Eliteserien strippet for profiler før ny sesong

<p>— Når folk på gata bare vet hva trenerne heter, er det noe som er galt.</p>

FotballTysklandFoto: imago/DigitalsportNORWAY ONLY01.02.2011Training FC Schalke 04 am 01.02.2011 in Gelsenkirchen - Anthony Annan ( Schalke )BILDET INNGÅR IKKE I FASTAVTALENE PÅ NETT
  • Kjetil Samuelsen
  • Simen Solum Waagsether
TROR NIVÅET SYNKER: Ivar Hoff.
FotballAdeccoligaenBislett Stadion30.08.2009Skeid - MjøndalenArild StavrumFoto: Eirik Førde
FotballEM-kvalifisering21.11.2007Malta v Norge 1-4Foto: Morten Olsen, DigitalsportVidar Davidsen og Roar Stokke
Kommentator Karl Petter Løken, NRK. Norge - Sverige. Semifinale. EM i fotball. EM i England. Warrington, 16. juni 2005. (Foto: Peter Tubaas/Digitalsport).
Fotball, 1. divisjon, herre, 19. oktober 2003, Moss FK (MFK) vs Hønefoss BK 2-2, trener Lars Tjærnås, Hønefoss BK, måtte se laget sitt tape 5 viktige poeng i de siste 5 spilleminuttene på MelløsFotograf: Kurt Pedersen, Digitalsport
FotballTippeligaen 200413.04.2004Vålerenga v Bodø/Glimt 1-0Foto: Morten Olsen, DigitalsportErik Thorstvedt - Canal +

Spillere som Anthony Annan, Erik Huseklepp og Steffen Iversen har i tur og orden forlatt Norge til fordel for profflivet i utlandet. Tar man med pensjonerte Daniel Nannskog, tidligere Start-spiller Christian Bolaños og landslagets Mohammed Abdellaoue i regningen, er årets eliteserie nærmest ribbet til skinnet for profiler.

Jeg tror nivået på eliteserien synker. Men det er også en sammenheng med at det er for mange lag. De får ikke "kniven på strupen"-følelsen , sier Ivar Hoff, som mener de største profilene i år sitter på benken.

Når folk på gata bare vet hva trenerne heter, er det noe som er galt. I Brann er det bare draktene igjen. De burde spille i grått i år. Og i fjor mistet Start noe av det fineste jeg har sett i norsk fotball, da Bolaños gikk til FC København , smeller Hoff.

Arild Stavrum deler ikke helt Hoffs syn.

Det har ikke vært en masseflukt fra norsk fotball. Det ble solgt mer for 10-15 år siden, og da var det ikke et problem , sier den tidligere Molde- og Skeid-treneren.

Statistikksenter Eliteserien:

Quickfix-tanken

Norsk fotball betaler prisen for quickfix-tanken som lenge rådet og hvor store summer ble brukt til kjøp av spillere(og lønninger) av ulik kvalitet i stedet for utvikling av egne talenter. Prisen betaler norsk fotball nå, og e-cup synliggjør stagnasjonen. På sikt vil satsningen på norske talenter gi gevinster og gi eliteserien mange flere profiler , sier TV3-kommentator Roar Stokke, og får støtte fra Stavrum.

— Det vil uansett bli et fall i kvaliteten når gode spillere går ut, men til sist er det bra for norsk fotball. Landslagstreneren får flere spillere å velge i, også kommer jo de som drar ut hjem igjen en gang. Jeg mener det er positivt med spillere i andre ligaer. Ta for eksempel Moa, jeg tror han blir bedre for Norge med impulser fra Tyskland, sier Stavrum.

- En del av dynamikken

NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken er overbevist om at nye spillere vil fylle tomrommene profilene som nå har dratt ut, har etterlatt seg.

At disse forsvinner nå er en del av dynamikken som gir mulighet får nye å komme frem. Det er alltid vanskelig å si hvem som vil blomstre i ligaen, men personlig holder jeg en knapp på Vålerengas Mohammed Fellah. Han er noe av det råeste jeg har sett , sier Løken.

Den tidligere Rosenborg og Stabæk-spilleren, tror også lagkameraten Harmeet Singh, samt Rosenborgs Markus Henriksen vil bli blant årets profiler i eliteserien. Løken tror flere av fjorårets beste spillere vil bli savnet av publikum.

— Det er klart at typer som Moa og Huseklepp vil bli savnet, men personlig mener jeg at det var riktig at de kom seg ut når de gjorde. Begge hadde lang tid i norsk fotball, og var gode nok til å ta steget, sier Løken.

Nå håper han at flere velger å gjøre som de to ferske eksportene, og bruker god tid på å utvikle seg i hjemlandet.

«Landslags-effekten»

Tidligere eliteserietrener Lars Tjærnås er litt delt i synet på de seneste overgangene.

Litt egoistisk, men på vegne av norsk klubbfotball burde vi beholdt Annan, samtidig som at det er riktig å slippe Huseklepp til Bari, om han får spille fast , sier Tjærnås.

Stokke er ikke enig.

— Annan var fjorårets klart beste spiller og var for god til å bli her ett år til, sier stemmen fra TV3, som tror VIFs Yssouf Koné, TILs Kara og RBK Rade Prica vil være blant årets profiler.

Tjærnås mener det er viktig for norsk fotball at landslagsaktuelle spillere kommer seg ut til bedre ligaer. Med tanke på årets sesong tror han landslagets triumfferd mot Europamesterskapet kan gi økt oppmerksomhet rundt spillerne med flagget på brystet.

Spillere som Henning Hauger og Jon Knudsen vil bli markante om landslaget fortsetter å imponere. Ellers så sitter jeg igjen med en følelse at flere unge spillere kan bemerke seg stort. Harmeet Singh, Ruben Yttergård Jenssen, Markus Henriksen vil nok ta spillet opp enda et nivå, samtidig som mer ukjente ansikter kan dukke opp , sier Tjærnås, som har sett de norske lagene spille på La Manga denne uken.

Trenerprofil

TV2s fotballekspert Erik Thorstvedt mener profilene vil dukke opp utover i sesongen.

Det typiske er at supportere skriker etter profiler i klubbene, men jeg tror at profiler skapes gjennom resultater og et lag som vinner mye vil nok produsere flere av disse , sier han.

Den tidligere storkeeperen trekker frem fjorårskometen Markus Henriksen, som et eksempel på hvordan ukjente spillere kan sette fyr på eliteserien. Med litt over en måned igjen til seriestart, er han ikke i tvil om hvem den største profilen er i øyeblikket.

Ole Gunnar Solskjær er nok den største akkurat nå, men det gjenstår å se om resultatene kommer , sier Thorstvedt, som legger til at det ikke nødvendigvis er negativt om Molde-treneren blir året ansikt i eliteserien.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk