Høgmo overtok et bunnlag for 17 måneder siden. Nå jubler han for ligagull.

(IFK Göteborg-BK Häcken 0–4) Per-Mathias Høgmo (62) har ledet BK Häcken til Göteborg-klubbens første seriegull. Tittelen ble sikret ved å slå nabo IFK 4–0 søndag. Han er glad for at familien overtalte ham til å overta bunnlaget.

TRIUMFEN: Per-Mathias Høgmo jubler sammen med assistenten Martin Foyston.

Klubben trengte kun ett poeng på de to siste seriekampene. Med en overbevisende 4–0 seier søndag er SM-gullet allerede klart.

– Vi har bare vokst og vokst og vokst. Det er bare en enorm mental styrke her, sier Høgmo til Discovery+ etter at triumfen er klar.

– Disse spillerne slutter aldri å overraske meg. Dette er en ambisiøs klubb. Nå skal vi spille Champions League.

– Og takk til familien som overbeviste meg om at jeg skulle ta denne jobben!

Aftonbladets Simon Bank kommenterer ansettelsen av og suksessen til Høgmo slik:

– Å ansette Per-Mathias Høgmo var ikke noe man velter kiosker med, men nå har hele Sverige sett hva hans ideer er verdt.

Häcken lå helt sist i Allsvenskan med kun seks poeng på de åtte første kampene da Norges tidligere landslagssjef overtok treneransvaret i juni 2021.

17 måneder senere ligger de i tet – med alle Sveriges historiske fotballstorheter bak seg.

– Den reisen har vært spesiell, innrømmer mossingen - opprinnelig fra Gratangen - da VG snakker med ham før kampen mot IFK Göteborg.

– Er dette noe av det største du har vært med på?

Høgmo bruker et langt resonnement og er innom det meste, men så ender det sånn:

– Et SM-gull henger høyt. Det ville være morsomt hvis jeg får være med på det. Sånn sett er dette noe av det morsomste jeg har vært med på.

MÅL! Mikkel Rygaard (i midten) og de andre Häcken-spillerne jubler over scoring nummer tre mot IFK Göteborg søndag.

– Ikke helt som OL-gull?

– He-he, det er vanskelig å sette opp mot hverandre. OL-gull er historisk å få oppleve. Men det kan bli historisk også her, om vi lykkes – for Häcken har aldri tidligere vunnet SM.

Han er den eneste fotballtreneren som har ført Norge til OL-gull (kvinnelandslaget i 2000). Men han er også mannen som ble hånet da fotballgutta ikke kom til EM-sluttspillet i 2016, etter tap i playoffmøtet med Ungarn.

Nå er han derimot «Per-Messias» på Hisingen, en bydel i Göteborg. Og i Sverige er det altså slik at vinneren av ligaen får SM-gullet – i motsetning til i Norge, der NM-gullet går til cupmesteren.

Søndagens kamp var bare drøyt fem minutter gammel da Blair Turgott sendte Häcken i ledelsen. Han erstatter ligaen toppscorer Alexander Jeremejeff, som er utestengt i denne matchen.

Johan Hammar headet inn 2–0 etter et drøyt kvarter, og Mikkel Rygaard økte til 3–0. Den samme dansken gjorde 4–0 i 2. omgang.

Even Hovland og Lars Olden Larsen spiller begge fra start hos Høgmos lag.

Slik presenterer Aftonbladet Häckens triumf.

– Det er sykt at vi klarer dette, sier toppscoreren Jeremejeff.

– Folk har ventet på at vi skulle sprekke. Det har nesten vært for godt til å være sant. Men nå klarer vi det sammen, sier han til Discovery+.

TV 2 antyder Jesper Mathisen at Høgmo kan bli ny svensk landslagstrener. Han ler godt da vi konfronterer ham med det:

– Som jeg sa til en annen her en dag: Vil du meg så vondt?

Høgmo spruter ut i latter. Så forteller han bakgrunnen for uttalelsen:

– Benny Lennartsson sa en gang til meg at «jeg vil ikke meg selv så vondt som å bli landslagstrener for Sverige eller Norge».

Høgmo bor til daglig på «Oslofjordens perle», Jeløya, og er hjemom hos kona en gang i uken. Det har rukket også denne uken.

Hisingen er også ei øy. BK Häcken har i all tid levd i skyggen av storebror IFK Göteborg. Dette kan bli det første seriemesterskapet.

De spiller i gule og svarte trøyer. Det var det eneste den lokale sportsbutikken kunne oppdrive da klubben stiftet i 1940 ...

Og navnet? Det sto en hekk rett i nærheten av der en gjeng tenåringer fra arbeiderklassen lekte seg med ballen.