Spania sparket treneren rett før VM: – Dette er et jordskjelv. Spillerne er i sjokk

Det spanske fotballforbundet mener Julen Lopetegui har gått bak ryggen deres.

Spanias fotballpresident Luis Rubiales bekreftet onsdag et Julen Lopetegui er ferdig som landslagstrener.
  • Nicholas Bergh

Det er to dager til VM-åpningen mot Portugal. Men onsdag sparket Spania landslagstrener Julen Lopetegui (51).

– Dette er et jordskjelv. Spillerne er i sjokk. Dette er et veldig hardt slag for Spanias VM-forhåpninger, sier Santi Siguero, som jobber i den spanske sportsavisen Marca, til Aftenposten.

Julen Lopetegui er ferdig som Spania-trener. Her er han på en pressekonferanse tidligere i år.

Bakgrunnen for kaoset er tirsdagens store nyhet. Da ble det kjent at Lopetegui skal ta over Real Madrid etter VM - til tross for at han forpliktet seg til å lede Spania helt til 2020.

Det spanske fotballforbundet mener Lopetegui har gått bak ryggen deres.

– Vi takker Julen, han var viktig for å få laget til Russland, men det er nødvendig å avskjedige ham. Vi må sende et signal til alle de ansatte i det spanske fotballforbundet om at man må oppføre seg på en viss måte, sier fotballpresident Luis Rubiales på pressekonferansen.

Tjærnås: – Dramatisk

Tidligere Real Madrid-midtstopper Fernando Hierro tar over etter Lopetegui. Hierro kommer fra rollen som sportsdirektør i det spanske forbundet.

Fernando Hierro tar over som spansk landslagstrener. Her er han under VM-trekningen i desember.

Fotballekspert Lars Tjærnås mener trenerskiftet er svært dårlig nytt for Spanias VM-sjanser.

– Det er dramatisk, selvfølgelig. Det er én av topp tre ting man ikke ønsker så kort tid før VM, sier Tjærnås, før han utdyper:

– Lopetegui har tatt ut sin tropp, med sin filosofi og sin måte å tenke fotball på. Og så endres alt. Det er nesten som å stokke kortene på nytt. Fordelen til Spania er at de har en erfaren spillegruppe. De vil nesten uansett ha gode relasjoner til hverandre. Men satt på spissen har Spania nå gått fra å være én av mine to-tre favoritter til å vinne VM, til å bli en outsider.

Lars Tjærnås og Petter Veland er usikre på hva trenersparkingen betyr for Spanias VM-sjanser.

– Veldig mye blir avgjort fredag

Om det finnes noen tvil: Det er en virkelig fotballstormakt som nå rystes. Spania vant VM i 2010 og EM i 2008 og 2012. Lopetegui hadde fått oppgaven om å gjenreise fotballnasjonens stolthet etter to skuffende mesterskap i 2014 og 2016.

Petter Veland følger spansk fotball tett som Viasat-kommentator. Han beskriver utviklingen som et «veldig, veldig forstyrrende element for den spanske troppen».

Trenersparkingen ble bekreftet 56 timer før kampen mot Portugal starter.

– Veldig mye blir avgjort allerede fredag, sier Veland.

Han minner om at 1–5-tapet for Nederland i 2014-VM ble svært ødeleggende for Spania. Den gangen røk de til slutt ut av gruppespillet. Denne gangen er Spania i gruppe med Iran og Marokko – i tillegg til nabolandet Portugal.

– Hvis de taper mot Portugal, vil det forstyrrende elementet bare vokse. Da vil avisene skrive om det og spillerne diskutere. Da blir det skrevet med caps lock og skreket med utestemme. Da er bøtteballetten i gang, og det blir vanskelig å snu, sier Veland.

– Men hvis de får en god opplevelse mot Portugal og er gode spillemessig, viser de at det ikke har så mye å si om Lopetegui eller Celadas eller hvem som helst er trener, fortsetter han.

Veland legger til at han er «fryktelig usikker» på hvilken versjon man får av Spania fredag.

  • I dag ble verten for 2026-VM kåret. Les mer her.
Her avbildes Julen Lopetegui sammen med Spanias-VM-tropp i forrige uke. Mannen ved hans side, Luis Rubiales, skal nå føle seg «forrådt» av treneren.

Betent konflikt ligger bak

For én måned siden skrev Lopetegui under på en ny kontrakt med det spanske forbundet. Da forpliktet han seg til å lede landslaget frem til 2020-EM.

Fotballpresident Luis Rubiales sier at han fikk vite om Lopeteguis beslutning kun fem minutter før Real Madrid bekreftet treneransettelsen.

Den spanske sportsavisen Marca har skrevet at Rubiales føler seg «forrådt» av Lopetegui. Dette avviste imidlertid Rubiales på pressekonferansen.

Likevel endte det altså med at Lopetegui er ferdig. Ifølge Marca prøvde spillerne å overtale Rubiales til å ikke sparke treneren. Selv beskrev fotballpresidenten praten med spillerne slik:

– Jeg har snakket med spillerne. De har oppført seg bra og de kommer til å gjøre alt de kan for å vinne VM sammen med det nye trenerteamet.