Slik forklarer ekspertene Barcelonas store nedtur

Messi er ikke seg selv, og Barcelona taper og taper. Her er Lars Tjærnås og Petter Veland sine forklaringer.

SLÅTT UT: Lionel Messi og resten Barcelona-spillerne hang med hodene etter å ha blitt slått ut av Champions League.

Barcelona så ut til å gå mot en suksessesong uten like. Spisstrioen Messi, Suárez og Neymar var ustoppelige. Så kom nedturen:

  • Onsdag kveld røk Barcelona ut av Champions League i kvartfinalen mot Atlético Madrid.
  • Etter 39 strake kamper uten tap (32-7-0) er det blitt tre tap, en uavgjort og en seier på de fem siste.
  • Lenge så det ut til at Barcelona skulle cruise mot seriegull, men nå er det full spenning. Barcelona topper med 76 poeng, men Atlético Madrid (73) og Real Madrid (72) jakter like bak.

– Ren fysiologi

Fotballekspert Lars Tjærnås tror det handler mye om at Barcelona er slitne.

TAPTE EL CLÁSICO: Real Madrid kunne juble på Camp Nou etter å ha tatt skalpen på sin erkerival.

– Individuelle idrettsutøvere snakker ofte om å bygge en eller to formtopper ti mesterskap i løpet av sesongen fordi de aller fleste ikke greier å holde jevnt god form lenge. Vi tenker aldri sånn om fotballspillere. Vi forventer at de skal være i form hele året. Sånn er det ikke. Jeg tenker at Barcelonas nedtur harmonerer ganske godt med ren fysiologi. De fleste av de beste spiller stort sett alle kamper, har prestert fenomenalt i alle kamper over litt tid, men kan umulig holde det nivået konstant. Ta med at de største stjernene deres, som de tre på topp, har reise over tidssoner til landskamper også som en ekstra belastning, sier Tjærnås. – Derfor er det rett og slett en form for slitasje vi ser akkurat nå – på mange måter en ventet slitasje. Vi har sett litt av det samme noen sesonger tidligere, blant annet i perioden de ble utklasset av Bayern for tre sesonger siden, sier Tjærnås.

Slitasje er også nøkkelordet for Viasat-ekspert Petter Velands forklaring.

– Allerede i september og oktober snakket flere om at Barcelona kom til å merke kjøret mot slutten av sesongen, sier Veland, som mener det finnes flere grunner til hvorfor.

Markedsstyrt oppkjøring og overgangsnekt

– For det første har Barcelona, som de fleste andre toppklubber, en sesongoppkjøring som er tilrettelagt av markedsavdelingen. De reiser verden rundt og spiller noen kamper innimellom. Det er en enorm reisebelastning. I tillegg har de som regjerende mestere måttet spille både spansk og europeisk supercup, i tillegg til VM for klubblag. Når det kommer på toppen av at de stort sett har kommet så langt som mulig i alle turneringer de siste seks-syv sesongene, så blir det ekstremt mange kamper.

VERDEN RUNDT: Barcelona bruker sesongoppkjøringen på å turnere verden rundt. Her er de på besøk hos NFL-laget San Francisco 49'ers.

Veland tror også overgangsnekten klubben fikk i fjor preger klubben nå. I sommer hentet Barcelona både Aleix Vidal og Arda Turan, men de fikk ikke lov til å spille for klubben før i januar.– Man så ikke det store problemet umiddelbart, men langsiktig har det hatt en effekt. Troppen deres var veldig tynn i høst, og det ble stor belastning på dem som spilte. Siden sesongstarten har de spilt to kamper i uken — med noen unntak. De har sjelden fått tre-fire gode treninger på rappen, og sånt merker man. Det vil gå utover overskuddet til slutt. Barcelona-spillerne er dødelige, de også, sier Viasat-eksperten.

Påvirket av støy

Lionel Messi er en skygge av seg selv om dagen. Messi spilte onsdag sin femte kamp på rad uten å score for «Barca». Det har ikke skjedd siden han etablerte seg i Barcelona-angrepet.

UTENOMSPORTSLIG BRÅK: Lionel Messi har måttet møte i retten etter å ha blitt tiltalt for skattesvindel.

– Når det gjelder Messi mener jeg det også er naturlig fysiologi. Han var skadet i høst. Det er ganske normalt at han får en opptur i en god periode etterpå for så å merke slitasje. I tillegg kan det selvsagt tenkes at han er påvirket av støyen rundt Panama Papers. Han er kun et menneske utenfor banen, han også, sier Tjærnås og tenker på at Messi beskyldes for store skatteunndragelser. Overskriftene i Spanias mange sportsaviser lyste stygt mot Barcelona torsdag. Antoine Griezmanns to mål ble avgjørende da Barcelona tapte 0-2 og 2-3 sammenlagt.

– Vi er nede i et stort svart hull, sier trener Luis Enrique ifølge avisen Marca.

– En karaktertest

Nå må Barcelona fokusere på å vinne La Liga. Ledelsen i serien er nede i tre poeng etter syv avgitte poeng på de tre siste kampene.

– Fotballmessig mener jeg to ting er verdt å nevne. Det ene er det varige problemet med luftstyrken I egen 16-meter. Det er ikke tilfeldig at de slipper inn første scoring enten på dødball eller innlegg. Det har vært et problem en god stund. Det andre er at jeg synes de var litt for lenge opptatt av å kontrollere i stedet for å dominere kampen. Det kunne virke som de var en smule preget av de siste kampene, og ikke helt og fullt våget å stole på seg selv, sier Tjærnås.

– Nå blir det en karaktertest. For første gang får vi også virkelig se hva Luis Enrique er lagt av som leder i motgang. Jeg tror de slår knallhardt tilbake, men jeg er mindre sikker enn for noen uker siden på det, sier fotballeksperten.

Veland vil bli svært overrasket dersom de til slutt roter bort La Liga-ledelsen.

– Nå som de har røket ut av Champions League, har de egentlig styrket oddsene for å klare det. Det er ikke mange kamper igjen, men belastningen vil være mindre for dem enn konkurrentene, mener han.

Fredag er det trekning av semifinalene i Champions League. Madrid-lagene Real og Atletico henger fortsatt med sammen med Manchester City og Bayern München.