Fotball

Politisjef innrømmer løgn om Hillsborough

— Jeg beklager inderlig.

David Duckenfield medga onsdag at han løy om den katastrofale ordren han ga på Hillsborough i 1989.

Politimannen som hadde ansvaret for vaktholdet under Hillsborough-tragedien i 1989 medgir at han løy da han hevdet at tilskuere med makt åpnet en port til tribunen.

David Duckenfield kom med sin innrømmelse da han vitnet i en ny offisiell gransking av omstendighetene rundt tribunetragedien. 96 Liverpool-tilhengere døde på en overfylt ståtribune i forbindelse med FA-cupsemifinalen mot Nottingham Forest.

— Alle visste sannheten, både tilskuerne og politiet visste at vi hadde åpnet portene. Det var en alvorlig tabbe, og jeg beklager inderlig, sa 70-årige Duckenfield, til sjokkerte gisp fra ofrenes familier.

Han sa at han ikke aner hvorfor han offentlig løy og hevdet at presset fra tilskuerne hadde tvunget porten åpen.

— Det er en av de tingene jeg angrer mest på i livet mitt, sa han om ordren han ga om å åpne portene for å avhjelpe trengsel utenfor stadion. Det førte til dødelig trengsel inne på tribunen, der tilskuere ble klemt i hjel mot stålgitteret som skulle hindre publikum fra å storme ut på banen.

— Jeg tror det er riktig å si at jeg ble overveldet over situasjonens tyngde og viktigheten av avgjørelsene jeg måtte treffe. Som følge av det, og dette er vanskelig å innrømme, mistet jeg et øyeblikk evnen til å tenke, sa Duckenfield.

Den første tiden etter hendelsen prøvde politiet å legge skylden for tragedien på tilskuerne selv. Allerede i 1990 konkluderte Taylor-rapporten med at den viktigste årsaken til det tragiske utfallet var manglende kontroll fra politiets side.

Ofrenes familier har likevel jobbet hvileløst videre for å rydde de siste løgnene av veien og plassere skylden der den hører hjemme, og nå har iallfall Duckenfield lagt kortene på bordet. (©NTB)

Les mer om

  1. Engelsk fotball
  2. Liverpool FC