Fotball

- Glad for alt jeg har fått oppleve

<p>Amund Skiri avsluttet sin toppfotballkarriere som kaptein, og med seier over Sandes Ulf.</p>

ÅLESUND 20121118.Eliteserien 2012. Omkranset av pyroshow i hjerteform synger Aalesunds Amund Skiri hymnen etter eliteseriekampen i fotball mellom Aalesund og Sandnes Ulf på Color Line Stadion i Ålesund søndag kveld. Dette var Skiri sin siste kamp for klubben.Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Foto: Svein Ove Ekornesvåg

  • Pål Are Lilleheim

AALESUND — SANDNES ULF 3-1

COLOR LINE STADION (smp.no):

– Jeg er egentlig ikke trist og lei meg nå, men først og fremst glad og takknemlig for alt jeg har fått oppleve. Jeg har hatt mange fine år og opplevelser i AaFK, sa Amund Skiri like etter at Sandnes Ulf var slått 3-1. I det som var hans siste kamp som fotballspiller på toppnivå.

Og Skiri erkjenner at seier i avskjedskampen var svært viktig for han personlig.

– Denne dagen har først og fremst dreid seg om at vi ikke kunne tape. Å gi seg med tap og en dårlig følelse hadde gjort markeringen som jeg visste skulle komme litt tyngre. Det er lenge siden jeg har vært så nervøs foran en kamp, men det gikk vegen, smilte AaFK-kapteinen på spørsmål om hvordan dagen har vært for han.

– Effektive

Selv om han var fornøyd med resultatet – og ikke minst markeringen og takksigelsene etter kampslutt – var Skiri ikke helt fornøyd med prestasjonene til laget i kampen.

– Vi er nok et stykke unna toppnivå. Jeg er ikke overrasket over kampbildet. Det ble mindre ballbesittelse enn vi bruker å ha, men samtidig hadde vi god trygghet i det defensive selv. Vi var også veldig effektive – spesielt i starten på andre omgang. Det holdt til seier i denne kampen.

Mange høydepunkter

Amund Skiri kan se tilbake på mange og spennende år i oransje siden han kom til klubben i 1997. På oppfordring om å nevne høydepunktene i fotballkarrieren begynner han likevel før det.

– Jeg kommer ikke utenom debuten for Åndalsnes’ A-lag i 1. divisjon, som 16-åring i 1994. Opprykket til eliteserien med AaFK i 2002 er et annet høydepunkt. Så er det jo cupfinalen i 2009 da, som er et av de absolutte høydepunktene, forteller han.

Og som de fleste med et hjerte som banker for de oransje vet, satte Skiri inn det avgjørende straffesparket mot Molde – og som sikret klubbens første cupmesterskap på seniornivå. To år senere hentet de hjem cuptrofé nummer to.

At Skiri ikke nevner seriemesterskapet som han opplevde med Vålerenga som et høydepunkt, får vi tilskrive at romsdalingen Amund Skiri først og fremst er forbundet med AaFK – og at det er hans uttrykte hjerteklubb.

Supporterne viste med tydelighet hva de mener om Skiri med banner på avskjedskampen. To banner slo fast «Kong Amund» og «Legende».

Trenerkarriere

Selv om Amund Skiri gir seg med fotball på toppnivå, understreker han at det ikke er slutt med fotball. Det bare snakk om at ett kapittel er ferdig i hans fotball-liv. Nå venter nye utfordringer, som spillende trener for 3. divisjonslaget Herd i Ålesund.

– Jeg er bare et lite stykke ut i fotball-livet mitt. Som trener vil jeg få helt nye utfordringer, som jeg gleder meg til å ta fatt på. Nå skal jeg praktisere en del av de tankene og ideene som jeg har. Jeg har ambisjoner som trener også, så får vi se hvor langt det rekker, forklarer han.

Blåtur

Trenergjerningen starter formelt 1. januar, men han har allerede orientert seg litt i det som blir hans nye fotballhverdag. Men fortsatt står det litt igjen på programmet som AaFK-spiller. Først er det blåtur med spillergruppa som står for tur.

– Vi skal fly fra Vigra i morgen klokken 07.00. Det er alt vi vet. Ikke en gang hva vi skal pakke har vi fått vite noe om. I fjor var det Barcelona som var målet. Men hva det blir i år er det bare han (Jonatan) Tollås som vet. Det er han som organiserer det hele. Men vi kommer oss vel langt med visakort og tannbørste, tenker jeg, gliser Skiri.

Før neste journalist ventet for å få noen ord fra hedersmannen Amund Skiri på dagens for hans aller siste fotballkamp på øverste nivå. En mann som har vært bærer av det som omtales som AaFK-sjela - og som nå med rette også omtales som en AaFK-legende.

Les også

  1. Rekdal: - Rotete kamp

  2. Sandnes Ulf til kvalik

  3. Høiland føler seg snytt for straffe

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt86112061419
2Molde852121101117
3Kristiansund750275215
4Rosenborg84222013714
5Vålerenga83321412212
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien