Fotball

«Sammen på lag»

KRONIKK: Les hva Markus Nakkim skriver Viking-fansen etter ordvekslingene og den varslede supporterboikotten etter tapet for Sandnes Ulf.

Markus Nakkim har en høy stjerne hos Viking-fansen. Her jubler de samen etter seieren over Ull/Kisa i vår. Nå har Nakkim skrevet et brev til fansen etter Sandnes Ulf-rabalderet. Foto: JON OLAV NESVOLD , BILDBYRÅN

 • Markus Nakkim
  Viking-spiller

Her er Nakkims kronikk:

«Sammen på lag»

Fotball er en kompleks idrett, som i bunn og grunn handler om å vinne. Men den handler også om å tape. Om håp og om skuffelse. I en liga med 16 lag, vil de fleste være tapere. Vi som spiller for Viking, gjør alt som står i vår makt for at vi ikke er blant dem.

Du kan gjerne kalle dette en oppfordring. Det er i hvertfall en henvendelse til dem av Vikings supportere som vil demonstrere mot det de kaller forakt for den innsatsen vi spillerne legger ned.

Les også

Viking-fans har fått nok – boikotter søndagens kamp

La det ikke finnes noen tvil: alle spillere i Viking Fotball går ut på hver bidige trening og kamp for å vinne. Med hele hjertet og hele vår lidenskap for fotball og for klubben. Å anklage oss for noe annet, er å la skuffelsen ta overhånd.

Tidligere i år har vi stått sammen etter kamp og sunget Viking-hymner i felleskap. Vi er på lag.

Oss mot resten av verden. Supporterne, spillerne, klubben. Vi skal rykke opp. Sammen. Ingen av oss klarer det alene, og det finnes heller ingen stor glede ved å gjøre det alene.

Les også

Berntsen redd baklengsmålene skal ødelegge for opprykket

Det er fordelen ved å spille i en klubb som Viking. Gevinsten det gir: å vinne fotballkamper sammen med alle i en stor klubb. Sammen med en hel by. Men det er også en byrde. Den enorme skuffelsen ved tap. En hel klubb, en hel by, som lider.

Mange av dere har fulgt idrett og fotball, og Viking spesielt, i årevis. Dere vet hva det handler om. Trening, forberedelser, strategi, innsats, vilje. Ferdigheter hver for oss - og sammen.

Samtidig handler det også om små marginer og tilfeldigheter. Hver kamp lever sitt eget liv. Vi må akseptere og respektere det. Vi taper ikke 3-0 mot Ulf fordi vi ikke bryr oss, eller fordi vi ikke går ut på banen helhjertet for å vinne. Vi skal ikke snakke bort noe, men få ting er så entydige som de kan virke umiddelbart i følelsesmessige stunder. På godt og vondt.

Jeg blir like skuffa og forbanna som dere. Både når jeg spiller selv. Og når jeg er supporter. Men som spiller må man også være rasjonell. Hvorfor tapte vi? Var vi virkelig SÅ dårlige som avisene mener? Ville vi virkelig ikke nok, slik tilhengerne tror?

Kampen mot Ulf har surret og gått i hodene våre. Hver situasjon. Hver duell. Hvert øyeblikk som kunne vært annerledes. Fotball består av en haug sånne øyeblikk. Det handler om å være best i flest mulig av dem. Vi var ikke best i mange nok, verken foran, bak eller på midten av banen. Vi må erkjenne at vi ikke var gode nok i den kampen.

Les også

Viking-sjefens beroligende melding: – Vi tåler en sesong til i 1. divisjon

Men i fotball undervurderes ofte andre faktorer. Noen kaller det å ha marginer på sin side. Andre kaller det tilfeldigheter. De er ikke kontrollerbare, men vi kan forsøke påvirke dem gjennom å være det beste vi kan være. Hver gang. I hver situasjon.

Ingen er på sitt aller beste i 30 kamper. Ikke engang i 20. Men alle kan være det beste de er i stand til å være på hver enkelt kampdag. På hver enkelt trening. I hver enkelt situasjon. Det er det vi jobber for. Det er det vi trener på. Det er det vi prøver på.

Jeg har enorm respekt for Vikings supportere. Dere har stått bak oss kamp etter kamp i 21 serierunder. Hjemme og borte. Og jeg har selv fått oppleve å stå sammen med dere for å heie fram laget. Ingen bruker mer tid og har mer lidenskap for klubben, enn dere.

Men ikke gå i den fella å tro at vi spillere har mindre engasjement. Når vi tar på oss den mørkeblå drakta, kjemper vi med den samme lidenskapen og viljen til å vinne som dere har.

Hvis supporterne stiller seg over spillerne, eller spillerne over supporterne, har hele klubben et problem. Hvilken kultur er det da vi skal forsøke å prestere i? Se gjerne Ulf-kampen på nytt. Se den med et rasjonelt blikk. Tell tapte og vunnede dueller. Vil vi? Selvfølgelig vil vi! Vi vil vinne hver gang. Og ingenting er bedre enn å vinne sammen. Spillere, supportere, klubben, byen.

Vi skal kjempe i ni kamper til - og flere hvis det blir nødvendig. Men vi må ha dere på laget. Det er sammen med supporterne, både de som synger, og de som ikke synger, sammen med byen og menneskene som er glade i klubben, at vi er sterke: at vi kan nå målet.

Vi kan ikke love at vi vinner alle kampene, vi kan ikke love å rykke opp. Men vi kan love å gjøre alt i vår makt for å klare det.

De siste ti årene har i snitt 56,7 poeng holdt til direkte opprykk. Med 17 av 27 mulige på de siste 9 kampene, er vi der. Med 20 poeng på de siste ni kampene, ville vi rykket direkte opp hvert av de siste 10 årene, med unntak av 2012 (Sarpsborg 08).

Nå gjenstår:

 • Levanger hjemme
 • Notodden borte
 • Sogndal hjemme
 • Florø borte
 • Tromsdalen hjemme
 • Aalesund borte
 • Ull/Kisa hjemme
 • Mjøndalen borte
 • Kongsvinger hjemme

Vi kan vinne alle kampene. Sammen. Vi kommer neppe til å gjøre det. Men vi kan. Og gud vet at vi kommer til å prøve!

Det er nå vi må stå opp for hverandre. Det er nå vi må slåss sammen.

Markus L. Nakkim

Les mer om

 1. Fotball
 2. OBOS-ligaen
 3. Viking FK

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Viking-fans har fått nok – boikotter søndagens kamp

 2. FOTBALL

  Vikings nye forsvarssjef til fansen: – Jeg skal være den vikingen dere trenger

 3. FOTBALL

  Viking-bloggen: «Å vende ryggen til er ikke svaret i min bok»

 4. FOTBALL

  Andrésson reiser tilbake til England

 5. FOTBALL

  Dette er betingelsen hvis Sandnes Ulf skal hente tidligere Viking-spiller

 6. FOTBALL

  Berntsen skjelt ut av egne supportere: – Det var ubehagelig