Fotball

60 år med gode keepere

Gode vaner skal man dyrke. I Viking er de vant til å ha god keeper.

FORBILDE: Erik Johannessen i aksjon for Viking i cupfinalen mot Skeid i 1974. Erik Thorstvedt er Norges mest meritterte keeper gjennom tidene, men det var Johannessen han så opp til i barndommen. Senere ble de gode venner og Johannessen er fadder for Thorstvedts datter.

 • Roy Ellingsen

Sverre Andersen, Erik Johannessen, Erik Thorstvedt, Lars Gaute Bø, Thomas Myhre, Frode Olsen, Rune Almenning Jarstein.

Mange nevnt, enda flere glemt. Ikke alle er oppvokst i Viking, men sannheten er at er der en klubb i Skandinavia som sjelden har hatt et keeperproblem, ja så er det Viking fra Stavanger.

KLASSISK: Norgesmesterne fra 1959, som slo Ballklubben fra Sandefjord 2-2 etter ekstraomganger. Laget (foran fra v): Sigurd Vold, Leif Nikolaisen, selveste Sverre Andersen, Otto Hermansen og Kåre Bjørnsen. Bakerst: Hans Andersen, Gustav Hult, Edgar Falch, Åsbjørn Skjærpe, Olav Nilsen og Rolf Bjørnsen

– Det har vært et godt grunnlag fra gammelt av. Det startet på 1950-60-tallet. Sverre Andersen er legenden. Jeg fikk lære ham å kjenne da jeg begynte i Viking. Selv kom jeg fra 4. divisjon og fikk være med Sverre i 1971, før han ga seg, sier Erik Johannessen.

Gode forbilder

Hvem som er den store legenden i Vikings stolte keeperhistorie, kommer nok an på hvem som ser. Og når vedkommende vokste opp.

For Erik Thorstvedt var det navnebror Johannessen han så på – og så opp til – da han vokste opp på tribunen på Stavanger stadion.

– Jeg begynte å gå fast på Viking-kamper på 70-tallet. Da var Viking veldig gode, og jeg ble vant til at fotball var et bra spill, der Viking alltid vinner, sier Thorstvedt.

Det må oppleves som godt over grensen til urettferdig at bildet av Erik Thorstvedt som Viking-keeper folk husker, er et baklengsmål. Men her er det igjen, sjansen til å se akkurat hvor godt Per Egil Ahlsen traff den gangen på Ullevaal. Thorstvedt er keepertradisjonen i Vikings største sønn, men klubben fikk liten glede av ham selv. Kun 38 seriekamper spilte han for Viking gjennom to perioder i klubben.

Erik Johannessen var det store forbildet for unge Thorstvedt.– Det er i barndommen du bestemmer deg for hva du skal drive med. Jeg tror veldig på at gode keepere inspirerer andre til å bli keepere. Å ha folk som er kule og gode å se opp til, gjør at det blir lettere å velge å stå i mål, sier Erik Thorstvedt.

Schouen får æren

Thorstvedt kom til Viking som 12-åring. Han fikk Sverre Andersen som keepertrener. I bakgrunnen lurte også Kjell Schou-Andreassen.

– Han hadde ikke stått i mål en dag i sitt liv, men han leste seg opp og ble en autoritet på feltet. Vi fikk god oppfølging, men du må gjøre jobben selv, sier Thorstvedt.

Også Erik Johannessen peker på «Schouen» som en viktig faktor i Vikings keeperdynasti.

– Nå har alle klubbene i toppfotballen egne keepertrenere, men før 1970 fantes de ikke. Jeg begynte gjerne en time før de andre og fikk keepertrening av Schou-Andreassen. Jeg sto gjerne igjen etterpå også. Han skjønte at det var viktig, og leste mye om keepertrening fra Tyskland og Nederland, forklarer Erik Johannessen.

Storleverandør til landslag

I breddeklubbene er det ikke alltid keeperen får så mye oppmerksomhet.

– Jeg er redd for at vi mister en del talenter på det, sier Johannessen.

Viking har ikke laget alle keeperne selv fra grunnen. De hentet Thomas Myhre fra Moss og utviklet han så godt, at han ble håndplukket til å erstatte en av de beste målvaktene verden har sett, Evertons Neville Southall.

Viking er storleverandør til norske landslag, både på senior— og aldersbestemt nivå. Alle de tre keeperne i årets A-stall har spilt for aldersbestemte landslag. Men Arild Østbø, Iven Austbø og Pål Vestly Heigre er ikke alene. Aslak Falch, Roy Dyrdal, Anders Kristiansen og Magnar Nordtun spilte også landskamper som Viking-keepere.– Vi har knekt en kode på keeperutvikling, sier Kurt Hegre, keepertrener i Viking.

Klubben gir ikke bare opplæring til spillere med Viking som klubbadresse.

– Vi samarbeider med naboklubbene og utvikler keepere på alle nivåer, sier Hegre.

Resultatene er oppsiktsvekkende.

– De siste årene har vi jobbet med 70 keepere. Syv av disse er blitt landslagskeepere. Det er ikke sikkert noen av dem ville ha blitt det, om vi ikke jobbet med så mange. Én av dem, kanskje to, ville gjerne ha blitt det. Men om jeg kun jobbet med de syv, ville de ikke ha blitt landslagskeepere alle sammen, sier Hegre.

Rune Almenning Jarstein (i midten) er den foreløpig siste på listen over ikoniske Viking-keepere. Han ble umiddelbart gjort klar over oppgaven da han ble hentet til Stavanger fra Rosenborg. Her flankeres han av forgjengerne Erik Johannessen og Erik Thorstvedt.

