Fotball

Fikk kritikk fra legenden - så vant Arsenal endelig en toppkamp

Arsenal vant over Manchester City, 895 dager siden sist.

ArsenalHenry.jpg
 • Nicholas Bergh
  Journalist

MANCHESTER CITY-ARSENAL 0-2

Thierry Henry var den store stjernen da Arsenal vant Premier League i 2002 og 2004. Søndag hadde franskmannen sin første dag på jobben som ekspert for den engelske TV-kanalen Sky Sports. Før Arsenals kamp mot Manchester City var Henry svært kritisk til utviklingen i gamleklubben.

— De har gått bakover, det ser ut som at de er et lag som prøver å bli nummer fire, sa Henry i Sky Sports-studio ifølge Daily Mail.

Søndag skulle imidlertid Arsenal svare på kritikken på best mulig måte. Arsène Wengers mannskap tok nemlig en råsterk 2-0-seier på bortebane mot regjerende ligamester Manchester City, etter scoringer fra Santi Cazorla og Olivier Giroud.

— I dag hadde vi god lagånd og god konsentrasjon. Vi må spille på samme måte neste kamp, sier Santi Cazorla i et intervju vist på TV 2. ## 23-åring hylles

Henrys kritikk gikk blant annet på at laget manglet «steel» (tøffhet) og en defensiv midtbanespiller i toppklassen. Mot City leverte Arsenal trolig årsbeste defensivt. Etter kampen fikk Wenger spørsmål om hvorfor de ikke har spilt slik tidligere.

— Folk er raske til å dømme. Man glemmer at vi hadde mange forsvarere ute, sier Wenger.

Francis Coquelin (23) var svært god som defensiv midtbanespiller, og ble hyllet på sosiale medier. Den kjente fotballskribenten Henry Winter kalte for eksempel Coquelin «outstanding».

— Det var ikke på grunn av meg. Hele laget jobbet. Forsvarsfireren gjorde det bra, sier Coquelin til TV 2. Etter kampen ble Wenger spurt om det nå er nødvendig å hente en ny defensiv midtbanespiller i overgangsvinduet.

— Noen ganger er det en velsignelse at man må finne løsninger internt. I dag funket det bra, svarte Wenger.

895 dager siden sist

Før kampen hadde det gått 895 dager siden Arsenal slo et av de tre ledende lagene i engelsk fotball de siste fem årene - Chelsea, Manchester United og Manchester City - i et ligaoppgjør.

Slike tall har ledet til hypoteser om at Arsenal-spillerne ikke takler det ekstra presset storkampene fører med seg. Søndag slo de altså tilbake, selv om Wenger så svært nervøs ut på trenerbenken helt til siste slutt.

Sist gang Arsenal slo et av de tre lagene i ligaen var 8. april 2012, da de vant 1-0 over Manchester City i London.

Arsenal vant riktignok 2-0 over Liverpool forrige sesong, på et tidspunkt da Liverpool var med å kjempe om seriegullet.

Før kampen sa Thierry Henry at Arsenal måtte ende sin dårlige form på bortebane mot Manchester-lagene for at de skal kunne kjempe i toppen. Før seieren over City hadde ikke Arsenal vunnet på ni bortekamper i Manchester (mot City og United).

Seieren over City søndag gjør at Arsenal klatrer opp på femteplass i Premier League.

— Forhåpentligvis kan vi bygge videre på dette, sier Aaron Ramsey.

Ligatoer City har nå fem poeng opp til Chelsea.

Kontroversiell straffeavgjørelse

Kampen fikk en gemyttlig start, men halvveis i første omgang kom et viktig øyeblikk. Arsenal-back Nacho Monreal prøvde å spille vegg, men falt etter et sammenstøt med City-kaptein Vincent Kompany.

Dommer Michael Dean pekte på straffemerket, en avgjørelse som skapte debatt i sosiale medier.

Vincent Kompany fortviler etter at dommer Mike Dean pekte på straffemerket i første omgang.

— God start av Arsenal, men det var aldri straffe, skrev den tidligere Liverpool-spissen Michael Owen på Twitter.- Merkelig avgjørelse fra Mike Dean. Kompany så ut til å trekke seg ut av taklingen, skrev The Telegraph-journalisten Mark Ogden.

Fotballjournalisten Tancredi Palmeri var uenig, og beskrev avgjørelsen som en «rettferdig straffe til Arsenal».

Santi Cazorla gjorde ingen feil fra krittmerket og Arsenal hadde tatt en overraskende ledelse i Manchester.

City-press før Giroud-scoring

I første omgang gikk det meste etter kampplanen til Arsenal-manager Arsène Wenger, men fra start i andre omgang satte City inn et nytt gir. Etter drøye fem minutter av andre omgang hadde Sergio Aguero, Jesús Navas og Fernandinho alle vært frempå med faretruende skudd.

Arsenals angrepsspill hadde for lengst blitt begrenset til en rekke kontringer, og en av dem endte med et skuddforsøk fra Aaron Ramsey etter 56 minutter, som gikk til side for mål.

Arsène Wenger gikk endelig seirende ut av den taktiske duellen mot en annen toppmanager i Premier League, nemlig Citys Manuel Pellegrini. Her treffer de hverandre før kampen.

Kampens angrep kom etter 60 minutter. City spilte ut Arsenals forsvar, men Jesús Navas' lave innlegg inn i boksen ble akkurat ikke omsatt i en nettkjenning.Citys stadig økende trykk hintet tilsynelatende om at utligningen ville komme før eller siden, som et slags déjà vu til Arsenals bortekamp mot Liverpool 21. desember, som Arsène Wengers menn ledet helt til Martin Skrtels utligning syv minutter på overtid.

Det var imidlertid et Arsenal som tok vare på mulighetene som hadde dukket opp på Etihad Stadium søndag. Etter 67 minutter slo Santi Cazorla et presist frispark inn i boksen, som en upresset Olivier Giroud kunne heade i mål til 2-0 for gjestene.

City presset og presset for å finne en vei tilbake i kampen, men denne gangen skulle Arsenal ri av stormen.

Les også

 1. Sánchez i storslag da Arsenal herjet med Stoke

 2. Premier League-stjerne røykte i dusjen - fikk bot på 200.000 kroner

 3. Wenger: - Frankrike må stå samlet

 4. Chelsea laget hakkemat av stakkars Swansea

Premier League

SVUTMP
1Chelsea1410313362733
2Manchester City1410222982132
3Liverpool1494143123131
4West Ham United147342517824
5Arsenal147251720-323
 • Champions League
 • Europaliga
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Engelsk fotball
 2. Premier League
 3. Manchester City
 4. Arsenal FC