Fotball

Ekspertenes dom etter vårsesongen: Disse har overrasket mest, og her er fiaskoene

Overraskelsene, skuffelsene, stjernene. Her er et knippe fotballeksperters vurderinger etter halvspilt eliteserie.

Ranheim-trener Svein Maalen hylles av ekspertene etter at 16 av 30 serierunder er unnagjort. Ronny Deilas (til venstre) Vålerenga sliter imidlertid tungt.
 • Roar Lyngøy

Jesper Mathisen, TV 2-ekspert:

Jesper Mathisen har latt seg imponere veldig av to Brann-spillere.

– Hvilke(t) lag har overrasket mest så langt i Eliteserien?

– Ranheim. De var dømt nord og ned av de fleste, og så har de vært et av de aller beste lagene. De spiller noe av den beste fotballen og har virkelig satt sitt preg på Eliteserien. De har massevis av profiler.

– Hvilket(t) lag har skuffet deg mest?

– Vålerenga. År etter år snakkes det om at «nå skal det bli bedre». Og så blir det den samme leksen hvert år der de ender midt på tabellen. Det er veldig skuffende av laget fra Norges største by.

 • FÅTT MED DEG DENNE SAKEN? Storklubbene jakter kometen Braut Håland, men faren har klokkertro på Solskjær

– Hvem er de mest spennende talentene akkurat nå?

– Akkurat nå handler det om én mann: Erling Braut Håland. Ellers finnes det mange spennende i Stabæk. Akademiet deres kommer til å produsere flere gode spillere.

– Beste spiller i vårsesongen?

– Serieleder Brann har flere kandidater. For meg står det mellom midtstopper Vito Wormgoor og midtbaneanker Sivert Heltne Nilsen. Sistnevnte løser rollen sin perfekt og får nok ikke den hyllesten han fortjener.

Joacim Jonsson, fotballblogger og tidligere sportssjef:

– Hvilke(t) lag har overrasket mest så langt i Eliteserien?

– Ranheim, det er vel samme svar som absolutt alle. De har vært sjokkerende gode. Når de får seg en smell tenker man «nå er det slutt for Ranheim», men de slår tilbake hele tiden. De tar ikke medalje, men kollapser ikke helt heller. For meg er Svein Maalen årets trener uansett.

– Hvilket(t) lag har skuffet deg mest?

– Vi må vel til storbyen. Vålerenga. De vil og vil, men får det ikke til. VIF er blitt en middelhavsfarer i norsk fotball. Med ressursene og forutsetningene, må det være blytungt. Så hadde jeg større forventninger til Lillestrøm.

Ronny Deila og Vålerenga sliter.

– Hvem er de mest spennende talentene akkurat nå?

– Erling Braut Håland, så klart. Han har vært ekstrem. Et beist. Flere bobler under, Erik Botheim og Tobias Christensen er også gode. Også Bjørkeeiet og Vetlesen i Stabæk har imponert.

– Beste spiller i vårsesongen?

– Jamen ikke et enkelt spørsmål, jeg synes ikke noen har pekt seg ut ordentlig. Men jeg tror Rosenborg kunne vært hektet av gullkampen uten André Hansen. Han har ikke vært vill, men er stabilt god.

Carl-Erik Torp, NRK-ekspert:

Carl-Erik Torp spilte for Brann før han la opp. Nå er han ekspert i NRK.

– Hvilke(t) lag har overrasket mest så langt i Eliteserien?

– Ranheim, helt klart. Jeg er mektig imponert over sulten og troen de har vist. Om deres resultater sier noe om Eliteserien? Det gjør det nok, men først og fremst vil jeg trekke frem den sulten som Ranheims mange umeritterte spillere har vist.

– Hvilket(t) lag har skuffet deg mest?

– Strømsgodset anså jeg som en klar medaljekandidat før sesongstart. Det har de ikke vært i nærheten av verken poeng- eller spillemessig.

– Hvem er de mest spennende talentene akkurat nå?

– Den er soleklar: Erling Braut Håland. Jeg håper han blir i norsk fotball og modnes litt til, men samtidig er det ikke sikkert han får sjansen senere. Jeg vil også trekke frem Vetlesen og Brynhildsen i Stabæk, og Tobias Christensen i Start.

– Beste spiller i vårsesongen?

– Vito Wormgoor og Sivert Heltne Nilsen på Brann har vært gode. Sivert er ikke blitt nok verdsatt. Reginiussen og Løkberg i Ranheim har også vært gode, sammen med Åsen i TIL og Bamba i Kristiansund.

Ola By Rise, tidligere toppkeeper og trener:

Ola By Rise trekker frem vårsesongen til Ranheim og Brann.

– Hvilke(t) lag har overrasket mest så langt i Eliteserien?

– Ranheim og Brann. De har prestert bedre enn forventet. Egentlig fikk begge et lite varsku på slutten. Spesielt Brann som hadde fem baklengs på de 14 første kampene og nå plutselig har elleve. Men det var ikke mange som trodde at Brann skulle være en gullkandidat og levere så sterkt defensivt.

– Hvilket(t) lag har skuffet deg mest?

– Jeg vet ikke. Noen har vel prestert dårligere enn forventingene og levert under pari, men ikke så dramatisk dårlig. Molde startet litt svakt, men de har kommet seg de siste kampene.

– Hvem er de mest spennende talentene akkurat nå?

– Det er veldig lett å peke på Erling Braut Håland, men jeg synes det gror godt i norsk fotball. Det kommer frem mye spennende og det vises godt på de aldersbestemte landslagene der man ikke bare får gode resultater gjennom organisering. Det går også på at man får opp en generasjon fotballspillere med gode ferdigheter, teknikk og fart.

– Beste spiller i vårsesongen?

– Jeg synes fortsatt det er litt ujevnt. Brann har vært en defensiv granittblokk frem til de to siste kampene. Det har imponert meg. Samtidig har vi en kanon som Erling Braut Håland igjen, som har scoret seks på de to siste kampene som 17-åring. Og så har vi folk i Ranheim som åpenbart har tatt steget.

Bengt Eriksen, Eurosport-ekspert:

Bengt Eriksen har latt seg skuffe over Strømsgodset og Lillestrøm.

– Hvilke(t) lag har overrasket mest så langt i Eliteserien?

– Jeg lærte av John Toshack (godt merittert walisisk spiller og trener) at det eneste som overrasker i fotball er at folk blir overrasket! Men jeg kan fortelle hvem som har imponert meg, og det er selvfølgelig Brann og Ranheim. Ranheim er riktignok ikke klink amatører som vi var, men de har dårlige forutsetninger enn en del andre. De utnytter tiden godt og har prioritert riktig. De ble dømt nord og ned av alle, ristet det av seg og duret på. Angrepsfotballen og spillergleden håper jeg smitter over på andre. Brann har vært veldig solid, det har vært et solid håndverk i 14 runder. Så kom smellene, men det har vært solid og urokkelig.

– Hvilket(t) lag har skuffet deg mest?

– Strømsgodset har skuffet fælt. Men så er jeg også litt forundret over Lillestrøm. De har ikke blitt noe bedre fotballag på tre år. De ligger der de har ligget de to siste årene. De kommer seg ikke videre og det hadde jeg trodd skulle skje i år.

– Hvem er de mest spennende talentene akkurat nå?

– Spennende skal vel krim være, jeg vil ikke ha en spennende forsvarsspiller! Men lovende talenter? Erling Braut Håland ligger godt an. Som jeg sa søndag kveld, må vi prøve å ha litt is i magen. Ja, han har hatt to pangkamper og sett potensialet tidligere også. Han er stor og sterk som 17-åring, så bevegelsesklok. Nå har han bedret avslutningsferdighetene også, roet seg ned der han har brent av før. Han er i en klasse for seg hva talenter angår.

– Beste spiller i vårsesongen?

– Kanskje må vi ha en fra Ranheim. Mads Reginiussen eller Kristoffer Løkberg. De har vært gode. Så tenker jeg på Gjermund Åsen, han er voldsomt viktig for Tromsø. Han har ikke fått spille så mye, men må med på listen. Han har vært mye skadet, men når han spiller drar han ikke bare i gang seg selv.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt22145346202647
2Molde22135454262844
3Rosenborg22124645281740
4Kristiansund2212372925439
5Viking2211564240238
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Ola By Rise
 3. Svein Maalen
 4. Jesper Mathisen
 5. Sivert Heltne Nilsen
 6. Mads Reginiussen