Fotball

- Stolt når Klanen synger

<strong>OSLO:</strong> Det er sangen hans de synger. På hver eneste hjemmekamp gjennom 12 år har Klanen fremført "Vålerenga kjerke". — En gave å få oppleve, sier Trond Ingebretsen.<ul> <li> <strong>Lær teksten til Vålerenga kjerke her!</strong> </li> <li> <strong>Beskyldes for VIF-innbrudd</strong> </li></ul><br></br> <br></br>

Trond Ingebretsen (56) tilbake der Vålerenga-hymnen ble skapt - ved Vålerenga kirke. FOTO: TOR JARILD
  • Arild Sandven
engebretsen 450

På Ullevaal søndag kveld, når Vålerenga møter Lyn i et fotballderby med betydning for de gjeveste medaljene, får vi høre det igjen.

Noen minutter før kampstart i hver Vålerenga-hjemmekamp, når de kjente åpningstonene kommer over høyttaleren: Flere tusen tilhengere løfter armene opp mot himmelen og ut til siden mens de strammer Vålerenga-skjerfet mellom hendene. Står sånn gjennom hele hymnen og kan hvert ord i teksten, alle tre versene.

Som i en andakt, en slags norsk miniversjon av Liverpool og The Kops "You'll never walk alone". Klanens egen "Vålerenga kjerke".

— En like skjellsettende opplevelse hver gang. En gave å få oppleve, sier frontfiguren fra Bjølsen Valsemølle.

— For en låtskriver er det en ære å ha et kor som Klanen. Det er verdens flotteste kor, skryter han.

Da kirken brant.

Ingebretsen er blitt 56 år, men ser ut som han alltid har gjort. Høy, tynn, veltrent skiløper som går "Birken" og andre turrenn og kjører telemark - og er nestformann i Vålerengas nyetablerte skigruppe.

Vi treffer ham utenfor kirken som brant en septemberdag i 1979. — Jeg var ute av byen den dagen, må Ingebretsen innrømme.

— Men faren min dro med én gang, det var han som fortalte meg alt. Dramatikken og den fascinerende historien, alle som hadde et forhold til bydelen kom dit og samlet seg der. Jeg så det først dagen etter, da det var mest rykende ruiner, forteller han.

Ikke slageren.

"Vålerenga kjerke" er spor nummer fire på Bjølsen Valsemølles første LP, "5 på midnatt".

— Den var ikke noen slager, det var heller sanger som "Soria Moria" og "Lisbet". Men gjennom Klanen er det "Vålerenga kjerke" som står igjen som Bjølsens store, erkjenner mannen bak bandets tekster og melodier.

— Det begynte vel allerede sent på 80-tallet, fordi endel innenfor Klansmiljøet var Bjølsen-fans. Men i 1993 ble sangen spilt inn på nytt, og da er det ikke jeg som synger den, forteller Ingebretsen. Nyversjonen fremføres av Ragnar Strandbakke og Øsekara fra Harestua.

— Vår versjon var jo mer spesiell. Åge Aleksandersen, som produserte plata, hadde en idé om en marsjaktig låt med trommer. Det ergra meg litt, sier Trond Ingebretsen.

Dåp og begravelser.

— Men låten er allsangvennlig. De kaller den jo "hymnen", og jeg blir hyra inn til dåp, bryllup og begravelser for å synge og spille den, forteller musikeren som vokste opp på Bislett og bodde på Bjølsen, men aldri på Vålerenga.

— Det var faren min som var Vålerenga-gutt, sier han.

Trygve "Kremen" Ingebretsen spilte 11 år på A-laget og var samtidig ski- og orienteringsløper på godt nasjonalt nivå.

— Så jeg ble kjørt over i orientering og ski og var den eneste alpinisten i Vålerenga. Men jeg ble vel sett på som en særing i miljøet i Tryvann og Rødkleiva, mener mannen som under studiene på Blindern hadde sin m-l-periode og senere markerte seg med sterk, politisk rock om undertrykkelse og solidaritet, men også om kjærlighet.

Nå er Ingebretsen lærer ved Hovseter ungdomsskole, og bor også på Hovseter - langt vest for elva.

Vil ikke hate.

Han er spent på Vålerenga i gullkampen.

— Start-kampen var litt nedtur, men jeg har fortsatt god tro på at de kan klare det.

— Hva slags forhold har du til Lyn?

— Jeg er en av dem som syns den hat-greia er teit og litt feil. Å hate "bønda" og Lyn er kanskje greit som språklig klisjé, men jeg er mer gammal hippie som liker kjærlighet, forsikrer han.

Men Trond Ingebretsen er glad i Klanen.

— Det er en utrolig supportergruppe, så mange forskjellige mennesker som opptrer i et fellesskap. Ingen annen klubb har "Mot Rasisme" på draktene sine og 40-50 nasjonaliteter representert, minner han om.

Og skryter av romsdalingene Rekdal og Siem.

— Kjetil R og Kjetil S har fått ting på plass, det skal de ha. "Bønda" har ordna opp, fastslår Trond Ingebretsen.

Som har tenkt seg på Lyn-kampen søndag. Uten å hate.