Fotball

Eks Spania-proff om Ødegaard: - Dette må bli superbra

Tidligere norske spania-proffer tror Martin Ødegaard vil passe perfekt i spansk fotball og Real Madrid.

FRA DRAMMEN TIL MADRID: Martin Ødegaard skal være i Madrid og kan komme til å signere for den spanske gigantklubben i nær fremtid. Foto: NTB Scanpix

  • Kjetil Flygind
    Kjetil Flygind

Han har vært ønsket av toppklubber i hele Europa. Men Real Madrid, som har vært på ballen lenge, ser ut til å sikre seg 16 år gamle Martin Ødegaards underskrift.

Ødegaard er nå i Madrid, og skal trene med hovedstadslaget de tre neste dagene, melder Drammens Tidende.

Avisen melder at Ødegaard ikke har bestemt seg for valg av klubb.

Tidligere Spania-proffer Aftenposten har snakket med mener Ødegaard, hvis han velger Madrid som sitt neste stoppested i karrieren, kommer til et land med enorm fotballinteresse. Men at han får en skjermet og rolig hverdag.

— Jeg kan ikke skjønne annet enn at Martin må passe perfekt i Real Madrid, hvis det er der han havner, sier Frode Grodås til Aftenposten.

Tror han passer perfekt

50-åringen spilte åtte kamper for Racing de Santander i 1999. Han husker tiden i Spania som et godt minne fra en lang karriere i utlandet.

Frode Grodås har en fortid i spansk fotball. I dag er han keepertrener på landslaget. Foto: NTB Scanpix

— Det er lenge siden jeg var der nå, og ting utvikler seg jo. Men jeg opplevde hverdagen som litt skjermet og rolig. Man lever mer skjermet der enn i for eksempel England. Men det var en voldsom interesse. Spania er tradisjonelt kjent for en god trenings- og utviklingskultur. Dette må bli superbra, sier Grodås, som i dag er keepertrener på landslaget. - Hvordan tror du han vil klare seg i Real Madrid, hvis han havner der?

— I utgangspunktet må jeg jo tro at han passer perfekt inn der. Det er en arena med de største individualistene. Og han er jo en individualist selv også. Det som også er morsomt er å høre tilbakemdlingene fra de klubbene han har besøkt. Flere sier de er blitt kjempeimponert over hans evne til å ha oversikt, skape seg tid og plass, noe som er veldig spesielt. Dette tror jeg blir bra uansett hvor han havner, sier den tidligere landslagskapteinen.

Video Fotballekspert Lars Tjærnås:— Et tøft, men også risikabelt valg

Mektig og ydmyk

Sigurd Rushfeldt, mannen med flest mål i norsk eliteserie, spilte også i Santander på slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet. Han glemmer aldri møtene med Real Madrid.

— Han kan havne i en av de aller største klubbene i verden, om ikke den største. Jeg har møtt Real Madrid flere ganger, både i serien i Spania og i Champions League med Rosenborg. Og det å spille på Santiago Bernabeu (Real Madrids hjemmebane, red.anm.) er en mektig opplevelse. Det er kanskje den mest intime og mektigste jeg har spilt på. Man blir ydmyk når man er på sånne plasser og ser interessen, sier Rushfeldt til Aftenposten.

Sigurd Rushfeldt spilte i Racing de Santander i Spania. Her er hani duell med Real Madrids spisslegende Raúl. Foto: NTB Scanpix

— Men de har et veldig typisk hjemmepublikum. Det stilles krav til laget og spillerne. Det er en enorm interesse rundt Real Madrid, som jo er en av de to store. Og interessen rundt Real Madrid i Spania er nok større enn Barcelona. Han havner i en fantastisk klubb med stort trøkk hvis han går dit. Det hadde vært utrolig artig, sier Rushfeldt. - Tror du Ødegaard takler en slik overgang greit, hvis det er dit han går?

— Ja, det tror jeg. Talentet er på høyde med alt i verden, det er vi alle enige om. Og så handler det mye om personlige egenskaper. Han er voksen og fornuftig. Dette kan gå veldig fint. Og så er det sikkert lurt å ha familien med seg ettersom han er såpass ung, sier Rushfeldt.

- Hva er viktig å tenke på ved en slik overgang?

— At det kommer til å bli en enorm overgang. Men man er samtidig mye mer skjermet for blant annet media der. Så det er ikke sikkert det blir så mye trøkk i det daglige. Hverdagen hans tror jeg fort kan bli fin. Han får tid til å gjøre det han skal. Selv om han nok kommer til å merke presset. Men han bør nok ikke lese alt som skrives. I og med at han er så ung tar det noen år før det begynner å stilles store krav til ham, sier 42-åringen fra Vadsø.

Real Madrid møter byrival Atletico til cupkamp på Estadio Vicente Calderón i kveld. Aftenposten er på plass i Madrid for å følge utviklingen i Ødegaards opphold i den spanske hovedstaden.

Hverken Hans Erik Ødegaard eller agent Tore Pedersen har besvart Aftenpostens henvendelser onsdag.

Les også

  1. Kommentar: Ingenting tyder på at Ødegaard-talentet misbrukes i Madrid

  2. Se hvordan Ødegaard tok fotballverdenen med storm på ni måneder

  3. – Ødegaard er ikke i Madrid for å signere kontrakt

Les mer om

  1. Spansk fotball
  2. Herrelandslaget fotball
  3. Liga BBVA
  4. Martin Ødegaard