Fotball

Slik forbereder TIL seg på livet etter Moussa

Kommentar: Tromsø Idrettslag planlegger en tilværelse uten spissfunnet Sofien Moussa i 2017, selv om han bare har vært snaue fire måneder i klubben.

BLITT EN KULTHELT: Jeg har aldri hørt Moussa snakke et ord norsk. Han bruker heller beina og kroppen til å snakke for seg, skriver Rune Robertsen.
 • Rune Robertsen
  iTromsø

Grunnen er enkel: Prislappen på en ny avtale er for høy – og TIL har konkurranse fra klubber i en rekke land som er interessert i tunisieren.

Tunisiske Moussa kom til Tromsø og TIL i vinter. Et ukjent og ubeskrevet blad for fotballpublikummet i byen, og med mye å bevise som etterfølgeren til stjerner som Rune Lange, Ole Martin Årst og ikke minst Sigurd Rushfeldt. Og bevist hva han er god for har spissen gjort. Og det trass i at klubbledelsen i februar forsøkte å tone ned forventningene med at Moussa ikke ”er hentet til Tromsø for å score mål.”

Drøye to måneder ut i sesongen er Moussa den spilleren som har scoret flest mål for TIL mot eliteseriemotstand, men også den av de nye spillerne som har satt desidert mest – og best preg på laget.

 • Video: Gjenopplev cupdramaet på Alfheim

Blitt en kulthelt

En ting er at han jevnlig scorer mål, men like viktig er tilstedeværelsen og innstillingen han tar med ut på matta. Jeg har aldri hørt Moussa snakke et ord norsk. Han bruker heller beina og kroppen til å snakke for seg.

Slik har han på kort tid blitt en kulthelt i Tromsø, og mot Odd i cupen onsdag kveld både scoret og kriget han på en sånn måte at det ble sentralt i at TIL gikk videre. Moussa scoret Gutans første mål, og hadde målgivende på Thomas Lehne Olsens i 3-2-seieren etter ekstraomganger. Like fullt taler det meste for at det blir med bare ett år for Moussa i Tromsø.

Etter at spillere og trenere hadde sagt sitt i pressesonen onsdag kveld sto en smørblid sportssjef Svein-Morten Johansen og styreleder i TIL Holding, Per Aronsen, igjen for å kjenne på følelsen av at kvartfinale er sikret.

Les også

Nå tror TIL-heltene på cupgull: - Det var orgasmisk!

Vil koste for mye

Når TIL ”tar ferie” etter lørdagens kamp mot Sarpsborg intensiveres jobben med å ta grep i spillerstallen både i sommer, men ikke minst se inn mot neste sesong. Og med Sofien Moussa på en ettårskontrakt er det naturlig at han er tema.

— Jeg tror at alle tromsøværinger skal innstille seg på at Moussa er her i år: Ingenting per nå tyder på at han spiller for TIL i 2017, men bildet kan endre seg, sa Johansen til meg tre kvarter etter kampslutt.

Forklaringen bak dette er at Moussa – dersom han skal bli – vil koste TIL mer enn de har råd til.

— Det som skal til for en ny avtale ligger over vårt lønnstak på en million. Skulle noe endre på det må det være at vi får hjelp fra andre, men vi ønsker at lønnsstrukturen skal være stabil, sa Johansen.

Les også

TIL-hyllest på sosiale medier

Stor interesse

Et annet element i det hele er at interessen fra andre klubber har tiltatt. Etter det jeg kjenner til ser klubber fra Norge, Frankrike, USA og Saudi Arabia litt ekstra på Moussa etter det han har prestert i vårsesongen.

Det er gledelig å se at ledelsen på Alfheim setter tæring etter næring. Det ville være lett å la seg friste til å bruke penger man ikke har, toner som ikke alltid har vært hverdagskost fra Alfheim.

At Moussa, dersom han forsvinner, må erstattes er åpenbart. Men heldigvis for TIL finnes erstatteren i egne rekker.

Runar Espejord har slitt med skader i store perioder av 2016 – året da han skulle etablere seg som en av eliteseriens målscorere. Blir han helt frisk vil Espejord kunne være den som bærer TILs angrep i 2017. Må ha

Derfor handler det om at hovedtrener Bård Flovik finner plass til 20-åringen fra Sydspissen sammen med tunisiske Moussa gjennom høsten. Uansett hvilken formasjon som velges. At kampen snudde da Runar Espejord kom inn onsdag kveld var ikke tilfeldig.

Så gjenstår det å se om noen ”gode venner” gir TIL de ekstra pengene som skal til for å forlenge med Sofien Moussa. En milliardær i Bergen ved navn Trond Mohn kan være det eneste håpet for å beholde attraksjonen fra Tunisia lenger enn et halvt år til.

Les også

 1. TILs spisser best på børsen

 2. Gjenopplev cupdramaet på Alfheim

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt20116340192139
2Molde20115448252338
3Rosenborg20114543261737
4Kristiansund2011272825335
5Lillestrøm2010463226634
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien