Belgias trener til VG etter ny markering: - Jeg bør ikke ha en stemme

DOHA (VG) Belgias utenriksminister Hadja Lahbib så Belgias åpningskamp i VM sammen med FIFA-president Gianni Infantino – med det omstridte «OneLove»-bindet klistret på venstre arm.

FOKUS PÅ FOTBALL: Roberto Martinez (t.h.) instruerer Kevin De Bruyne i kampen mot Japan.

Mens Belgia åpnet fotball-VM med en 1–0-seier over Canada, brukte Belgias utenriksminister Hajda Lahbib noe Belgia-kaptein Eden Hazard ikke har lov av det internasjonale fotballforbundet (FIFA) å bruke: det regnbuefargede kapteinsbindet.

– Jeg vil reise med et klart og tydelig budskap om arbeidsforhold og menneskerettigheter, spesielt kvinners og LHBT+-personers rettigheter, har Lahbib uttalt til belgiske medier, ifølge NTB, i forkant av oppgjøret.

Roberto Martinez sa følgende til VG på pressekonferansen etter kampen.

– Vi har brukt to år på å være proaktive og aktive. Vi har skapt en plattform i Belgia. Men jeg har sagt det før: Jeg er ingen ekspert, ikke en som bør ha en stemme, sier Martinez.

OMSTRIDT: Belgias utenriksminister (t.h) Hajda Lahbib brukte et regnbuefarget kapteinsbind da hun var vitne til Belgias seier over Canada - sammen med FIFA-president Gianni Infantino (t.v.).

På VGs spørsmål om de politiske markeringene antydet Martinez at andre nå må ta kampen mot Qatar og FIFA fremover.

– Budskapet vårt har vært klart og tydelig – fra forbundet og fra spillerne. Alle forklarte situasjonen, men nå er alt vi kan gjøre å la fotballen snakke. Alle de store institusjonene, store stemmer som Amnesty International, må fortsette å gi tydelige budskap.

– Vi er fotballeksperter som rådføres av institusjoner som hjelper oss med å skape en plattform. Vi har gjort mange aktiviteter og nå må vi gjøre det vi kan gjøre best, som er å spille fotball, fortsatte han.

Eden Hazard har uttalt seg til TV 2 om OneLove-bindet:

– Jeg hadde ikke lyst til å starte kampen med gult kort. Det hadde vært problematisk for fortsettelsen av turneringen, sier Hazard til TV 2.

– Derfor valgte jeg ikke å gå med det, men hvis jeg kunne valgt om igjen, hadde jeg nok kanskje båret det likevel, forteller belgieren.

Et av VMs mest omtalte emner er at FIFA har truet med sanksjoner dersom nasjonenes kapteiner går med det regnbuefargede bindet til støtte for LHBT+-samfunnet.

Belgia hadde i utgangspunktet, sammen med seks andre nasjoner, tenkt å bruke regnbuefarget kapteinsbind under fotball-VM i Qatar. Dette har nasjonene droppet ettersom FIFA har sagt de vil straffe en slik markering med gult kort.

Tidligere onsdag spilte Tyskland sin åpningskamp i VM, som endte i et overraskende 1–2-tap for Japan. Tyskland var også en av nasjonene som hadde tenkt å bruke «OneLove»-bindet under VM. Før kampstart markerte tyskerne ved å holde for munnen da dem tok lagbilde.

– Det var en beskjed fra laget, fra oss alle, om at Fifa gir oss munnkurv, sa Tysklands landslagssjef Hansi Flick etter det overraskende 1-2-tapet for Japan.

– Vi vil ikke la dem forby våre ytringer. Når vi har noe å si, vil vi fortsatt gjøre det, sa Joshua Kimmich ifølge avisen Bild.

Tyskland har tidligere denne uken uttalt at de ønsker å ta FIFA til retten som følge av regnbue-nekten fra fotballforbundet.