Fotball

Solbakken reagerer på Norges «ikke krise»-utspill

— Ingen krise hvis Norge ikke kommer til EM, mener Tarik Elyounoussi. Ståle Solbakken etterlyser et landslag med større offensiv tankegang.

Ståle Solbakken mener at landslaget - ved Tarik Elyounoussi (t.h) og generalsekretær Kjetil Siem - demper forventningene og entusiasmen rundt landslaget når de sier at det ikke vil være en krise hvis EM ryker. Foto: Digitalsport/NTB scanpix

  • Fredrik Saltbones
    Fredrik Saltbones

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo (54) fikk en marerittaktig start på EM-kvalifiseringen etter 0-2 mot Italia på Ullevaal.

Da 54-åringen ble ansatt som Egil «Drillo» Olsens erstatter i september i fjor, sa Høgmo klokkeklart i fra om at «landslagslagets mål var å kvalifisere seg til EM i Frankrike i 2016».

Nå er tonen en litt annen. Både generalsekretær i Norges fotballforbund Kjetil Siem og Hoffenheim-vingen Tarik Elyounoussi, har uttalt at «det ikke vil være en krise hvis Norge ikke går til EM».

  • Les også: Norge får gjennomgå i italienske medier

— Useriøst

– Kvalifiserer vi oss ikke denne gangen, så er ikke det noen krise. For jeg tror denne gjengen bare vil bli enda bedre. Det er første gangen mange av dem er i en kvalik. Om dette EM-et kommer for tidlig, gjenstår å se. Vi har et brennende ønske om å kvalifisere oss, men det er ingen krise om vi ikke klarer det, sa Elyounoussi til VG i går.

Simone Zaza og Italia ble flere hakk for store i går. Foto: NTB scanpix

Denne typen uttalelser kan være ødeleggende for interessen for landslaget, mener FC København-manager Ståle Solbakken.— Jeg kan godt være med på at det ikke vil være en krise hvis man ikke kommer til EM. Men, det er veldig viktig å ha det som et tydelig mål. Ellers blir det useriøst, sier Solbakken til Aftenposten.

— Å melde dette ut nå, kan være farlig på kort sikt og lang sikt. Det dreper kanskje interessen blant folk og media. Min mening er at det ikke er så farlig hvis media bruker «krise»-ordet, for organisasjoner utvikler seg under press.

- Lever av resultater

— Jeg kritiserer ikke at de sier at det «ikke vil være krise», eller at det er «en prosess på gang». Men det jeg sier, er at det er viktig ikke å drepe entusiasmen og forventningene om å vinne kamper nå. For det er ikke forventninger som er hverken usaklige, håpløse eller usannsynlige. Neste VM-kvalifisering blir ti ganger så vanskelig, sier Solbakken og etterlyser en mer offensiv innstilling fra landslaget:

— Man fyller ikke Ullevaal igjen hvis alt er akseptabelt og det er to-tre år til Norge skal være gode. Alle skjønner at Norge er inne i en prosess og at det tar tid, men EM-kvalifiseringskamper er til for én ting: De skal vinnes.

Generalsekretær i NFF, Kjetil Siem. Foto: NTB scanpix

Da Aftenposten konfronterer NFFs Kjetil Siem med uttalelsene til Solbakken, svarer han:— Jeg er helt enig med ham. Vi har et klart mål og krav om å komme til EM. Og det har Per-Mathias også sagt, sier han – og legger til:

— Men det ble fleipet med at det ville være en katastrofe om vi ikke kom til EM. Og det ble hengende. Det var som om det var et likhetstegn at Per-Mathias ville få sparken hvis man ikke lyktes. Da var det behov for å justere litt og forklare at vi har tenker på lengre sikt med Høgmo, sier Siem til Aftenposten.

- Ødeleggende

24 nasjoner skal om to år kjempe om EM-tittelen i Frankrike. Tidligere har kun 16 nasjoner vært med.

I gruppe H kjemper Norge mot Italia Kroatia, Bulgaria, Aserbajdsjan og Malta om de tre plassene som kan gi en plass i EM-sluttspillet om to år. To av lagene går direkte videre, mens tredjeplassen trolig må ut i play off (PS! Beste treer går direkte til EM).

Solbakken mener Norges sjanser for å komme til nasjonens første sluttspill siden 2000, er gode.

— All statistikk viser vel at Norge har tatt nok poeng i de tidligere kvalifiseringene til minst å komme i play-off i denne kvalifiseringen. Da tror jeg det bare er ødeleggende hvis man lemper på de kravene.

— Det er ikke sikkert det er noen krise hvis man har hatt stang ut og ryker ut i kvalifiseringen, men jeg synes ikke man skal lempe ned kravet. Det er veldig uheldig ikke å ha som mål å bli minst nummer tre i gruppa. Og kommer man dit, da er det jo et berettiget mål å komme til EM, sier Solbakken.

Les også

  1. Landslagskeeper Nyland forlater gjerne Molde

  2. TVNorge med sine beste tall siden «Heia Tufte»

  3. Norge skifter fra Umbro til Nike

  4. Norge får gjennomgå i italienske medier

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball