Fotball

Legende refser Real Madrids talentutvikling: - Henter russere og nordmenn

80-tallsprofil er bekymret for de unge spanjolene.

Real Madrids signering av Martin Ødegaard fikk mye oppmerksomhet i januar i fjor. Enkelte er imidlertid bekymret for at klubbens satsing på utenlandske talenter går utover de lokale spillerne. Foto: NTB SCANPIX

  • Nicholas Bergh

Da Real Madrid knuste Real Betis med 5-0 i forrige serierunde, stilte de med følgende lag fra start:

Keylor Navas — Danilo, Raphaël Varane, Sergio Ramos, Marcelo - Luka Modric, Toni Kroos - James Rodríguez, Gareth Bale, Cristiano Ronaldo - Karim Benzema.

Det er en ellever sterk nok til å skremme vettet av mange europeiske fotballklubber, men Real Madrid-legenden Isidoro San José bet seg merke i mer enn bare den kvaliteten.

San José, som spilte 183 ligakamper som back for hovedstadsklubben på 70- og 80-tallet, reagerer nemlig på at det ikke fantes én eneste spiller i elleveren som er oppfostret i klubbens ungdomsakademi.

Han går ut mot Real Madrids talentutvikling i et intervju med avisen El Confidencial.

— I min tid visste de som ofret seg og var dedikerte at de kunne nå førstelaget. Det var helt sikkert noen som stanset i utviklingen, men klubben lot dem dra for å triumfere i andre lag. Nå får de nesten ikke den muligheten lenger. Det finnes unggutter som viser seg frem over hele Spania, som foretrekker å gå til Barcelona eller Atlético Madrid, fordi de vet at de vil få bedre muligheter til å komme seg inn på A-laget der, sier San José.

Justin Bieber-tilstander? Les vår dokumentar om fenomenet Martin Ødegaard her.

- Nordmann og russer

Selv da klubbpresident Florentino Pérez samlet et stjernegalleri i Madrid i årene etter årtusenskiftet, sto det lokale alibiet sterkt. Spillere som Raúl González, Iker Casillas og Guti hadde alle gått gradene i klubben, og var store favoritter blant supporterne.

Med Casillas' exit i sommer, er det imidlertid dårlig med spillere som er fostret opp i klubben. San José mener en del av årsaken er hvordan klubbens ungdomsakademi drives.

— Mange av juniorspillerne er skuffet. Hvorfor? Fordi de ser at klubben signerer en nordmann, en russer, en uruguayaner, en australier... og spanjoler fra andre klubber som har lignende eller dårligere ferdigheter enn de som allerede holder til på Valdebebas (Real Madrids treningsanlegg, journ. anm.), sier San José.

Ødegaard-beskyttelse har vakt oppsikt

Martin Ødegaard har blitt et symbol på at det er nye tider i Real Madrid. Det norske stortalentet fikk massiv oppmerksomhet allerede før han signerte for Real Madrid, og i Spania har det vakt oppsikt hvordan klubben behandler Ødegaard.

Russiske Denis Tsjeryshev har fått store deler av sin fotballoppvekst i Real Madrid. Forrige sesong var han på lån i Villarreal. Foto: AP

Tidligere i september omtalte Marca-journalist Santiago Siguero at Real Madrid beskytter Ødegaard «mer enn noen annen unggutt på tiår».San José mener Ødegaard er en del av en større trend der klubben neglisjerer sine spanske talenter.

De seneste årene har klubben hatt flere profilerte utlendinger i B-lagsstallen, blant andre russiske Denis Tsjerysjev, brasilianske Casemiro og finske Eero Markkanen.

Markkanen ble i sommer beskyldt for 18 kilos vektøkning. Det artige varet hans gikk verden rundt.

Skal ha risikert overgangsforbud

Real Madrid Castilla-troppen er riktignok stadig dominert av spanske spillere.

Østerrikeren Phillipp Lienhart, franske Enzo Fernández (Zinedine Zidanes sønn, vokst opp i Spania, journ. anm.), dominikanske Mariano Díaz og colombianeren Juan José Narváez har imidlertid alle fått spilletid denne sesongen.

I tillegg har Castilla nylig hentet den 18 år gamle uruguayaneren Mathías Rodríguez.

Også i lavere alderskull rekrutterer Real Madrid spillere fra utlandet. I april ble det heftig spekulert rundt hvorvidt Real Madrid ville få overgangsforbud fra FIFA, etter mistanke om brudd på overgangsreglene for mindreårige.

Barcelona har blitt straffet for et slikt regelbrudd, men Real Madrid har ikke blitt funnet skyldige av FIFA.

Lørdag er både A-laget og B-laget til Real Madrid i aksjon.

A-laget møter Espanyol klokken 16, mens B-laget møter Real Sociedad B klokken 20. Følg Martin Ødegaard i Real Madrid! Vi anbefaler disse sakene:

  • Spansk journalist etter ny Ødegaard-beskjed: — Et åpenbart tegn på tillit
  • Ronaldo: - En dag kan Ødegaard bli min avløser
  • Zidane byttet ut Ødegaard - så snudde alt

Les mer om

  1. Internasjonal fotball
  2. Martin Ødegaard