Fotball

Helland herjet da Rosenborg ble historiske: - Nå fortjener hele Trøndelag en fridag

Først senket han Kongsvinger på egen hånd. Så fikk han gratulasjon av Hans Majestet. På gullfesten etterpå var Pål André Helland kongen.

Pål André Helland ble cupfinalens store spiller med tre mål og én målgivende. Rosenborg kunne feire cupgull nummer 11 mot lille Kongsvinger.
  • Erlend Nesje
    Journalist

ULLEVAAL (Aftenposten): Askeladden fra de dype skoger fikk et brutalt møte med Rosenborg og Helland på Ullevaal. Etter tre mål og én målgivende var Helland klar for å feire cupgull nummer tre med et smell. Men i noen søvnløse netter forrige uke fryktet han å miste cupfinalen.

— Dette blir ei trøndernatt verdig. Jeg håper folk unner seg en fridag og avspaserer. Det fortjener hele Trøndelag. I kveld skal vi feire og feste. Nå er det ikke noe vi skal bryne oss på til uken, nå skal vi avsluttet sesongen med et brak.

- Hvordan ser ei trøndernatt ut?

— Livlig, fuktig, artig og koselig. Det blir litt klemming og hæla i taket.

Han var dagens mann med tre mål og én målgivende. Tore Reginiussen fikk æren av å dele plass i målprotokollen med sin langt mer offensive lagkompis. Dette var Hellands tredje cupgull.

Rosenborg ble historiske med cuptriumfen. Aldri før har et lag i Norge vunnet «the double» (serie og cup) to ganger på rad.

— Det betyr mye. At vi som en kompisgjeng klarer å sette en rekord som ingen har satt før. Det har vært en del gode Rosenborg-årganger på 90-tallet og tidlig 2000-tall og vi får gjort noe som dem ikke har klart, det skal vi ta med oss. Vi er historiske, og det er stort å være med, sier Helland.

Gullgutt i gullhatt

GULLFEST I GULLHATT: To timer etter at cupfinalen var over ankom tremålshelt Pål André Helland og kjæresten Linn Lyngmo banketten. Senere på kvelden ble det full fest i Trondheim.

26-åringen ankom banketten på Ullevaal stadions VIP-lokaler sammen med kjæresten Linn Lyngmo som en av de siste. Grønske og svette var byttet ut med dress og gullhatt. Han hadde herjet med Luis Pimentas 1. divisjonslag i 82 minutter, og var banens gigant. Dette var gullguttens tredje cuptriumf på fire forsøk. Og etter nok en sesong hvor det som vanlig har variert fra kanonkamper til skadeplager, mener Helland at punktumet var perfekt.

— På det personlige plan, med tanke på at det er en cupfinale, så er dette en av de bedre kampene jeg har spilt. Når du tar alt i betraktning er det et herlig punktum, sier Helland.

Taper aldri fra start

Nå er Rosenborg også historiske. Etter å ha gått til topps i både serie og cup to år på rad, må rekordbøkene på Lerkendal utvides.

— Det betyr mye ta rekorden. At vi som en kompisgjeng klarer å sette en rekord som ingen har satt før er artig. Det har vært en del gode Rosenborg-årganger på 90-tallet og tidlig 2000-tall, og vi får gjort noe som dem ikke har klart, det skal vi ta med oss. Vi er historiske, og det er stort å være med.

- Du vant cupfinalen med Hødd i 2012, du scoret det første målet i fjor og du scorer tre i dag. Hva er det med deg og cupfinaler?

— Jeg har aldri tapt en cupfinale jeg har startet. Da får de som tok ut laget i 2013 (tapte mot Molde), ta det på sin kappe, kommer det fra den munnrappe landslagsspilleren.

Klarte ikke gå i trapper

Men der hvor oppturene er store, er også nedturene nesten like brutale. Som i uken før cupfinalen. Det var lenge tvil om Helland ville bli klar til årets fotballfest i Oslo.

— Jeg har slitt med et kne. Jeg bommet på ballen under trening på mandag og klarte rett og slett ikke å gå. Senest onsdag klarte jeg ikke å gå i trapper. Da var det mørkt. Men omgås du flinke folk høster du etter hvert fruktene, sier Helland. Som etter å ha satt inn 1–0 på frekt vis etter frispark, løp rett bort til RBK-fysio Håkon Schwabe og ham en klem.

— Jeg driver og plager de stakkars fysioterapeutene. De er ikke akkurat arbeidsledige. De har stått på, de har vært der på kveldstid, jeg har vært hjemme hos dem, for å få ordne på det jeg slet med. De er fantastiske, de klarte å få meg i stand til kampen.

På vei inn på banketten innrømmer Helland overfor Aftenposten at skadeplagene den siste uken har plaget ham – også om nettene.

Har grublet mye

— Da sover jeg dårlig. Da tenker jeg og grubler mye. Men jeg klarer heldigvis å generere alt jeg har av krefter på å bli frisk. Det er det eneste jeg tenker på. Forhåpentligvis slår det positivt ut. Det gjorde det, sier Helland og smiler.

Men skadene gjør at han ikke er fornøyd med sesongen sett under ett.

— Jeg er ikke fornøyd med hvordan sesongen har gått, med skader og synkende prestasjoner. Jeg viser i dag hva som bor i meg og hva jeg bør levere oftere. Dette er et lite varsku om hva som skal skje neste år. Jeg har hatt mine mørke stunder der jeg ikke har vært fornøyd med egne prestasjoner og skadetilstanden min. Men nå har jeg det som plommen i egget. Det er dette man lever og ånder for som fotballspiller.

Full krangel på sidelinjen

På tribunen var det rått parti både før og etter at dommer Tore Hansen blåste i gang oppgjøret. Trønderne sang Kongsvinger ut av stadion. Men med banneret «Skogens helter» og røde skjerf i det som til vanlig er bortesvingen på Ullevaal, ga laget fra Hedmark beskjed om at de var på plass om ikke noe annet.

RBK-trener Ingebrigtsen med et par velvalgte(?) ord til Kongsvinger trener.

All ære til Kongsvinger for å ha spilt seg til Ullevaal. Men da alvoret startet ble det bare igjen statistroller til de røde fra Hedmark.Rosenborg, med 10 cupmesterskap før årets finale, klinket til i duellene fra start. Først ble Adem Güven sendt i bakken. Ikke lenge etter fikk venstreback Jørgen Richardsen en albue i ansiktet fra Pål André Helland. Da tente det til mellom trenerne på sidelinjen. Kongsvinger-trener Luis Pimenta ga klar beskjed til RBK-trener Kåre Ingebrigtsen hva han syntes. Og fikk svar. Herlig temperatur.

Bedre ble det ikke da Pimenta tok tak i Jonas Svensson da RBKs høyreback skulle ta et innkast. Ingebrigtsen var lynende forbannet.

Pep Guardiola-«kopien» Pimenta pent antrukket i Kongsvinger første cupfinale noensinne, Ingebrigtsen i «arbeidsantrekk» — treningsdress og joggesko.

Helland-frekkis

Rosenborg fikk kampens første sjanse etter ti minutter. Otto Fredrikson fikk ryddet opp i siste liten. Men minuttet senere rotet finnen det til.

Frispark fra venstresiden. Rosenborg stilte opp i feltet. Alle ventet innlegg. Også KIL-keeperen. Men Helland bøyde ballen lekkert rundt muren og rett i mål bak en rundlurt Kongsvinger-keeper. En utilgivelig keepertabbe. Trønderne opp i 1-0. En drømmestart.

— Før det hadde jeg to frispark fra samme posisjon, der jeg slo bak forsvaret ganske hardt. Det var farlig hver gang. Da regnet jeg med at Fredriksson kanskje forventet at det kom en lignende variant, at han etterhvert ville gamble på å stå litt lenger ute for å bryte. Han hadde ihvertfall ikke forventet at jeg skulle dra den i korthjørnet. Men det stemte, sier Helland.

Kongsvinger-keeper Otto Fredrikson må bare konstatere at han ble grundig lurt på RBKs 1-0-scoring.

Helland kopierte dermed fjorårets cupfinale. Da sendte han RBK i føringen mot Sarpsborg. Det endte med gull.Mushaga Bakenga kunne sendt Rosenborg opp i 2-0 etter halvspilt omgang. Spissen kom alene med Fredrikson, men målvakten var ikke like lett å lure denne gangen.

Sang om samba — fikk svar

Selv om Rosenborg var det førende laget ble det bare med det ene målet til pause.

Tore Reginiussen sendte Rosenborg opp i 2-0 og kunne feire foran egne supportere på Ullevaal.

Fem minutter etter pause satt nummer to for Rosenborg. Tore Reginiussen fikk gå opp helt alene på et hjørnespark. Det er å be om trøbbel. Reginiussen var nådeløs med Kongsvinger og stanget inn 2-0.Målgivende? Pål André Helland.

Bak målet sang RBK-fansen om Rosenborg-samba. Festen var i gang på tribunen. Med trommer og allsang. Slik det var i samfulle 90 minutter.

Reginiussen viste en finger i været og smilte bredt.

Ustoppelig

Og det skulle bli mer å kose seg med for de tilreisende.

Etter 63 minutter satt nummer tre. Nok en gang var det Pål André Helland som stjal showet.

Med ballen i beina fintet han seg inn i Kongsvingers sekstenmeter, før han avsluttet mellom beina på en KIL-spiller og inn i korthjørnet.

2. omgang ble etter hvert en ren transportetappe for Rosenborg. Her har de akkurat gått opp i 4-0.

Game over på Ullevaal. Kongsvinger totalt sjanseløse.Og bare for å sette to streker under det satte Helland sitt tredje to minutter etter.

Han fikk ballen ute til høyre. Dro seg inn i banen, før han fra 18 meter plasserte ballen i det lange hjørnet bak Fredrikson. 4-0 og tre pinner fra kantspilleren.

Da satt halve Ullevaal og ventet på at kampen skulle ta slutt og festen etterpå kunne starte.

Den kommer til å vare godt inn i mandagen. For er det noe man kan i Trondheim, så er det å feire gull.

— Det blir ei trøndernatt verdig. Jeg håper folk unner seg en fridag og avspaserer. Det fortjener hele Trøndelag. I kveld skal vi feire og feste. Nå er det ikke noe vi skal bryte oss på til uka, nå skal vi avslutte sesongen med et brak, sier hat-trick-helten.

- Hvordan ser ei trøndernatt ut?

— Livlig, fuktig, artig og koselig. Det blir litt klemming og hæla i taket.

Les mer om

  1. Fotball-NM