Svenskens tre største utfordringer som sjef for Norge

Kvinnelandslaget er Norges beste kort for internasjonal fotballsuksess, men Martin Sjögren har noen utfordringer før sommerens EM.

Martin Sjögren har mange lovord med seg før han nå overtar det norske kvinnelandslaget i fotball.

Norges nye landslagssjef kommer over riksgrensen med mange lovord fra nabolandet. «Grattis, Norge!» sier kommentator Petra Thorén i Aftonbladet, som tror Norge har trukket et vinnerlodd med ansettelsen av Sjögren.

Spesielt imponert er hun over måten han har bygd opp og utviklet et serievinnerlag i Linköping, klubben som gikk gjennom årets ligasesong uten å tape.

I Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen har han to av kvinnefotballens superstjerner å jobbe med, men før sommerens europamesterskap har han også noen utfordringer med laget som røk ut i åttedelsfinalen i fjorårets VM, og kom aller sist i årets OL-kvalifisering.

Her er tre av dem:

1. Det store generasjonsskiftet

Noe av det første Sjögren må gjøre er å finne ut hvordan han skal fylle tomrommet etter Lene Mykjåland, Marita Skammelsrud Lund, Ingvild Stensland og Marit Sandvei som alle har lagt opp, og Trine Rønning som kun skal spille Stabæk-fotball i 2017.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb sier det norske laget står foran «et voldsomt generasjonsskifte».

– Det er alltid sånn at når flere spillere slutter så får man spørsmålet «blir det tøft?». Ja, det kan bli tøft, men vi kommer jo til å spille med noen andre. Vi kan ikke tenke på dem som slutter, de skal vi takke for god innsats. Så er det andre spillere som skal inn og gjøre en jobb, sier Sjögren.

Til tross for generasjonsskiftet ser han ikke mørkt på situasjonen.

– Allerede i dag har vi unge spillere som er stjerner i store klubber i Europa. Flertallet spiller i fine klubber i utlandet. Så vet jeg at det også finnes et potensial i spillerne på de yngre landslagene. Potensialet for laget på sikt tror jeg er utrolig stort, sier 39-åringen, som har tre seriemesterskap på CV-en fra svensk fotball.

Trine Rønning sier de unge stjernene Hegerberg og Graham Hansen nå må ta mer ansvar. Hun mener det også blir viktig å finne nye spillere som kaptein Maren Mjelde kan lene seg på.

– De må finne andre figurer rundt henne som skal løfte laget. Ingvild Isaksen er tilbake for fullt etter skade, hun tror jeg kommer til å trå til. Andrine Hegerberg er også veldig god på midtbanen. Forhåpentligvis er også Maria Thorirsdottir tilbake i godt slag, sier Rønning.

Les også

Reagerer sterkt på valg av ny landslagssjef: - Urovekkende signaler

Norge er blant utfordrerne til EM-medalje i sommerens EM.

2. En klar og tydelig plan

En av de viktigste tilbakemeldingene Norges Fotballforbund har fått fra spillergruppen er at de ønsker en tydelig leder med en klar plan for hvordan Norge skal spille og opptre ute på banen.

Semb sier at dette er blant nøkkelegenskapene NFF har sett etter i sin nye trener.

– Det er viktig at den røde tråden er klar og at han er en tydelig leder inn mot spillergruppen. Han må bygge en sterk prestasjonskultur. Det er kvaliteter som jeg har fått veldig gode tilbakemeldinger på fra trenere, ledere og spillere i Sverige, sier toppfotballsjefen.

Sjögren varsler at laget kommer til å jobbe hardt under treningssamlingene som er frem mot mesterskapet i Nederland for å sikre at spillerne vet hvordan de skal opptre.

– Vi skal være veldig tydelige på hvordan vi skal spille, hva som gjelder når vi angriper og hva som gjelder når vi forsvarer oss eller vinner ballen. Vi skal vite hva som gjelder i alle de ulike delene av spillet.

Tidligere landslagssjef Even Pellerud har troen på ideene til Sjögren, som han sier har et «usedvanlig sterkt navn i skandinavisk klubbfotball».

– Han er opptatt av et godt grunnspill, for det er viktigere å bli bedre til å kontrollere kamper mot lag som er like gode eller svakere enn oss. Samtidig er han klar på at det er andre mekanismer som trår i kraft mot de beste lagene, med god organisering og godt kontraspill. Det er sånn det må være om man skal få resultater, som er det man til syvende og sist blir målt på.

Les også

Klaveness om norsk fotball: - Kvinner vurderes ikke på lik linje som menn

Martin Sjögren ankom pressekonferansen på Ullevaal mandag som et overraskende valg som ny landslagssjef.

3. Løfte norsk klubbfotball

Sjögren kommer til norsk fotball i en tid hvor rammebetingelsene i Toppserien diskuteres heftig. Enigheten er stor om at hverdagen til de beste kvinnelige fotballspillerne må profesjonaliseres i større grad enn i dag.

Interessen for klubbfotballen virker dessuten å være en del større i Sverige.

– Jeg har fått forklart at man fortsatt har mer å gå på rundt interessen for klubbfotballen, men at landslaget får ganske stor oppmerksomhet. I Sverige har det skjedd ganske mye innen klubbfotballen. Det er ganske stor interesse i mediene, og jeg håper Norge kan ta etter Sverige. Den hjemlige ligaen er veldig viktig for at vi skal kunne få frem spillere til det fremtidige landslaget, sier han.

Sjöberg mener det bare er positivt at de beste spillerne får tilbud fra europeiske toppklubber, men at det er i den hjemlige ligaen det største arbeidet med spillerutvikling gjøres.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor vi kårer oss gjennom idrettsåret 2016: