Fotball

Lørdag leder ringreven lille Kongo mot mektige DR Kongo

Claude Le Roy feirer snart 50 år i fotballen, og han har fått skikk på askeladden Kongo i Afrikamesterskapet.

Når noen snakker om press i Europa, er det ingen ting sammenlignet med store afrikanske fotballnasjoner, har Claude De Roy sagt. Foto: REUTERS

  • Tore Strand

Store, mektige DR Kongo mot lille Kongo er utgangspunktet foran duellen, men i fotballsammenheng er det Claude Le Roy og hans Kongo som har imponert mest så langt i mesterskapet.

Den franske trenernomaden har i tillegg god kunnskap om erkerivalene, for han har vært landslagssjef for DR Kongo i to perioder.

Som spiller hadde Claude Le Roy en beskjeden karriere, men 66-åringen startet sin trenerkarriere tidlig. Etter fem år i fransk fotball ble han tilbudt jobben som landslagssjef for Kamerun.

Afrika-kjenner

– Jeg var nysgjerrig og tok jobben. Min far hadde kjempet i krig for uavhengigheten til Algerie, og jeg fikk tidlig høre om Afrika og en helt annen verden. Da jeg overtok Kamerun var spillere som Roger Milla og Theofile Abega like gammel som meg. Det var begynnelsen på en kjærlighetshistorie til Kamerun, Afrika og afrikansk fotball, både for meg, min kone og mine døtre, sa Le Roy i et intervju med BBC før mesterskapet i Ekvatorial Guinea.

DR Kongo møter nabolandet til kvartfinale. Her synger DR Kongo-spillerne nasjonalsangen før kampen mot Tunisia. Foto: REUTERS

Kamerun ble toer i 1986 og vant Afrikamesterskapet to år senere. Le Roy har vært trener for fem afrikanske nasjoner siden han startet som Kamerun-sjef, og deltatt i åtte sluttspill der han har nådd kvartfinalen syv ganger.– Noe av årsaken til hans suksess er at han i motsetning til andre europeiske trenere, har valgt å leve i Afrika. Slik har han blitt kjent med vaner, etniske grupperinger, og dagliglivet i Afrika, sier den tidligere Senegal-spilleren Salif Diao til BBC.

VM-suksess

Claude Le Roy overtok Senegal etter suksessen med Kamerun.

– Da vi i 2002 ble toer i Afrikamesterskapet, og nådde kvartfinalen i VM, så var mye av årsaken det grunnlaget Claude Le Roy la ti år tidligere, sier den tidligere Liverpool— og Stoke-spilleren Salif Diao.

Le Roy var tilbake en periode som Kamerun-sjef i VM i 1998, og siden fulgte korte opphold i Strasbourg, Shanghai og Cambridge. Men det var i Afrika hans hjerte lå, og i 2004 tok han over som landslagssjef for DR Kongo.

– I et land som DR Kongo er det 78 millioner mennesker som er interessert i fotball. Når noen snakker om press i Europa, er det ingen ting sammenlignet med store afrikanske fotballnasjoner. Gi trenere to, tre uker i Afrika, og da vil de først oppdage hva det er å leve under press, sa Le Roy.

Press er Le Roy vant til, og suksess også. Få hadde tro på DR Kongo før mesterskapet i 2006, men laget nådde kvartfinalen. Som Ghana-sjef sikret han nasjonen en tredjeplass i 2008. Den eneste virkelige mørke flekken på hans fotballrulleblad kom i 2013 da han ikke lyktes i å lede DR Kongo til sluttspillet.

Første på førti år

Nå opplever han imidlertid suksess igjen. Før årets sluttspill hadde ikke Kongo vunnet en kamp i mesterskapet på førti år. Nå kan året bli begivenhetsrik for Le Roy. Både under det pågående mesterskapet, og i sommer når Claude Le Roy feirer femti år i fotballen.

Noen av spillerne som har trent under Le Roy som George Weah og Michael Essien har planlagt en jubileumskamp for Le Roy med en rekke stjernespillere i aksjon.

Men først skal han lede lille Kongo mot giganten DR Kongo i en kvartfinale der det handler om ære, prestisje, og et avansement som vil bety enormt for begge rivalene.

FAKTA: DR Kongo – Kongo

DR Kongo (tidligere Zaire eller belgisk Kongo) er på størrelse med Vest-Europa og er også kjent som Kongo - Kinshasa, etter hovedstaden. Den tidligere franske kolonien Kongo, også kjent som Kongo - Brazzaville etter hovedstaden, eller fransk Kongo, har vært selvstendig siden 1960. DR Kongo har 78 millioner innbyggere og styres av presidenten Joseph Kabila.

Kongo har fire millioner innbyggere og er en republikk.

DR Kongo vant Afrikamesterskapet i 1968 og 1974, og var sist i kvartfinalen i 2002. Kongo vant mesterskapet i 1972, og spilte sin siste kvartfinale i 1992. DR Kongo er klar for kvartfinalen etter tre uavgjorte kamper mot Zambia, Kapp Verde og Tunisia. De avanserte på bekostning av Kapp Verde på flere scorede mål.

Kongo vant sin gruppe etter seirer mot Burkina Faso og Gabon, og uavgjort mot Ekvatorial-Guiena

Slik spilles kvartfinalene:

Lørdag:

17:00 Kongo - DR Kongo

20:30 Tunisia - Ekvatorial-Guinea

Søndag:

17:00 Ghana - Guinea

20:30 Elfenbenskysten - Algerie

Les også

  1. «Norske» Senegal ute av afrikamesterskapet

  2. Loddtrekning sendte Guinea videre i Afrikamesterskapet

Les mer om

  1. Internasjonal fotball