Fotball

Stopper markedsføringen av omstridt Ødegaard-bok etter nye Ronaldo-opplysninger

— Hvis det viser seg at det er feil, så er det beklagelig, sier forlagssjefen.

Michael Qureshi ga i sommer ut en bok om Martin Ødegaard som ble publisert av Publicom. Nå har den danske journalisten fått sparken i Ekstra Bladet.
  • Sindre Trygsland

— En dag kan Martin bli min avløser, er superstjerne og Real Madrid-spiller Cristiano Ronaldo sitert på i den danske journalisten Michael Qureshis bok om den norske 17-åringen som ble utgitt i fjor sommer.

I desember fikk Qureshi sparken fra Ekstra Bladet, og i ettertid er det blitt kjent at journalisten over lengre tid hadde ført flere medier bak lyset ved å levere saker med oppdiktede kilder. Hans tidligere arbeidsgiver, danske BT, trakk blant annet 287 artikler skrevet av Qureshi.

Les også

Skandalen rundt Ødegaard-forfatteren øker i omfang: Forlaget nekter å trekke boken

Cristiano Ronaldo har ifølge hans talsmenn ikke blitt intervjuet av Michael Qureshi.

Siste opplysning i saken er at Cristiano Ronaldos talsmenn sier til Dagbladet at intervjuet Qureshi viser til i boken aldri har funnet sted.— Vi kan bekrefte at Cristiano Ronaldo ikke ble intervjuet av den journalisten, skriver de i en e-post til avisen.

Forlaget tar grep

Som en følge av opplysningene velger utgiver Publicom å ta grep. Da skandalen rundt Qureshi rullet opp i vinter var de tydelige på at de ikke ønsket å trekke boken.

— Som et resultat av det Dagbladet sier, så velger vi å fjerne boka fra hjemmesiden, fordi det er usikkerhet rundt deler av boken. Det betyr ikke at vi har noen innrømmelse, men vi velger å gjøre det for å vise at vi tar usikkerheten rundt Qureshis troverdighet alvorlig. Hvis det viser seg at det er feil, så er det beklagelig, sier forlagssjef Kjetil Kristoffersen.

De har også valgt ikke å gi ut boken «Martin Ødegaard» i pocketform.

Les også

Forlaget bak Ødegaard-boken stoler på dansk skandalejournalist: - Vi har hans ord

Selv om det har stormet rundt Qureshis troverdighet, står journalisten fortsatt på at intervjuet med Ronaldo er reelt. Qureshi har innrømmet at det ikke var et eksklusivt intervju, men at han har fått den portugisiske stjernen i tale.

Overfor Publicom har han i detalj fortalt om anledningen for intervju, hvor det ble gjort og hvilke andre journalister som var der.

— Jeg har konfrontert ham med det etter at avsløringene tidligere, han sier da at han har gjort noen feil, men at Ronaldo-intervjuet er korrekt 100 prosent æresord. Jeg er overrasket over at det er feil, med tanke på at han gjengir hotell og sted og alt. Du er «gæren» om du ljuger om alt det, sier Kristoffersen.

Agenten: - Ikke noe vi bruker energi på

Overfor Dagbladet sier han at grepene de gjør, i form av å fjerne boken fra hjemmesiden og dropper å gi den ut som pocket, betyr at de i realiteten har trukket den fra salg.

Martin Ødegaards agent, Tore Pedersen, forteller at hverken han eller andre rundt 17-åringen vil vie noe tid til denne boken og de nye opplysningene.

— Det er ikke noe vi bruker noe energi eller tenker på. Så lenge det er en bok som ikke vi har vært involvert i, så skal folk få skrive hva dem vil, sier Pedersen til Aftenposten.

Les også

Forfatter bak Ødegaard-bok fikk sparken: - Uakseptable arbeidsmetoder

Michael Qureshi har ikke svart på Dagbladets henvendelser, men har kommet med uttalelser til sin tidligere arbeidsgiver Ekstra Bladet.

— Jeg har lagt meg flat for noen metoder jeg brukte som sportsjournalist, men jeg vil ikke kaste bort resten av livet mitt, hver gang en journalist finner noe som han finner tvilsomt, skriver han til avisen.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Reals møkkamann, Mourinho, supporterklubben og mini-EM er blant temaene:

Les mer om

  1. Spansk fotball
  2. Martin Ødegaard