Fotball

Frankrike fikk EM i 2016

<p>Slo Italia og Tyrkia i finalen.</p>

UEFA President Michel Platini holds a card with the name of France, chosen as the country to host the European soccer championships in 2016 during an announcement ceremony in Geneva May 28, 2010. REUTERS/Valentin Flauraud (SWITZERLAND - Tags: SPORT SOCCER)
  • NTB
FriidrettIAAF Golden League 2003Meeting Gaz de France - Paris 04.07.2003Stade de FranceFoto: Philippe Millereau, Digitalsport *** Local Caption *** 20001148

Fredag ble det offentliggjort at Frankrike skal arrangere EM i 2016. Dermed var det tredje gang på rad at Tyrkia søkte, uten å nå frem.

– Jeg tenker på våre venner i Italia og Tyrkia og kan forstå deres skuffelse etter måned på måned med arbeid. Lykke til videre. Jeg er overveldet over muligheten til å invitere Europas fotballfamilie til landet vårt i 2016, sa Jean-Pierre Escalattes, president i Frankrikes fotballforbund.

Avgjørelsen ble lest opp i Geneve og på forhånd var det frankskmennenes infrestruktur som gjorde dem til knappe favoritter. Etter alt kaoset som har vært rundt utbyggingen til EM i Ukraina og Polen i 2012, var det ventet at UEFA skulle gå for et sikkert alternativ.

  • Quiz: Fotballekspert? Ta dagens 12'er

Italia ble utslått i første avstemningsrunde, mens Frankrike slo Tyrkia med 7 mot 6 stemmer i den avgjørende avstemningen.

Frankrike arrangerte VM så sent som i 1998 og har bred erfaring med store arrangementer, ikke bare på fotballsiden. VM i friidrett gikk på Stade de France i Paris i 2003.

Stade de France er det eneste stadionanlegget som regnes helt klart for arrangementet. Det som var bra nok i 1998 vil ikke være godt nok i 2016, het det i Frankrikes søknad. Dermed blir det en storstilt oppussings— og oppbyggingsoffensiv frem mot mesterskapet.

De tre finalistnasjonene gjorde en siste gjennomgang av sine kandidatur fredag formiddag, før UEFAs eksekutivkomite traff avgjørelsen.

UEFA-president Michel Platini hadde ikke stemmerett i prosessen, siden han representerer en av søkernasjonene. Det samme gjelder visepresident Senes Erzik fra Tyrkia og komitemedlem Giancarlo Abete fra Italia.

Mesterskapet skal spilles på ni stadioner, valgt ut fra en liste av 12: Bordeaux, Lens, Lille, Lyon, Marseille, Nancy, Nice, Paris (Parc de Princes og Saint-Denis), Saint-Etienne, Strasbourg og Toulouse.

Det planlegges nye stadioner i Nice, Bordeaux, Lyon og Lille. Resten skal rustes kraftig opp foran mesterskapet.

ARRANGERTE VM I 1998: Rekdals 2-1-scoring mot Brasil er nok det nordmenn husker best fra VM i Frankrike i 1998 (Foto: Digitalsport).

Les også

  1. EM blir større

  2. Stolt Sarkozy etter EM-ja

Les mer om

  1. Fotball-EM