Torgeir Torgersen, Andersen, Johannessen, Thorstvedt, Frode Olsen og Rune Almenning Jarstein har representert Norges A-landslag som Viking-spillere. Lars Gaute Bø og Tore Haugvaldstad var også keepere av nasjonal toppklasse og kan ikke ha vært langt unna. Bo Andersen og Anthony Basso spilte aldri for Norge, av selvsagte grunner.

Magnus Carlsen-effekt

Erik Thorstvedt tror gode Viking-keepere gjennom årene har gjort at mange gutter i Stavanger-området har ønsket å stå i mål. Det som har vært kjent som Björn Borg-effekten.

– Eller Magnus Carlsen-effekten. Jeg spiller sjakk på mobilen hver dag. Det ville jeg ikke ha gjort, om det ikke var for Magnus Carlsen, sier Thorstvedt.

Den store keepertradisjonen i Stavanger var en av grunnene til at Frode Olsen stort sett spilte helt andre steder i store deler av karrieren, men han fikk seg et par sesonger i Viking helt på tampen.

Han husker godt tiden da han fulgte med alt Erik Johannessen gjorde mellom stengene. Noen år senere var de plutselig lagkamerater.– På den tiden skiftet Viking-spillerne i klubbhuset utenfor Stavanger stadion, så de måtte gå sammen med publikum ut av stadion. Jeg husker at jeg en gang snek meg innpå Erik Johannessen og klappet ham på ryggen. Noen år senere var vi lagkamerater. Det var rart. Senere ble vi veldig gode venner, og Erik er fadder til min datter, sier Thorstvedt.

«Ikke vær som Erik Johannessen»

Da Thorstvedt ble guttelandslagsspiller, var tilbakemeldingene fra forbundet litt uventet.

– De samlet keeperne og snakket om hva de ønsket. Da ble vi fortalt at vi ikke måtte være som Erik Johannessen, sier Thorstvedt og ler, før han tar kompisen og forbildet i forsvar.

– Erik Johannessen lå gjerne og rullet litt ekstra og han han brølte så høyt da han dirigerte forsvaret på Stavanger stadion, at det sikkert kunne høres i Bergen. Men bak alle de tingene skjulte det seg en fantastisk god keeper, sier Thorstvedt.

Fantastisk god er også en beskrivelse som passer for Thorstvedt selv. Men Viking fikk ikke mye glede av ham.

Da Thorstvedt kom inn i A-stallen, hadde klubben Johannessen og Tore Haugvaldstad fra før, så Thorstvedt måtte reise til Eik i Tønsberg for å få trening.

– Da hadde jeg flaks. Jeg kom til et godt lag, og vi rykket opp. Dermed ble det naturlig progresjon for meg, sier han.

Så ventet retur til Viking og to år der, før han inntok Bundesliga, Allsvenskan og Premier League.

Spent på de som kommer etter

Nå går Viking til seriestart med tre keepere, der ingen av dem har vært førstekeeper i eliteserien før.

– Jeg forsto ikke at de allerede da de hentet Iven Austbø hjem hadde bestemt at Arild Østbø skal være førstekeeper, sier Erik Thorstvedt.

Det synspunktet deles av Johannessen.

– Å si at Arild er førstekeeper, uansett, er et farlig utsagn. I mitt hode tas et keepervalg etter det som har skjedd gjennom vinteren. Men du kan si at Iven er i angrepsposisjon, sier Johannessen.

Hegre er uenig i det.

– Nå er det Arild som skal ta over. Han må finne det som gjør at publikum skal elske ham, at han skal bli en profil i byen, en bærebjelke i Viking. Han er en helt annen type enn Rune Almenning Jarstein. Han kan ikke bli Rune. Han må være seg selv. Å gi ham tillit allerede før vinteren, er blant annet for å gi ham tid til å vokse inn i rollen, sier Hegre.

Lars Gaute Bø trappet ned i 1992 og ble erstattet av Thomas Myhre. Da Myhre ble solgt til Everton, trappet Bø opp igjen og ble igjen Vikings sisteskanse.

Uansett, både Thorstvedt og Johannessen er trygg på at keeperfremtiden i Viking er trygg.– Med Kurt Hegre som keepertrener, kan du være trygg på at keeperne teknisk vil være i toppslag. Han jobber ekstremt mye med det. Så er der en mental bit oppi dette også, men det skal nok gå bra, sier Thorstvedt.

– Det går sikkert bra, sier Johannessen.

Kurt Hegre sier hemmeligheten, i den grad det er en hemmelighet, ligger i det daglige arbeidet:

– Du har tippeligastandard, og så har du Viking-standard. Viking-standarden skal ligge høyere enn tippeligastandard!

 1. Les også

  16 lag i eliteserien er altfor mange

 2. Les også

  Vikings spennende nykommere

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Viking FK

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  - Sverre Andersen var en bærebjelke i Viking

 2. FOTBALL

  «Du er en idiot hvis du ikke redder. Så nådeløst er det»

 3. FOTBALL

  Peter Ijehs hilsen til Viking: - I 2006 viste vi at alt er mulig. Dere kan klare dette!

 4. FOTBALL

  Dette er de 12 største talentene i Eliteserien

 5. FOTBALL

  Mandag kveld hedres Karsten Johannessen. Se Fædrelandsvennens bilder fra en fantastisk trenerkarriere

 6. FOTBALL

  I løpet av de 30 siste årene har Start blitt hele Norges heislag. Skal det endelig snu nå?