- Et faresignal

<p>Hallén håper ikke andre klubber gir «Solskjær-lønn».</p>

MOLDE 20101109.Ole Gunnar Solskjær under pressekonferansen der han ble presentert som ny manager i Molde fotball-klubb.Foto: Heiko Junge / Scanpix
  • Odd Inge Aas
    Odd Inge Aas

Fotballpresident Yngve Hallén mener lønnsnivået i norsk fotball må ned. Ledelsesekspert Magne Lerø sier Solskjær tenker for mye på egen lommebok.

Hallén sa i Aftenposten 21. oktober at lønningene blant norske trenere er for høye. Det var dagen etter at skattelistene ble presentert. Der kom det frem at Kjell Jonevret hadde en skattbar inntekt på 1.744.121 kroner som Molde-trener i 2009. Tirsdag ble Ole Gunnar Solskjær presentert som manager. Han sier selv at han får 2,4 millioner kroner fra klubben, og i tillegg skal han ha forhandlet frem en avtale med Aker og Kjell Inge Røkke på 2 millioner kroner i året for diverse foredrag og reklameoppdrag for konsernet. Havner seriegullet i Molde, renner nok en million inn på Solskjærs allerede velfylte bankkonto.

– Vi kjører med store underskudd i Fotball-Norge. I enkelte klubber er over 90 prosent av kostnadene lønn. Det sier seg selv at den utviklingen ikke kan fortsette, sier Hallén til Aftenposten.

Han er bekymret for lønnsnivået som er høyere enn hva klubbene klarer å bære. Han ser at Solskjær, som omtales som «verdens mest kjente nordmann», har en større markedsverdi enn norske trenere generelt.

– Men det er farlig hvis de andre klubbene i eliteserien tar dette som et signal på hva lønnsnivået skal være, sier han videre. Han vil ikke kritisere Molde for valget de har gjort.

– Jeg stoler på at de har vurdert nøye om dette er noe de har råd til. Jeg tror også at de andre klubbene tar de samme vurderingene.

«Pengegriskhet»

Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse er imidlertid sterkt kritisk til både Molde-ledelsen og Solskjær.

– Fotball er en bransje i krise. De har lenge snakket om at lønningene skal ned. Så kommer den mest profilerte av alle, og lønnen går opp. Solskjær bør ta ansvar og se konsekvensene av situasjonen fotballen er i, sier Lerø.

Han mener sporten bærer preg av ukultur og pengegriskhet, og at Solskjær nå kaster seg på den samme karusellen.

– Det er bare en måte å se det på – han tenker på sin egen lommebok. Solskjær sender ut signaler om at det viktigste er å skaffe seg de pengene man kan få, sier redaktøren, som mener det er ekstra problematisk at det skjer i en fotballklubb, hvor mange legger ned mye innsats på frivillig basis.

De to millionene fra Aker er mer enn hva mange av direktørene i konsernet får.

– De har ansvar for mange tusen ansatte, og får lønn etter det de har prestert. Det hadde vært en ting om han hadde ord på seg for å være verdens beste trener, men det har han ikke.!PS. På et døgn har Molde Fotballklubb nesten tjent inn Solskjærs årslønn, ved salg av sesongkort.

Halvparten av sesongkortene til privatpersoner er allerede solgt.

– Vi har solgt rundt 2000 kort etter at det ble kjent at Solskjær blir ny trener, sier billettsjef Lars Outzen til NRK.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk