Brannfakkel fra Eggen: - Ødegaard bør ikke debutere i dag

Rosenborg-legenden mener Martin Ødegaard (16) burde blitt i Strømsgodset. Lars Tjærnås og Knut Espen Svegaarden er sterkt uenige.

Nils Arne Eggen (innfelt) mener det er for tidlig å debutere på førstelaget til Real Madrid for Martin Ødegaard.
  • Fredrik Saltbones

Martin Ødegaard kan i kveld få sin debut for Real Madrids førstelag. 16-åringen vil i så fall skrive norsk historie som tidenes første norske Real Madrid-spiller, og samtidig blir han tidenes yngste førstelagsspiller for det spanske hovedstadslaget.

STJERNETRENING: Martin Ødegaard trener jevnlig sammen med verdens beste fotballspillere.

De fleste mener det vil være en stor norsk fotballdag hvis Ødegaard får sjansen mot Almería. Tidligere Rosenborg-trener Nils Arne Eggen er riktignok uenig.– Jeg har veldig sterke tanker om dette. Han bør definitivt ikke debutere for Real Madrid i dag. Det er alt for tidlig. Han skulle ha spilt for Strømsgodset, sier Eggen til Nettavisen – og fortsetter:

– Å drive lotto med karrieren sin på den måten der, er ikke bra. Nå er det selvfølgelig press fra de som har betalt trettitalls millioner for ham, for at han skal få komme innpå, sier Eggen.

Eggen: — Ikke råd til å gi vekk talentene

73-åringen, som hadde enorm suksess i trenerstolen i Rosenborg, har lenge vært en forkjemper av at spillere blir lenge i Norge før de prøver lykken i utlandet. Han har flere ganger sagt at spillere bør være så ønsket at de går rett inn på laget før de blir solgt til utenlandske klubber.

– Det virker å være en veldig moden og kjekk gutt. Han skulle selvfølgelig ha spilt fotball i Norge, og ikke deltatt i den pengekarusellen i Real Madrid. Vi er et lite land. Vi har ikke råd til å gi fra oss de beste talentene på lottotrekning. De må selvfølgelig være med å gjøre norsk fotball best mulig, forklarer den tidligere Rosenborg-treneren.

Tjærnås: - Eggen bommer

Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås er sterkt uenig med Nils Arne Eggen.

Martin Ødegaard jubler her for hans første - og eneste – scoring for Real Madrids reservelag, Castilla.

– Jeg har verdens største respekt for Nils Arne, men her mener jeg han generaliserer — og bommer. For noen passer det å bli lenge i Norge, for andre passer det å reise ut tidlig. Det avhenger av flere ting, både sportslig tilbud og hvor moden hver enkelt er. Det vi må slutte med er å tro at vi har fasit på å utvikle unge spillere i Norge. Der, som på de fleste andre områder, har vi mye å lære av de fleste av FIFAs over 200 andre land. Jeg mener faktisk én av de aller viktigste grunnene til norsk fotballs nedtur fra rundt år 2000 er nettopp at vi ble høye på oss selv, og nærmest følte at vi kunne invitere alle hit fordi vi hadde funne fasiten, sier Tjærnås.

Svea: - For sent å lære en gammel bikkje å sitte

VGs Knut Espen Svegaarden er enig med Tjærnås.

– Det er for sent å lære en gammel bikkje å sitte, som man sier. Eggen vil ikke endre sin oppfatning når det gjelder spillere som reiser ut. Han mente jo i sin tid at Steffen Iversen – som dro til Tottenham det året han fylte 20 – reiste ut for tidlig. Dagens situasjon har endret seg siden Eggen først ga seg som Rosenborg-trener i 2002, sier Knut Espen Svegaarden.

20 ÅR: Steffen Iversen jubler for Tottenham-mål mot Claus Lundekvam (t.h.) og Southampton (3-1). Eggen mente før overgangen at Iversen dro utenlands for tidlig.

VG-journalisten tror det ville vært nærmest umulig for Ødegaard å bli i Norge etter ungguttens ”Europa-turné” i høst og vinter.

– Situasjonen for klubben og hele byen ville blitt nesten umulig. Det daglige og ukentlige snakket om hvilke klubber som hadde vært for å se ham. Jeg ser for meg at det ville blitt et utholdelig kaos, sier Svegaarden.

Martin Ødegaard ble solgt til Real Madrid fra Strømsgodset. Overgangssummen er ikke kjent, men sportssjef Jostein Flo har bekreftet at beløpet er klubbrekord. Ifølge lokalavisen Drammens Tidende betalte Real Madrid 35 millioner kroner med én gang, men at overgangen har en totalramme på 70-75 millioner kroner.

Tjærnås: — Det er bare tull

Foreløpig har ikke Real Madrid-eventyret bare vært rosenrødt. Ødegaard har tidvis slitt på reservelaget Castilla, og Zinedine Zidanes spillere har levert merkbart dårligere resultater etter at Ødegaard kom. Real Madrid-ledelsen har riktignok en langsiktig plan for 16-åringen.

Lars Tjærnås mener lottosammenligningen til Eggen blir tullete.

Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås.

– Når det gjelder Martin Ødegaard konkret har ikke jeg fasit på om det var lurt å reise til Real Madrid. Den får vi kanskje aldri, i hvert fall ikke før senere. Men å hevde at han spiller lotto med egen karriere ved å være i Madrid, eller debutere i kveld mener jeg er tull. Jeg er overbevist om at folkene i klubben, og de rundt Martin, har en særdeles god plan for hvordan han skal bli god, sier Tjærnås.– Det jeg er enig med Nils Arne i, er det han snakker om med Darwinisme. I en så stor klubb er alltid klubben viktigere enn alle enkeltspillere, uansett talent. Men det er en viktig ting: Både klubb og spiller har felles interesse av at han blir god. Derfor blir han veldig godt ivaretatt. Og jeg tror ikke han lider noen fotballmessig nød sammen med verdens beste spillere på et av verdens fineste anlegg, sier fotballeksperten.

Svea mener diskusjonen blir litt meningsløs.

– Om det var for tidlig å reise ut for Ødegaard, får vi ikke noe svar på. Men jeg mener det er litt bakpå å begynne diskutere det. Om han debuterer nå eller neste år spiller ingen rolle. Er Ødegaard klar for nivået, vil Real Madrid fronte og vise frem det, sier VG-journalisten.