Cristiano Ronaldos vei mot verdensrekord

Cristiano Ronaldo kan bli tidenes mestscorende landslagsspiller i løpet av EM. Her får du når han har scoret flest, hvilke land han pleier å score mot og hvilken spiss som fortsatt har rekorden.

Cristiano Ronaldo startet EM med to scoringer mot Ungarn tirsdag.
  • Nicholas Bergh

Kort om saken:

  • Cristiano Ronaldo er i målform.
  • Han kan slå verdensrekorden for antall landslagsmål i løpet av EM.
  • Ronaldo har passert legender som Pelé og Puskás, men rekordholderen er relativt ukjente Ali Daei.

«Alle rekorder må slås», sa Cristiano Ronaldo i 2019.

Ordene kan oppfattes som en generell betraktning om livet. Men også som et slagord for Ronaldos karriere.

For portugiseren er kjent for sin enorme rekord-sult.

Og rekorden han snakket om i 2019, som han har lovet å ta, kan bli slått allerede i EM. Ronaldo er tre mål unna verdensrekorden for landslagsmål.

Hadde målfattig periode

Starten på reisen var ikke lykkelig. Ronaldo stanget inn et overtidsmål mot Hellas i åpningskampen av EM i 2004. Men hans første landslagsmål var ikke nok til å unngå tap.

Ronaldo slo ut med armene i frustrasjon den kvelden.

Lenge var landskampene en kilde til frustrasjon for Ronaldo. Mens han herjet for Manchester United og Real Madrid, kom målene langt sjeldnere på landslaget. I årene 2008–2010 scoret han henholdsvis ett, ett og tre landslagsmål.

Ronaldo trivdes ikke i Carlos Queiroz’ svært defensive Portugal-lag. Da en reporter ba Ronaldo forklare Portugals VM-exit i 2010, svarte Ronaldo bare «spør Queiroz».

Men etter hvert har målmaskinen kommet i gang. Ronaldo har scoret over ti landslagsmål i fire forskjellige år.

Den halvkjente rekordholderen

Mot Ungarn kom mål nummer 105 og 106 for Portugal.

Ronaldo passerte Pelé i 2017 og Ferenc Puskás i 2018. Men det siste hinderet, rekordholder, Ali Daei, er langt mindre kjent, som han er en legende i iransk fotball.

Storvokste Daei etablerte seg som en storscorer i iransk fotball på 1990-tallet. Han spilte også i tyske klubber som Hertha Berlin og Bayern München. Men det var alltid på landslaget han virkelig bøttet inn mål.

Ali Daei er aller mest kjent for verdensrekorden sin.

I dag er målrekorden hovedgrunnen til at Daei huskes så godt.

– Jeg håper virkelig at Cristiano Ronaldo slår min målrekord for landslaget, sa Daei til Kicker i fjor.

– Ingen fortjener rekorden min mer enn ham. Han er uten tvil en av de beste fotballspillerne gjennom alle tider, sier Daei.

Les også

Stor Aftenposten-kåring: Her er tidenes 50 beste fotballspillere i Europa

Landene Ronaldo har scoret mot

Daeis rekord inneholder åtte mål mot Maldivene og ytterligere åtte mot Sri Lanka. Men onde tunger har også påpekt motstanderne bak Ronaldos mål.

Portugiseren har for eksempel syv mål mot Litauen, seks mot Andorra og seks mot Luxembourg. Men han har naturligvis også scoret mot de store, som Spania (3) og Nederland (4).

Han har også levert i store mesterskap, med tre mål i 2016-EM og fire mål i 2018-EM. Men aldri har han fått en så god start som i år.

Nå har Ronaldo både toppscorertittelen og verdensrekorden i sikte.

Og hvis du var i tvil:

– Jeg føler meg like motivert, eller enda mer, enn i 2004 da jeg spilte mitt første EM, sa Ronaldo til Canal 11 i forrige uke.