Fotball

Lille Færøyene slo Hellas - for andre gang i kvaliken

Øynasjonen sto for lørdagens store fotballsjokk i Europa.

SJOKKERTE IGJEN: Færøyene slo Hellas for andre gang i EM-kvaliken. Her fra kampen i Hellas i fjor høst.
  • Mats Slaastad Birkelund

FÆRØYENE — HELLAS 2-1 (1-0):

Europamesterne fra 2004 var soleklar favoritt mot nummer 102 på FIFA-rankingen. Selv med hjemmebane skulle lille Færøyene få det tøft mot Hellas.

Spesielt etter det utrolig overaskende resultatet i det omvendte oppgjøret tidligere i kvalifiseringen. Færøyene slo nemlig Hellas 1-0 - i Hellas.

Da skulle man tro det greske mannskapet var skjerpet og revansjelystne. De skulle i alle fall ikke gå på den samme smellen igjen.

Den gang ei. Bomben smalt igjen.

Hállur Hánsson, som spiller for Vendsyssel i 1. divisjon i Danmark, sendte Færøyene opp i 1-0 med et godt skudd og bortelaget ledet til pause.

Pausepraten hjalp litt for grekerne. De scoret på et fantastisk volleyskudd etter corner, men den norske dommer Tom Harald Hagen annullerte målet etter at en greker rev ned en motstander inne i boksen.

Les også

Island tar «en Drillo» 20 år etter

Istedenfor økte Færøyene ledelsen med god hjelp fra Hellas´målvakt. Fra helt ute på høyrekanten slo den 20 år gamle København-spilleren Brandur Olsen et innlegg på mål. Om det var tilsiktet eller ikke vites ikke, men skuddet gikk over målvakten, via fingertuppene, og i mål.

Grekerne reduserte på corner med fem minutter igjen å spille, men noen flere mål ble det ikke. Dermed tok Færøyene en ny sensasjonell seier over Hellas. Deres andre seier mot Hellas — og deres andre seier totalt - i kvalifiseringen.

Dermed en ny stor nedtur for Hellas, som nå bare står med to poeng.

— Det er jo sånn i fotball at det skjer en bombe. De tapte 0-1 hjemme mot Færøyene. Det er et lag de ikke skal tape for, men så taper de mot Færøyene igjen. Hellas hadde mange sjanser, det skal sies, men de skal ikke tape. Det skal bare ikke skje. Det er nesten ikke mulig, sa Kjetil Rekdal i Max-studioet etter kampen.

— Dette hadde jeg aldri trodd, tilføyde med-ekspert Bengt Eriksen.

PS! Tidligere Viking-spiller Joan Simun Edmundsson (nå Vejle) spilte fra start for lilleputtnasjonen.

Les også

  1. Tyskland knuste lille Gibraltar

  2. Dansk jubelkveld i Parken

  3. Lewandowski med utrolig hattrick

  4. Ronaldo med sitt tredje strake hattrick

Les mer om

  1. Fotball-EM
  2. Færøyene
  3. Hellas' herrelandslag i fotball