Fotball

RBK ønsker investorer til spillerkjøp

<p>RBK må handle spillere. I jakten har klubben snakket med potensielle investorer.</p>

Tippeligaen Rosenborg - Tromsø 19 juni 2011Lerkendal Stadion, TrondheimRosenborg-gutta jubler etter 3-1-scoringen til Per Ciljan SkjelbredFoto : Arve Johnsen, Digitalsport
 • Ole Kristian Sagbakken
Fotball Rosenborg 22.09.06 styreleder Terje Svendsen svarer på spørsmål rundt Per Mathias sin gjeninntreden som trenerFoto: Carl-Erik Eriksson, Digitalsport

– Dersom det dukker opp noen som ønsker å bidra med penger til kjøp, så møtes vi gjerne og snakker om det, sier RBKs styreleder Terje Svendsen til Adresseavisen.

– Vi har spurt litt rundt og hatt noen løse prater «her og der». Uten at det foreløpig har endt i noe konkret. Men man skal ikke utelukke at det kommer inn noen som kan bidra, sier daglig leder Nils Skutle, som ikke ønsker å utdype hvem klubben har snakket med.

Mandag ble Per Ciljan Skjelbred enig med tyske Hamburg om en overgang. Han kan forsvinne i august, etter lang og tro tjeneste i klubben. Dermed blir en allerede tynn RBK-stall enda tynnere, og behovet for forsterkninger er mer prekært enn på lang tid. Antakelig må sportslig leder Erik Hoftun hente inn så mange som fire spillere i sommer.

Utviklingen de siste årene gjør at RBK nå gjerne ser for seg eksterne investorer på spillersida.

 • Vi følger Rosenborg: Siste nytt om klubben her

Har økonomiske muskler

– Vi har satt av midler til kjøp, og har muskler til selv å hente spillere i sommer. Samtidig ønsker vi bidrag utenfra velkommen, sier styreleder Svendsen.

Han får støtte av Skutle, som vedgår at tanken om investorer blant annet har med klubbens likviditet å gjøre:

– Temaet er mer aktuelt nå enn for eksempel for ti år siden. Og det handler litt om at handlefriheten er noe annerledes. Siden den gang har vi for eksempel betalt ned 60–70 millioner i gjeld på stadion, sier Skutle. Han har måttet presentere røde tall i budsjettene de siste årene, men ønsker i 2011 å gå i null.

Statistikksenter Eliteserien:

Grønt lys

Etter fjorårets årsmøte, hvor tidligere styreleder Finn Hellandsjø fremmet forslag om bruk av «rike onkler», ble det satt ned et utvalg. Her satt representanter fra alle grupperingene i RBK-familien, blant annet Nils Skutle fra administrasjonen, Bjørn Lyngen fra valgkomiteen, Audun Skorstad fra supporterne og veteranmedlem Klaus Berg.

Utvalget konkluderte med at investorer ikke kan komme inn på eiersiden av klubben. Men gjerne på eiendomssiden – Arthur Buchardt har vært involvert i hotellplanene utenfor Lerkendal – og også på det sportslige. Omtrent som Branns rike onkler i «Hardball». Tidlig samme sommer ble dette presentert på et medlemsmøte, hvor man fikk tommelen opp.

Klare føringer

– Men Rosenborg skal være en medlemsstyrt klubb; det er uaktuelt at noen kan kjøpe hele klubben. Det ligger også klare føringer for en investor når det gjelder det sportslige, forklarer Skutle videre.

– For eksempel kan ikke en investor bestemme når en spiller skal selges videre, eller hvor han skal brukes på banen, utdyper han.

I praksis kan det altså bli som med LSK-toppscorer Anthony Ujah, som var delvis eid av LSKs rike onkel Per Berg. Berg kjøpte spilleren, LSK sørget for lønna, mens partene delte profitten da han ble solgt til tyske Mainz. Det samme gjelder «Hardballs» kjøp av Martin Andresen, Petter Vaagan Moen, Jan Gunnar Solli og Thorstein Helstad til Brann. Investorgruppen kjøpte hele eller en prosentandel av hver spiller, mens klubben sto for lønna. Da Helstad gikk til franske Le Mans fikk «Hardball» en del av summen tilbake.

– Vi har ennå ikke utarbeidet noen modell for hvordan dette blir i praksis i RBK. Først må vi se om det blir noe konkret ut av dette. Så får vi ta det derfra, sier styreleder Terje Svendsen.

 1. Les også

  - Bedre enn å gjøre klubben til et AS

 2. Les også

  - Nordkvelle ønsket i Viking

 3. Les også

  RBK følger Annan-utviklingen

 4. Les også

  Sarpsborg avslo bud på Jørgensen

 5. Les også

  Gigamosaikk av Roar Strand

 6. Les også

  Ciljan signerte for Hamburg

 7. Les også

  Til Island på speidertur

 8. Les også

  Keegan ønsker Ciljan lykke til

 9. Les også

  Ciljan enig med Hamburg

 10. Les også

  Hvem erstatter Ciljan?

Eliteserien

SVUTMP
1Molde18133238172142
2Bodø/Glimt18114348202837
3Lillestrøm17114232151737
4Rosenborg1897236221434
5Viking188553225729
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien