Fotball

Fotballpresidenten om bråket: - Kritikken mot oss kan i hvert fall ikke kalles urettferdig

Nyvalgt president Terje Svendsen mener at det var på tide å gjøre noe i fotballforbundet.

Nyvalgt fotballpresident Terje Svendsen er på mange måter fornøyd med bråket som har vært rundt NFF i vinter. Like fornøyd er ikke generalsekretær Ketil Siem (t.h.). Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix

 • Kurt B.M. Haugli

— Kritikken mot oss kan i hvert fall ikke kalles urettferdig, sier presidenten.

Terje Svendsen og generalsekretær Kjetil Siem holdt mediefrokost dagen etter at fotballstyret var samlet. Det møtet kom i stor grad til å handle om åpenhet og reiseregninger.

Det har stormet rundt toppene i fotballforbund i hele vinter. Det har handlet om reiseregninger, mangel på åpenhet, generell pengebruk og NFF-topper som kommer med syrlige angrep mot andre fotballedere. Det har i det hele tatt vært en betent atmosfære i det som toppene gjerne kaller «fotballfamilien».

 • Les også om samme tema:
Les også

RBK-trenerens kone var visepresident i NFF: - Trist at Siem ikke er mer åpen

Ga styret handlingsrom

På fotballtinget i februar ble den tidligere Rosenborg-lederen Terje Svendsen valgt til ny fotballpresident. Han hadde åpenhet, tydelighet og forutsigbarhet som valgspråk.

Trønderen er på mange måter glad for at det kom til et oppgjør i vinter.

— Jeg skal være litt forsiktig når jeg uttaler meg. Det er tøft for organisasjonen mens det står på, men samtidig har det ytre presset skaffet oss rom til å handle, sier Svendsen.

- Så du mener at fotballforbundet har fått drahjelp fra mediene og fotballtinget til å rette opp en del skjevheter?

— Vi har fått hjelp til å styre budsjettprosessen for 2017 i riktig retning. Mindre til administrasjon og mer til fotball. Jeg er helt overbevist om at bråket har hatt en preventiv effekt. Det merker jeg på diskusjonene som går rundt i organisasjonen. Alle forventer at de kan få noen øyne på seg. Det er sunt. Veldig sunt.

Siem er ikke helt enig

Generalsekretær Kjetil Siem, som fikk sine reiseregninger for 2015 offentliggjort i detalj i går, er ikke like sikker på at den kaotiske vinteren har vært et gode.

— Jeg forstår utsagnet til Terje og respekterer det. Men jeg kunne godt vært foruten endel av det som har skjedd, sier Kjetil Siem.

Han er litt irritert på at det han synes er tøffe reaksjoner på et altfor tynt grunnlag.

— Folk i fotballen er raske til å konkludere, slå fast og forlange uten å kjenne til bakteppet. Det er språket fra fotballbanen som kommer inn. Det litt røffe språket blir med inn. Men det har vært selvoppdragende det som har skjedd, sier Kjetil Siem.

Nei til åpenhet om landslaget

Terje Svendsen slo fast at det skal bygges en åpenhetskultur i forbundets kontorer på Ullevaal stadion. Men det vil gå grenser for hvor åpent det hele skal være. Da de inviterte media til orientering i går, fortalte de kort om hvilke andre saker som hadde vært til behandling i styret. En av dem var evalueringsrapporten for A-landslaget.

Aftenposten spurte om det ikke var naturlig at denne rapporten blir gjort offentlig. Men der stoppet den nye åpenhetskulturen i NFF.

— Den vil ikke bli offentliggjort, slo Terje Svendsen fast.Han begrunnet det slik:

— Evalueringsrapporten må regnes som et personalmessig forhold. Den består av en del personopplysninger som vi ikke ønsker offentlig. Vi er her inne på personalmessige forhold som er taushetsbelagt.

Da Dagbladet ba om utdyping på begrunnelsen for at denne rapporten ikke skulle være offentlig, fikk de omtrent samme svaret. Det ble også opplyst om at hovedtrekkene i denne rapporten var offentliggjort i artikler på fotballforbundets egne hjemmesider.

- Reiser for å oppnå noe

Det har vært mye snakk om reiseregningene til generalsekretær Kjetil Siem både i mediene og på fotballforbundets ting i slutten av februar.

Disse reiseregningene er nå lagt frem i detalj og spesifisert på hvor mye han har brukt og hvordan pengene er brukt.

Fotballpresidenten har ingen store innvendinger til hvordan Siem har brukt nesten en halv million kroner på reiser i fjor.

— Forrige år var dyrt og vi reiser ikke for at vi skal kose oss på tur. Vi reiser for å oppnå noe og alle reiser har vært for å oppnå noe på for NFF, slår Svendsen fast.

 • Mer om bråket om åpenhet i norsk idrett
 1. Les også

  Koteng tror idrettstoppene har noe å skjule

 2. Les også

  Her er reiseregningene til Brann-sjefene

 3. Les også

  «Det folk ikke vet, har de vondt av. Det har ikke idrettstoppene skjønt.»

 4. Les også

  Frykter økt åpenhet vil bli en begrensning

 5. Les også

  Idrettspresidenten legger frem reiseregninger: - Jeg er forberedt på kritikk

Les mer om

 1. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  NFF vil ha mer åpenhet, men ikke om A-landslaget

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Siem tok fly for en kvart million kroner

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Landslagets luksushotell var altfor dyrt for RBK

 4. SPORT
  Publisert:

  Siem legger fram reiseregningene i detalj

 5. SPORT
  Publisert:

  Fotballpresidenten: - Høyt nivå på Siems reiseregninger

 6. FOTBALL
  Publisert:

  Siem: - Mer åpenhet kan svekke forbundet