Fotball

Tjærnås: Kjartansson er nærmest umulig å erstatte

TJÆRNÅS-TIPSET: Vålerenga må erstatte 25 mål fra en islending. Det gjør de trolig ved å tette igjen slusene bakover på banen.

Slik var det i fjor: Vidar Örn Kjartansson bøttet inn mål for Vålerenga, slik at lagkameratene kunne juble. Hvem skal score målene i år?
 • Lars Tjærnås
  Lars Tjærnås
  Fotballekspert

Vidar Örn Kjartanssons 25 scoringer er tilnærmet umulig å erstatte. Hans landsmann Elias Ormarsson er da heller ikke tiltenkt samme rolle. 21-åringen er en ving med stor fart og ganske gode dribleferdigheter.

Erstatteren ble hentet sent, men trolig godt. Deshorn Brown har enorm fart, er atletisk og har scoret et mål i snitt hver tredje kamp på øverste nivå i USA. Mestrer han overgangen sosialt har han alle forutsetninger for å bli en suksess.

Det har selvsagt også Daniel Braaten. Etter mye frem og tilbake er kraftspilleren tilbake i Oslo, og nå som en veteran med litt å bevise. Finner han flyten og på-knappen, er han fortsatt i stand til både å løpe fra motstandere, holde dem unna med fysikken og score et tosifret antall mål.

Les også

Vålerengas storkjøp scoret 58 minutter inn i debuten

Stygt bakover

Likevel er det bakover på banen det store forbedringspotensialet ligger for Kjetil Rekdals menn. 53 baklengsmål i fjor var stygge tall, kun tre lag slapp inn flere. Det var et resultat av en bakre firer som aldri ble stabil. Nå er Kjetil Wæhler hentet inn for å styre det leddet. Det har han mange forutsetninger for å klare. Han er en "no nonsense— midtstopper" som sjelden forsøker å gjøre ting han ikke behersker.

Jonathan Tollås Nation er tiltenkt rollen som makker, men har fått mye av oppkjøringen ødelagt av skade. Dermed vil trolig Simon Larsen spille mye, og det trenger ikke være noen svekkelse. Unge Markus Nakkim har også vist meget spennende takter på annetlaget i fjor, og førstelaget i vinter. Niklas Gunnarsson og Ruben Kristiansen på hver sin back gjør at dette bør være et ledd som reduserer antall baklengs vesentlig fra 2014. ## Solid midtbane

Midtbanen er solid, og etter hvert ganske erfaren. Christian Grindheim og Sivert Heltne Nilsen utgjør en defensiv duo med muskler og løpskraft. I fjor hadde Grindheim store skadeplager i oppkjøringen til sesongen, mens Heltne Nilsen var ny i klubben og i ligaen. All logikk tilsier at begge blir bedre i år enn i fjor. Foran seg sentralt har de en av ligaens mest spennende spillere.

Ghayas Zahid fikk sitt store gjennombrudd i fjor, med glitrende teknikk på små flater, og en evne til alltid å komme ut av trøbbel med ballen limt til foten. Vinteren tyder på at han blir enda bedre. Alexander Mathiesen og Rasmus Lindkvist er anvendelige spillere, som kan bekle flere roller uten at laget svekkes vesentlig.

Veteranene Morten Berre og Daniel Fredheim Holm kommer trolig til å spille mindre enn før, men vil fortsatt bidra med klokskap i kamper hvor erfaring og evnen til å finne ro i stressede situasjoner er en etterspurt vare.

Det blir interessant og sannsynligvis også avgjørende hvem og hvor mange av unggutta som tar steget til å bli bidragsytere i en stall som er tynnere enn før. Sander Berge er fysisk robust og gjør ting enkelt på sentral midtbane, mens Mousaa Njie er en kantspiller med stor fart og stort repertoar. Dessuten er det på tide at Herman Stengel tar neste steg i karrièren.

Summen av dette gjør at de trolig ender litt nærmere toppen enn i fjor.

Lars Tjærnås teller ned til eliteseriestart 2. påskedag. Her er hans tabelltips:

Tjærnås' tabelltips:

1 ...

2 ...

3 ...

4 ...

5. Vålerenga

6. Viking

7. Sarpsborg

8. Aalesund

9. Haugesund

10. Lillestrøm

11. Bodø/Glimt

12. Start

13. Tromsø

14. Mjøndalen

15. Stabæk

16. Sandefjord

Les også

 1. Tipperne svidde av 31 millioner kroner på Branns skandalesesong

Eliteserien

SVUTMP
1Molde1493234132130
2Bodø/Glimt1474329151425
3Lillestrøm137332016424
4Kristiansund137241312123
5Rosenborg146442619722
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Vålerenga Fotball