LSK Kvinner taper minst en halv million på Champions League-suksess: – En veldig absurd situasjon

Før åttendedelsfinalene mot Wolfsburg har LSK Kvinner stått i et umulig paradoks: Spiller de ikke kampene, taper de penger. Spiller de kampene, taper de også penger.

Emilie Haavi og LSK Kvinner spiller åttendedelsfinale mot Wolfsburg i Champions League onsdag. Det har sin pris.
  • Sondre Moen Myhre

Kort om saken

  • Onsdag spiller LSK Kvinner det første av to oppgjør i Champions League-åttendedelsfinalen mot Wolfsburg i Tyskland.
  • «Hjemmeoppgjøret» går i Ungarn grunnet norske innreiserestriksjoner.
  • Kampen vises på VG+ klokken 18.15.

Charterfly til Tyskland. Buss direkte fra fly til hotell. Private leger. Hyppige koronatester. Åttendedelsfinale i Champions League. Charterfly til treningsleir i Ungarn. Ny åttendedelsfinale i Champions League. Charterfly hjem til Norge.

Onsdag venter Wolfsburg i Tyskland. «Hjemmeoppgjøret» går i Györ i Ungarn neste onsdag grunnet koronarestriksjoner her hjemme. Fra utsiden kan det høres ut som en virkelig drøm, det LSK Kvinner skal få oppleve den neste uken. Men på innsiden har det vært en økonomisk kamp for å få alt til å gå opp.

– Det er en skyggeside av det her også. Vi har hatt mange møter de siste dagene rundt det økonomiske bildet, sier fungerende daglig leder, May Gulbrandsen.

Minst 500.000 i minus

For store deler av regningen er det LSK Kvinner som sitter igjen med. Allerede før kampene har startet, har kostnadene rundt åttendedelsfinalene bikket over 1 million kroner.

For LSK Kvinner må blant annet dekke en ukes opphold i Ungarn, bussjåfører, koronatesting av frivillige på kamparenaen – og ikke minst charterflyet Uefa har pålagt dem å bruke.

– Vi føler ikke vi kan gjøre annet enn å fly charter. Uefa-protokollen er veldig streng. Det knekker budsjettet litt, sier Gulbrandsen.

Bonusen fra Uefa for å delta i åttendedelsfinalen er på rundt 750.000 kroner. Om hjemmeoppgjøret hadde gått i Norge, ville det betydd at LSK Kvinner hadde gått flere hundre tusen i pluss.

– Vi taper fort over en halv million. Det er svært kritisk for oss, sier styreleder Anders Melheim.

Nå vil Champions League-eventyret i stedet ende med minst 250.000 i rene utgifter. Det gir blodrøde tall i 2021-budsjettet.

– Videre spill i Champions League gir oss røde tall. Det betyr iherdig dugnadsinnsats. Jeg vil si det sånn: Vi må samle inn penger, sier Melheim.

LSK Kvinner vant dobbeltoppgjøret mot FC Minsk 2–1 i sekstendedelsfinalene like før jul. Da budsjetterte klubben med inntekter for videre spill i turneringen. Nå blir det utgifter.

Diskuterte avlysning

De største utfordringene kom som følge av at norske myndigheter ikke godkjente at returoppgjøret skulle spilles i Norge. LSK Kvinner foreslo derfor til Wolfsburg å kun spille én kamp. Det ønsket ikke den tyske motstanderen.

Forslagene om å spille returoppgjøret i Danmark eller Nederland ble møtt med motstand av Uefa. De krevde at kampen skulle spilles på Uefa-godkjente arenaer enten på Kypros eller i Ungarn.

Da styret i klubben så kostnadene knyttet til returoppgjøret, ble det innkalt til krisemøte. De diskuterte rett og slett om de måtte avstå fra hele turneringen.

– Men det er ikke så enkelt at vi bare kunne droppe å spille. Hadde vi gjort det, hadde vi uansett mistet de 750.000 vi hadde budsjettert med for å spille. Rent økonomisk ble det egentlig hipp som happ, sier Melheim fortvilet.

– Det er en veldig absurd situasjon. Vi går videre i Champions League. Da tenker man at det er god økonomi for klubben, utdyper han.

– Hva skjer om dere går videre og igjen må spille hjemmekamp i et annet land?

– Det blir samme scenarioet en gang til. Det er en fryktelig vanskelig situasjon.

Ingrid Syrstad Engen og Wolfsburg tapte finalen i Champions League sist sesong. Nå møter hun gamleklubben LSK Kvinner i åttendedelsfinalen.

Vil be om NFF-hjelp

Styrelederen er derfor på frierjakt både hos sponsorerer og NFF. LSK Kvinner kan søke krisepakker om tapte inntekter, men det finnes ingen pakker for økte utgifter. Derfor håper han nå på hjelp fra NFF.

– Vi håper på litt mer hjelp enn det de første signalene ga bud om. Jeg kommer til å henvende meg på høyt nivå og håper de kan trå til.

Tirsdag kveld opplyser Direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Fotballforbundet, Gro Tvedt Andersen, om at NFF og LSK Kvinner er i dialog.

– Vi kommer til å bidra økonomisk slik at LSK Kvinner kan gjennomføre kampen. Vi er i dialog om beløp, sier hun.