Fotball

Plutselig begynte hjertet å slå altfor fort. Barcelona-stjernen tok ikke signalene.

BARCELONA (Aftenposten): Landslagsstjerne Caroline Graham Hansen hadde lenge følt seg sliten. Under en fotballkamp i høst oppdaget helsepersoner at noe ikke stemte med hjertet hennes.

Barcelona ble klubben der hun kunne slå skikkelig igjennom.
  • Mette Bugge
    Journalist

I dette intervjuet med Aftenposten forteller 26-åringen om hvordan hun kjente at alt ikke var som det skulle, og hva som skjedde videre.

– Skummelt når det handler om hjertet, sier Caroline Graham Hansen på en tribune i Barcelona.

Hun er ferdig med dagens lette trening, og forklarer det merkelige som skjedde med henne.

Hansen opplevde at hjertet begynte å slå altfor fort. Makspulsen ville ikke ned. Nå er hun tilbake på banen igjen etter et vellykket inngrep.

Drøye elleve år etter at Caroline Graham Hansen debuterte i norsk eliteserie som 15-åring, er hun stjerne i verdens beste fotballag.

For det er den spanske storklubben som er regjerende mester i Champions League, med høye ambisjoner om å gjenta bedriften. Derfor ble det oppstandelse da den norske spilleren fikk hjerteproblemer i oktober.

Hun er omgitt av ni gressbaner og et stadion. Klubbens gode kvinnelag, som leder serien, har ikke tapt en eneste kamp denne sesongen. Oslo-jenta er med igjen, men hun fikk seg en tankevekker.

– Hvordan opplevde du det at noe ikke stemte?

– Jeg tror det har pågått en stund, men det var slik at kroppen ikke fungerte i det hele tatt. Plutselig føltes det ut som at jeg både var dårlig trent, ikke hadde varmet opp når jeg skulle spille kamp, og at pulsen ikke gikk ned i det hele tatt. Så man lurer litt på om det bare sitter i hodet, og liksom: «Ok, jeg må bare komme over kneika».

Hun sammenligner det med å løpe en intervalløkt og føle at man har en tung dag og tenker at man bare må komme i gang. Problemet var at det føltes ut som hun aldri kom i gang. Opplevelsen var rar.

De første signalene fikk hun under en landskamp i Polen. Tilbake i klubben og seriekamp mot Real Sociedad, fikk hun samme ekle følelse av at noe ikke var greit og hun ble tatt av banen. I pausen ble 26-åringen testet.

Hun som vanligvis ikke har så høy makspuls, hadde en puls som var høyere enn det. Etter undersøkelsen i rommet ved siden av garderoben, ble det gjort masse andre tester for å finne ut av akkurat hva det var.

– Hva ble konklusjonen?

– Takykardi heter det. Det er at hjertet slår for fort.

Måtte ha et inngrep

Hun forklarer det med at nerver brennes og det uten bedøvelse. Hun var våken.

– Du fikk vite at det ikke var livstruende?

– Ja, men det er jo skummelt med hjertet. I utgangspunktet skulle det gå fint og det gjorde det. Så jeg var veldig heldig.

Halvannen til to uker etter inngrepet kunne hun så smått begynne å trene igjen.

– Jeg har fått veldig bra støtte fra laget, så jeg følte meg veldig bra ivaretatt. Det var ikke noe stress eller press rundt det å skulle komme tilbake. Jeg fikk all tid i verden, og det har jeg på en måte fortsatt, med tanke på at kroppen trenger litt mer tid.

Og snart er det en liten pause i forbindelse med jul, så det passer henne bra.

Da er det hjem til foreldrene i Oslo. Moren var for øvrig i Barcelona i forbindelse med maraton der da dette skjedde, så da kunne hun være lenger hos datteren.

Lett trening på formiddagen, siden det er seriekamp lørdag. Graham Hansen i rødt, lagvenninne Ingrid Syrstad Engen nummer to fra venstre.

Beholdt en viss ro

– Du har hatt noen skader i årenes løp, og har beskrevet det var som å ha «et sort hull i magen». Taklet du hjerteproblemene bedre fordi du har opplevd tunge perioder tidligere?

– Ja, men det var veldig forskjellig situasjon det å bli skadet og det å plutselig ha problemer med hjertet. Men jeg følte jeg hadde støtte fra familie og venner, som gjorde at jeg taklet det veldig bra. Jeg føler ikke jeg har vært depressiv i denne perioden. Men det er selvfølgelig skummelt når det handler om hjertet, men jeg kom ut av det på en bra måte.

Stadion kvinnene spiller på er oppkalt etter Johan Cruyff.

EM blir spennende

Hansen har mye å se frem til. Nå venter sommerens EM. Og i en periode hadde hun kapteinsbindet. Hun følte ikke det som noe press.

– Nei, jeg tar generelt ansvar for det jeg driver med, og har lyst til at man skal lykkes med det man gjør. Nå har jeg bare vært kaptein i fravær av at Maren (Mjelde) har vært skadet, så det er veldig fint at hun er tilbake igjen. Jeg føler at jeg bare har lånt ansvaret og kjenner veldig på at det var fint fordi det er deilig å kunne ta ansvar uten at man er den alle ser til. At man bare gjør det som kreves.

Hun innrømmer at det var stort og ga mye nyttig lærdom.

– Jeg håper for fremtiden at jeg har gjort en jobb som gjør at folk føler at de ble sett og at de kunne være med på å bli den beste versjonen av seg selv. For det er jo det man jobber for når man driver med lagidrett. Man ønsker at vi som lag skal bli bedre.

15 år. Caroline Graham Hansen i debutkampen i norsk eliteserie, da i Stabæk-drakt.

I Stabæk, der du kom som 15-åring til datidens beste lag, sier de at de så en ledertype allerede den gangen.

– Ja, men det er vel vanskelig å si om en 15-åring. Jeg var vel egentlig en veldig stille type, en som ikke tok så mye plass verbalt, men på har jeg alltid vært en som ikke er redd for å gå foran å vise med ferdigheter og spill hva jeg kan og hva jeg vil. Så hvis jeg tror man hadde sett på meg som typen som verbalt skulle lede, på den tiden, så tror jeg ikke så mange hadde sagt at jeg skulle være leder. Men på banen prøvde jeg alltid å gå foran med å spille bra fotball.

Les også

Haaland og Graham Hansen nominert til årets spiller av Fifa

Hun signerte kontrakten med de blaa på torsdag og debuterte søndag 29. august 2010. Tenåringen kom inn de siste 20 minuttene og bidro med en målgivende pasning. Seieren 3–0 mot Donn kjentes godt.

– Jeg var veldig klar for å spille voksenfotball og gledet meg til det. Bare det å få spille på Norges beste lag og med mange av de beste spillerne vi hadde i Norge på den tiden. Så det var veldig stort. Og jeg husker meg selv som fryktløs og gledet meg bare til å gyve på og vise hvor god jeg var.

Sol og sommertemperatur i Barcelona. Graham Hansen synes det er fint å kunne spille fotball utendørs på gress.

Et spesielt liv

Caroline Graham Hansen har kjøpt leilighet nær treningsanlegget. Hun har gåavstand til treningen. På formiddagen er de 85 spillerne på akademiet i aksjon, av dem ni jenter for aller første gang.

– Hvordan er ellers livet i Barcelona?

– Det er en fordel at det er bra vær, og at vinteren er litt lettere for det er deilig å spille fotball på gress hele året. Men bortsett fra det, så er det sikkert mange som ser for seg at man har et byliv og at man kan farte rundt. Sannheten er at jeg ikke gjør så veldig mye mer enn å trene, spise, spille fotball, slappe av og forberede meg til det neste. Så har jeg flere muligheter til å gjøre ting, men jeg er generelt en person ikke gjør så mye spillopper. Jeg tror de fleste som driver med toppidrett vet at mesteparten av tiden utenom å trene, går til å forberede seg til neste trening.

Kult med Klaveness

– Du har alltid vært en forkjemper for at kvinner skal ha like muligheter som menn. Nå er Lise Klaveness foreslått som Fotballforbundets første kvinne som president. Hva sier du til det?

– Hvis hun blir valgt så er det veldig kult. At hun går foran som et godt eksempel for likestilling. Lise får jo den jobben fordi hun er kvalifisert for den, ikke fordi hun er kvinne. Men det er fint at det er en kvinne som kommer til å bli fotballpresident. Jeg er veldig stolt på Lises vegne og håper at det er noe hun kommer til å glede seg mye over å være.

Les også

Kommentar: Klaveness kan løfte norsk fotball inn i fremtiden

Barcelona-stjernen legger til at det fortsatt må pushes på for at både jenter og gutter skal ha like muligheter når de er små, at ikke jentene blir satt til side.

– Frem til man kommer i puberteten, så er det ikke noen grunn for at guttene skal være bedre i utgangspunktet. Og det handler om ressurser, og da handler det om å fronte at vi fortsatt har en vei igjen å gå. Men det kommer seg, og vi må bare fortsette å jobbe mot at det blir som vi håper det skal bli i fremtiden.

På vei ut fra garderoben. Jordi Cos, som er mediemann i kvinnelaget, har noe på hjertet.

Kvinnelagets mediemann Jordi Cos har meldt seg. Tiden er ute. 13 minutter effektive spørsmål og svar. Han forklarer det med at hun skal videre til et nytt intervju. Hansen er ettertraktet.

På vei ut av anlegget kommer 30 unger som skal inn og trene fotball. De er ti-elleve år gamle.

– Det er helt crazy her om ettermiddagen. Ungene kommer i taxier, opplyser Cos.

Han er sjeleglad for at kvinnelaget topper tabellen med kun seire, men det betyr også at han har mye å gjøre. Herrelaget har falt som en sten etter at Lionel Messi dro.

– Barcelona skal tilbake igjen, sier han.

Les mer om

  1. Caroline Graham Hansen
  2. Fotball
  3. FC Barcelona
  4. Ingrid Syrstad Engen