Skandale i fotball-NM: - Det er en tullebukk på tribunen som blåser!

TV 2s kommentator og Fredrikstads spillere i harnisk etter merkelig scoring.

Patrick Mortensens scoring mot Fredrikstad var av det kontroversielle slaget. (Arkivfoto)
  • Roar Lyngøy

Torsdag kveld var det lokaloppgjør i cupens 3. runde mellom Fredrikstad og Sarpsborg 08, en kamp sarpingene til slutt vant 3-1. Hjemmelaget Fredrikstad tok ledelsen ved Erik Tønne, men like før pause utlignet Sarpsborg etter en corner. På TV 2s sending fra kampen kunne det tydelig høres at noen på tribunen blåste i en fløyte. Fredrikstad-spillerne stanset helt opp, og Patrick Mortensen kunne enkelt sette inn utligningen.

— Det er en tullebukk på tribunen som blåser!, utbrøt TV 2s kommentator Marius Skjelbæk.

— Helt idioti, sier en oppgitt Fredrikstad-trener Jan Halvor Halvorsen etter kampen.

— Corneren skulle vært tatt om igjen, mener FFK-spiller Martin Thømt Jensen.

- Det ble fordel oss

På vei inn i garderoben var det høylytte diskusjoner mellom spillerne. Fredrikstad-spillerne var overbevist om at det var dommeren som hadde blåst.

Så var det altså en tilskuer. Målet ble godkjent, selvsagt.

— Vi utlignet ganske så fortjent. Målet kom etter en fløyte fra tribunen, det hørte vi flere ganger og kampen ble preget av det. Litt trist, sa Sarpsborgs sportssjef Thomas Berntsen til TV 2 Sportskanalen i pausen.

— Det var en Fredrikstad-supporter som prøvde å være morsom idet vi skulle slå corneren. Han skulle vel skremme oss, men det ble scoring og fordel oss, så det var deilig. Jeg tror det var mange som ble lurt der, sier Sarpsborg-spiller Ole Heieren Hansen.

Sarpsborg snudde

Det endte dårlig for Fredrikstad. Ole Heieren Hansen sendte Sarpsborg i ledelsen 2-1, før Steffen Ernemann la på til 3-1 fra straffemerket.

Dermed er Sarpsborg klar for 4. runde i NM. Det er også Bodø/Glimt, som slo Alta 4-1 tidligere torsdag.

Hele 7 av 16 lag fra eliteserien er utslått av NM så langt.

I fjerde runde er det nå ni eliteserielag, tre fra 1. divisjon og hele fire lag fra andredivisjon (nivå tre). Bråttvag, Stjørdals-Blink, Nest-Sotra og Vidar har tatt seg videre mot henholdsvis Aalesund, Molde, Sogndal og Viking.

Ifølge VG må man 47 år tilbake i tid for å finne like mange cupbomber. I 1969 gikk Clausenengen, Os, Steinkjer (nivå tre) og Greåker (nivå fem) videre til Norgesmesterskapets femte runde.

Hele sju lag fra eliteserien er ute etter de tre første rundene i Norgesmesterskapet i fotball.

— Det trenger ikke være noe faresignal dette. Det er jo litt tilfeldig at det er blitt slik i år. Innsats kan slå klasse av og til. Så hvis TL-lag kommer til kamp med en tro om at det skal gå av seg selv, blir det slik, sier TV 2-ekspert og tidligere Vålerenga-spiller, Freddy Dos Santos.

Cupens fjerde runde trekkes fredag kl. 12. Disse lagene er videre fra tredje runde:

Brattvåg, Odd, Stabæk, Rosenborg, Nest-Sotra, Sandefjord, Sandnes Ulf, Stjørdals-Blink, Tromsø, Vidar, Strømsgodset, Haugesund, Kongsvinger, Vålerenga, Sarpsborg, Bodø/Glimt.