Fotball

«Ta vare på det lokale arvesølvet, og det vil betale seg»

KOMMENTAR: Da TIL trengte en opptur, var det en lokal gutt som sto i spissen for at lørdag 21. mai ble en festdag for «Gutan».

svp://103253?view=bt
  • Rune Robertsen
    iTromsø

Tap mot Bodø/Glimt foran et fullsatt Alfheim på 16. mai. Ingen borteseire i 2016. Ingen bortemål siden 13. mars. Bare seks mål på 11 eliteseriekamper.

I det hele tatt har det vært mange nedturer for et prøvet TIL-mannskap de siste månedene.

Da var det en fantastisk følelse for spillere, trenere og supportere å kunne gløtte på tavla etter 90 minutter på Nadderud. 3-0 til TIL – og det attpåtil på bortebane – gir et pusterom som ikke bare var ønsket, men nødvendig. Vi må helt tilbake til 6-1-kampen mot Start i november 2011 for å finne en større seier på fremmed gress. For et TIL-lag som før denne kampen bare hadde vunnet to av de siste 36 kampene på bortebane i eliteserien, er det viktig å ta med både følelsen, og ikke minst lærdommen, av en sjelden bortetriumf. Taktikkendringen fra 4-4-2 til 4-5-1 lyktes fordi midtbanekrigen sentralt ble vunnet. I tillegg scoret begge midtstopperne, noe som ikke har skjedd på år og dag.

Les også

Se Tromsø banke Stabæk

Mange kan si at Stabæk anno mai 2016 er svake. Ni tap på 12 kamper forteller om en klubb som framstår helt annerledes enn bronselaget i 2015. Og det er ingen tvil om at slike oppgjør må TIL vinne dersom de skal ha et håp om å hevde seg i eliteserien, og ikke kjempe i bunnen nok en sesong.

I fjor fikk de tromsøværingene Mikael Norø Ingebrigtsen (19) og Runar Espejord (20) sine gjennombrudd for TIL. Ingen av disse var med mot Stabæk. Det var – overraskende – derimot 19 år gamle Fredrik Michalsen. Han kom ikke inn som innbytter, men ble kastet til ulvene som defensiv midtbanespiller fra første minutt.

Les også

Gjesdal scoret sitt første eliteseriemål: – Jeg så ikke hva som skjedde

Og det er vanskelig å ikke la seg imponere av hvordan midtbanetalentet håndterte sin debut fra start i eliteserien. 189 centimeter høye Michalsen fra Olsgårdlia på vestsiden av Tromsøya gikk uredd til verks. Høyden og rekkevidden han innehar gjorde at mange viktige dueller ble vunnet i den timen han fikk på banen. Legg også merke til hvor god Michalsen er med ballen i beina. Snakker vi en ny Lars Espejord på TILs midtbane? Høy, duellsterk, presise pasninger og god på hodet?

Nå er det uansett viktig at Michalsen matches fornuftig. Jeg er ikke av den oppfatning at en spiller bør få spille fra start kun basert på alder. Men Fredrik Michalsen trenger – i likhet med Norø Ingebrigtsen og Espejord – spilletid for å utvikle seg videre. Det innbefatter tid til å gjøre feil slik at de lykkes neste gang. Og det er ikke slik at Michalsen etter en kamp skal spilles fast inn på laget. Men han har kvalitetene til å lykkes, og bør derfor jevnlig få spilletid i månedene framover.

Les også

Kapteinen sto fram da Tromsø trengte det som mest

Det er slik jeg ser det veldig enkelt for TIL. De lokale gutta som har kvaliteter må satses på foran godt gasjerte utenlandske spillere som er svakere, like gode eller bare marginalt bedre. Her tok hovedtrener Bård Flovik et modig og riktig valg da han lørdag valgte å sette inn Michalsen foran svenske Jens Jacobsson som ble hentet til Tromsø fra Stockholm i vinter.

Ta vare på det lokale arvesølvet, og det vil betale seg når større klubber banker på døra med en sjekk i hånda.

Og arvesølvet var mot Stabæk representert ved 19 år gamle Fredrik Michalsen. Du verden så morsomt det er når lokale gutter får sjansen – og lykkes.

svp://103253?view=bt

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt28178354233159
2Molde28175665362956
3Viking2815675546951
4Lillestrøm2813694437745
5Rosenborg28128853391444
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien