Fotball

Qatar: NRK tok seg ulovlig inn på privat område

Qatar forklarer pågripelsen av NRKs reportere med at journalistene skal ha tatt seg ulovlig inn på privat område for å filme.

NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani landet på Gardermoen onsdag morgen.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

Qatars myndigheter hevder de to NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani brøt landets lover ved å ta seg inn på privat område og filme uten tillatelse.

– Myndighetene arresterte dem på hotellet etter å ha mottatt en klage fra eieren av en privat eiendom der de tok seg inn på ulovlig måte, skriver Qatars offisielle kommunikasjonskontor (GCO) i en uttalelse.

De skriver videre at reporterne ble løslatt uten noen siktelse etter at å ha «gjennomført nødvendige juridiske prosesser». Myndighetene i Qatar hevder den norske ambassaden og NRKs ledelse ble oppdatert om situasjonen ettersom den utviklet seg.

Les også

NRK-journalister ble arrestert i Qatar: - En opplevelse jeg ikke unner noen

Myndighetene påpeker at eiendomskrenkelse (trespassing) er ulovlig i nesten alle land og at dette også gjelder i Qatar.

De skriver også at NRK fikk anledning til å filme alt de hadde bedt om på forhånd, og at de fikk intervjue dem de ønsket.

– Disse frihetene går imidlertid ikke ut over alminnelig lov, som teamet med vitende og vilje brøt, skriver GCO i sin uttalelse.

NRK-journalist Halvor Ekeland ønsket onsdag ikke å kommentere overfor VG om de har gjort noe de hadde fått beskjed om ikke å gjøre. Han opplyste til avisen at de har reist rundt og prøvd «å se det vi mener er viktig å se», blant annet hvordan stadionene til neste års VM ser ut og hvordan gjestearbeiderne blir behandlet.

NRKs ledelse vil gi en orientering til pressen klokken 13.00 onsdag.

– NRK vil få utstyret tilbake

NRKs reportere har opplyst at de måtte forlate Qatar uten utstyret sitt, inkludert kameraer og mobiltelefoner. De måtte la alt av opptak være igjen.

Aftenposten får opplyst fra en kilde i Qatar at NRK kommer til å få tilbake alt utstyret sitt i løpet av to dager. Opptak som angivelig er gjort på ulovlig vis vil bli slettet. Dette vil ta tid, så derfor kunne man ikke gi utstyret tilbake til reporterne, er forklaringen.

Utstyret vil i stedet bli levert til Norges ambassade i Abu Dhabi.

Les også

  1. Kommentar: Hva gjør norske politikere nå?

Les mer om

  1. Fotball-VM 2022
  2. Fotball-VM i Qatar