Fotball

- Utviklingen kunne ikke fortsette

<p>Styreleder Terje Svendsen sier Rosenborg har iverksatt flere tiltak for å få orden på økonomien.</p>

TRONDHEIMNils skutle gir seg i Rosenborg. Styret informerte om dette på Lerkendal i kveld. Styreleder Teje Svendsen.
 • Birger Løfaldli
  Adresseavisen
 • Ole Kristian Sagbakken

Adresseavisen har for tiden en serie hvor alle områder av utviklingen i Rosenborg Ballklub de siste ti år blir belyst. I dag ser vi på klubbens økonomi.

– Denne utviklingen kunne ikke fortsette i Rosenborg, sier styrelederen, som forklarer at klubben var villig til å investere og gå med underskudd i tre år fra 2007. Svendsen kom inn som styreleder i RBK i 2006, etter å ha vært styremedlem i flere år og deretter nestleder. Etter et minusresultat på 14 millioner i 2006, opplevde han et meget godt økonomisk år i 2007, det siste året Rosenborg har gått med økonomisk overskudd. Etter det har pengene lekket ut. 74 millioner i minus de siste tre årene og et nytt underskudd i år.

 • Vi følger Rosenborg: Siste nytt om klubben her

Valgte å satse

– Vi valgte å satse hardt for å komme tilbake til toppen, og kjøpte derfor spillere. I tillegg kom finanskrisen, samt at publikumstallene har gått ned. Det har vært en utfordrende tid i norsk fotball generelt, og i RBK. Klubben har iverksatt flere tiltak og vi har driftskostnader i dag minimum 40 millioner kroner lavere enn for to år siden. Neste år vil dette tallet være på minimum 50 millioner. De viktigste tiltakene er klarere sportslig strategi og kutt i antall ansatte i administrasjonen.

Det sier Terje Svendsen når han kommenterer Rosenborgs økonomiske utvikling.

Han vil ikke betegne dagens økonomiske situasjon som dramatisk. Selv om Rosenborg har gått på store tap de siste årene eier klubben sitt eget stadion, samt flere eiendommer som kan utvikles og har med dette solid egenkapital. Svært få andre norske klubber er i samme situasjon.

Regnet med store underskudd

– Finanskrisen har ført til at vi må kutte kostnader. Vi har redusert staben i ikke-sportslig avdeling. Vi rigget oss for vekst før finanskrisen. Nå har vi rigget ned, sier Svendsen.

– Var det beregnet at satsingen skulle gjøre så stort innhogg i egenkapitalen etter det siste mesterligaåret i 2007?

– Vi var inneforstått med flere år med relativt store underskudd. Spillerkostnaden i 2008 ble nok i overkant, men det er viktig å påpeke at vi med 300 millioner i egenkapital kunne forsvare tung satsing.

Statistikksenter Eliteserien:

– Lett å være etterpåklok

Svendsen kommenterer den uskrevne regelen om at RBK skulle ha 100 millioner på bok til en hver tid slik:

– Dette var ikke etablert som en regel, men kanskje benyttet som et utsagn for å vise vår styrke. Det har vært helt nødvendig å reetablere et fundament for ny sportslig satsing og det har kostet å komme dit.

– Hvordan ser du tilbake på satsingen med å mer enn doble antall ansatte i administrasjonen fra 2006 til 2009?

– Økningen var primært fokusert på å generere enda større inntekter, noe vi har klart, men finanskrisen traff oss i 2008 og gjorde dette mer krevende enn forutsatt. I tillegg har vi fått en generell publikumsnedgang i norsk fotball. Dette er det selvsagt lett å være etterpåklok på i dag. Vi har nå tatt ned bemanningen i klubben fra 2009 til 2011 fra 44 til 29, påpeker Terje Svendsen.

— Ansettelsene kan forsvares

RBK-ledelsen sier at ansettelsene i markedsavdelingen har gitt økt bidrag til driften. Men inntjeningen har ikke vært så stor som forventet og publikumstallene har falt.

– Prognosen for nettobidrag fra marked for 2011 er 59 millioner kroner. Dette er likevel mindre enn vi forventet da opptrappingen ble besluttet. Finanskrisen traff oss, i tillegg har publikumstallene falt. Hovedutfordringen i Rosenborg gjennom de siste ti årene har like fullt vært det samme som norsk og til dels internasjonal fotball erfarer, en stor ubalanse mellom inntekter og kostnader, sier daglig leder Roar Munkvold i Rosenborg Eiendom, og legger til:

– Kostnadene i sportslig avdeling har vært veldig høye, både når det gjelder lønn og avskrivninger knyttet til spillerkjøp. Det er årsaken til at vi og andre norske klubber har presentert røde tall. Det er også hovedårsaken til at vi de siste årene har iverksatt mange tiltak og nå ser helt andre driftsresultater før europainntekter og spillersalg.

Munkvold påpeker samtidig at Rosenborg har vært i en helt spesiell situasjon. Etter mange år med mesterligaspill tjente klubben seg styrtrik og kunne gjennomføre investeringer uten å ta opp lån.

– Normalt sett tar man opp lån, men vi har betalt nesten alt kontant. Spørsmålet man kan stille seg videre er hvor man får best avkastning. Vi mener vi er best tjent med å utvikle eiendommene slik at vi hvert år får inntekter som kan støtte opp om den sportslige satsingen, sier Munkvold.

Les også

 1. Skutle angrer på investeringene i 2008

 2. 100 Rosenborg-millioner forsvant på to år

 3. Var ønsket i Wien og Arnhem

 4. - Jeg skjønner godt at RBK underpresterer

 5. - Lav intensitet årsak<br/> til Europa-nedtur

 6. - Trenerskiftene gjorde det vanskelig

 7. Sollied får lyst til å få skikk på RBK

 8. - Jeg burde ikke ha blitt sportsdirektør i RBK

 9. - Jeg burde ikke blitt landslagssjef

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt28178354233159
2Molde28175665362956
3Viking2815675546951
4Lillestrøm2813694437745
5Rosenborg28128853391444
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien