Fotball

England og Belgia i merkelig VM-dilemma. TV 2-kommentator tror ett lag har mest lyst til å tape.

Belgia-trenernes spesielle uttalelse før kampen blir stemplet som «bløff» av britisk avis.

Dele Alli og Eden Hazard er blant de største stjernene på England og Belgia. Men blir de hvilt i kveldens storkamp? Foto: NTB SCANPIX

 • Nicholas Bergh

Før den siste gruppespillskampen mot Belgia torsdag kveld har en uvanlig debatt brutt ut i England: «Bør vi tape?»

Laget som taper kampen blir nemlig nummer to i gruppen og vil dermed unngå en eventuell kvartfinale mot Brasil. I tillegg blir trolig Japan motstander i åttendedelsfinalen.

Blant andre TV-programleder Piers Morgan har kastet seg inn i debatten.

– Nok av dette negative tullet om at England bør prøve å tape for å unngå Brasil. Tror dere Churchill noen gang bevisst tapte et slag for å vinne en krig? Hvis vi slår Belgia, vil ingen ønske å spille mot oss, inkludert Brasil, skriver Morgan på Twitter.

 • HAR DU LAGT MERKE TIL DETTE? Mexico-legenden er på Trumps svarteliste. Det får han merke i VM.

– Belgia har mer lyst til å tape

Før siste gruppespillskamp er både England og Belgia sikret avansement. Lagene ligger helt likt før den avgjørende kampen – også på målforskjell.

Dersom kampen ender uavgjort, må lagene skilles basert på hvem som har fått flest kort. I løpet av de de første kampene har Belgia fått tre gule kort, mens England har fått to. Dermed ligger det for øyeblikket an til at England vinner gruppen med uavgjort.

– Det er mange ulike råd. Noen vil at de skal tape for å få den enkleste veien, men samtidig er de inne i en god stim. Det kan være dumt å løse opp i det, sier TV 2-kommentator Kasper Wikestad.

Kasper Wikestad kommenterer VM for TV 2. Foto: Daniel Sannum Lauten, TV 2

Han er ikke i tvil at gruppetoeren får best utgangspunkt i sluttspillet.

– Så vidt jeg har skjønt, ville mange engelskmenn vært fornøyd om laget bare tar en stor skalp i løpet av mesterskapet. Da har man en mulighet i Brasil. Jeg tror Belgia har mer lyst til å tape enn England, sier Wikestad.

NRK-legenden Arne Scheie har fulgt en rekke Fotball-VM som kommentator. Han har tillit til at Belgia og England vil opptre rettskaffent.

– Jeg tror og håper at begge lag går for å vinne kampen. Det er aldri bra for moralen å tape. Jeg tror ikke trenerne sier «nå taper vi i dag», det tror jeg ikke.

Arne Scheie tror både England og Belgia går for å vinne torsdagens kamp. Foto: NTB scanpix

– Ikke la deg lure av det psykologiske spillet

Å tape med meningen er én ting. Det spørs imidlertid også hvor motiverte lagene er. På en pressekonferanse torsdag varslet Belgia-trener Roberto Martínez at flere spillere ville bli hvilt, deriblant lagets toppscorer Romelu Lukaku.

– Vi er videre. Det var prioriteten. Nå trenger vi å se på individuelle spillere. Vi ønsker å spille bra, men å vinne er ikke prioriteten, sa Martínez.

Uttalelsen om at Belgia ikke prioriterer å vinne, blir stemplet som en «bløff» av den britiske tabloidavisen Daily Mail. Avisens skribent Matt Lawton tror kampen er langt viktigere for Martínez enn han gir uttrykk for.

– Ikke la deg lure av hans psykologiske spill (mind games), skriver Lawton.

Det er uansett stor kontrast til Gareth Southgate. Han har uttalt at England «trenger å fortsette med å vinne» og spådd at «kampens integritet blir bra».

Tror kampen blir «veldig rar»

I onsdagens avgjørende gruppespillskamper kjempet lagene alt de maktet. Tyskland røk ut, og Brasil kunne ha lidd samme skjebne.

Kasper Wikestad er usikker på hvordan det han kaller et «merkelig utgangspunkt» vil slå ut i England-Belgia.

– Det er jeg veldig spent på å se. Det blir en veldig rar fotballkamp. Det kan fort bli reservelag fra begge to. Men hvis det er reserver som har lyst til å spille, blir det kanskje en OK kamp, sier Wikestad.

England-angriper Raheem Sterling er blant spillerne som trolig blir hvilt i kveldens kamp. Foto: AP

Arne Scheie virker å ha hakket høyere forventninger.

– Dette har vært to av de mest positive lagene. Jeg håper de fortsetter med den gode trenden. Det kan bli en fantastisk fin fotballkamp.

England-Belgia spilles i Kaliningrad klokken 20 norsk tid. Panama-Tunisia spilles samtidig, men begge de to lagene er allerede ute.

Relevante artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  Belgia brøt 48 år gammel VM-forbannelse

 2. FOTBALL
  Publisert:

  England mot Belgia er kampen «ingen» egentlig vil spille

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Brasil på hodet ut av VM: Belgia til semifinale

 4. FOTBALL
  Publisert:

  England- Belgia kunne blitt en parodi. Det ble den delvis.

 5. FOTBALL
  Publisert:

  I superform: Slik forklarer Arsenal-kjennere forvandlingen

 6. FOTBALL
  Publisert:

  Dette er TV-profilenes favorittlag i VM