Fotballpresidenten: - Høgmo fortsetter som landslagssjef

NFF freder Per-Mathias Høgmo etter fiaskoen i EM-kvaliken.

Per-Mathias Høgmo er under press etter svake resultater i EM-kvalifiseringen. Her svarer han med pressen dagen derpå tapet i Ungarn.

EM-skuffelsen i Budapest fører ikke til bytte av landslagssjef. Fotballforbundet (NFF) garanterer at Per-Mathias Høgmo fortsetter i neste kvalifisering.

Les også

Se, landslagsspillerne jublet i natt

— Det er klart at det var en tydelig målsetting i hele vår organisasjon at vi skulle til neste års EM. Det var målet gjennom hele gruppespillet og omspillet, men vi nådde det ikke. Men det har aldri vært et krav om at Per-Mathias eller landslaget skulle nå EM, for hans del. Det har vært en del andre krav knyttet til utvikling og hvordan en ny spillergruppe fremstår, sier fotballpresident Yngve Hallen til NTB.

Fotballpresident Yngve Hallén snakker med pressen på Ferenc Liszt lufthavn mandag formiddag.

— Betyr det at Per-Mathias Høgmo leder Norge under den neste VM-kvalifiseringen? - Ja, det betyr det, bekrefter Hallen.

Norge kunne ha tatt seg til sitt første sluttspill siden toppfotballsjef Nils Johan Semb ledet Norge til EM i 2000. — Per-Mathias har en svært sterk posisjon i spillergruppa og det teamet han har bygget opp rundt seg. Han har tillit også i Fotball-Norge, men på en dag som dette kommer skuffelsen tydelig fram. Han står som leder i front for sitt team og landslaget, og han må tåle å ta det ansvaret, sier Hallen.

Farvel til 128 millioner

— Men dere skjønner at spørsmål rundt hans posisjon kommer?

— Det skjønner både Per-Mathias og jeg, og det skjønner alle andre, sier den mektige fotballtoppen.

Fiaskoen i Budapest gjør at Norges Fotballforbund kan vinke farvel til minst 128 millioner kroner. Høgmo fikk nærmest et eget gullkort til å sette sammen sitt eget, håndplukkede og kostbare støtteapparat (14-15 mann).

Hallen vil ikke være med på at det går mot kuttrunder i NFF etter flausen i dobbeltoppgjørene mot Ungarn.

— Det er 16 år siden sist vi var med i sluttspill sist. Vi har aldri budsjettert med sluttspill. Det er ikke de millionene som er viktigst, men den entusiasmen og det trykket vi hadde fått rundt norsk fotball og den stoltheten vi hadde fått i hele organisasjonen er mye viktigere. De pengene har jeg aldri tenkt på, hevder fotballpresidenten.

Les også

Høgmos drøm felt av mangel på stjernespiss

Smånasjoner kom med

24 land deltar i EM neste år. I VM i Russland om to år er den europeiske kvoten nær halvert. Det betyr en mye tøffere vei til det neste store internasjonale mesterskapet.

— Nåløyet er smalere, men samtidig skal vi sette oss og evaluere før vi staker ut kursen og målsettingen for det VM vi går inn i. Vi vet det er nasjoner før som har gjort det godt med et ungt landslag og senere kanskje vunnet gruppa (neste gang). Det skal absolutt være mulig, hevder Hallen.

Og mens Norge er hjemmesitter til sommeren, sammen med stormakten Nederland, er små fotballnasjoner som Nord-Irland, Wales og Island alle klare for EM.

— Blir det ekstra skuffende da?

— Uansett hvem som er med, er det svært skuffende å være hjemme. Det handler om at vi ikke er der, sier Hallen før han passerer sikkerhetskontrollen på flyplassen i Budapest.

(©NTB)

  • Hør den ferske episoden av Aftenpodden Sport. Vi sliter, men prøver likevel å finne svar på hva som gikk galt mot «drømmemotstanderen» Ungarn. Og champagnen, den blir stående på kjølng i mange år til