Fotball

Storklubbene jakter kometen Braut Håland, men faren har klokkertro på Solskjær

Les hva faren, Solskjær og gamletreneren sier om Norges heteste fotballspiller.

I fyr og flamme: Moldes Erling Braut Håland har scoret seks mål på sine to siste kamper. Samtidig har noen av de største klubbene i Europa sperret opp øynene for 17-åringen.
  • Even Hye Tytlandsvik Barka
    Journalist

Den 17 år gamle spissen Erling Braut Håland har virkelig vært brennhet for Molde den siste tiden.

I bortekampen mot Brann for to uker siden scoret unggutten fire mål på rett over tyve minutter. Det var fire mål for mange for Brann-trener Lars Arne Nilsen.

– Han må ut av Norge, sa treneren til Eurosport i pausen av kampen.

Håland har definitivt gjort seg bemerket hos de utenlandske klubbene. Under kampen i Bergen satt blant annet en representant fra Manchester United på tribunen.

  • HAR DU LEST DENNE? Da Håland bøttet inn mål mot Brann, gikk norske fotballprofiler av hengslene: – Det er uvirkelig.
Les også

Hevder Juventus hiver seg inn i kampen om Braut Håland

– Har en god læremester i Molde

Stjerneskuddets far er den tidligere England-proffen Alf Inge Håland. Håland spilte over 200 seriekamper for klubber som Leeds, Nottingham Forest og Manchester City.

– Det er selvfølgelig veldig gøy når ungene dine gjør det bra, enten det er i fotball eller på andre arenaer. Det er utrolig «jilt», sier jærbuen.

Tonen blir noe mer alvorlig når han blir konfrontert med ryktene. Sønnen er koblet til blant andre Manchester United.

– Jeg ønsker ikke å kommentere noe rundt overgangsryktene. Vi forholder oss til at han er Molde-spiller og har kontrakt der. Han har en veldig god læremester der og har fortsatt mye å gå på, sier Håland og sikter naturligvis til Molde-trener Ole Gunnar Solskjær.

Vond å møte: Alf-Inge Håland var en kompromissløs og hardtarbeidende fotballspiller. Derfor passet han perfekt inn i den engelske stilen.
Les også

Fotballprofiler hyller Braut Håland etter fantastisk målshow: – Det er uvirkelig

EM-klar

I neste uke går startskuddet for sommerens G19-EM i Finland, der Norge er kvalifisert. Brennhete Erling Braut Håland er selvsagt med i troppen.

Pappa Alf Inge fikk 34 A-landskamper med flagget på brystet. Han skryter av det aldersbestemte landslaget.

– Nå må Erlings fokus ligge på EM-et som starter i neste uke. Det er utrolig stort for gjengen. Historien viser at det er utrolig vanskelig å nå helt til topps, men det finnes flere spillere på det laget som har muligheter til å nå langt, sier han.

EM-klare: Norges G19-lag skal snart spille EM-fotball. I juni fikk de bryne seg på verdensstjernen Usain Bolt.

Håland senior mener sønnen har profittert på Moldes stigende formkurve.

– Fotball er en merkelig ting. Du kan streve lenge uten å vite når du kommer i form, men om man jobber målrettet vil man bli bedre etter hvert, sier han og fortsetter:

– Lagidretter som fotball er mer komplekse enn andre idretter, fordi man er avhengige av lagkameratene. Den bedrede lagformen har gjort at Erling har blomstret, og satt de sjansene laget har produsert for ham.

Les også

Kun én kvinne får tilgang til det aller helligste i VM: – Alle elsker henne

Solskjær: – Klubbene vet hvor god han er

Ole Gunnar Solskjær skapte overskrifter da han som 23-åring gikk fra Molde til Manchester United sommeren 1996.

Nå er gamleklubben på jakt etter kristiansunderens spissjuvel.

– Det er mange som ser ham ofte nå, det er bare et spørsmål hvem av dem som kommer fra kamp til kamp. Mange av dem har sett toppnivået til Erling både i eliteserien og på G19-landslaget. De vet hvor god han er, og de ser at han er stabil for alderen, sa Solskjær til rbnett.no etter søndagens kamp mot Vålerenga.

Treneren synes 17-åringen håndterer oppmerksomheten på en god måte.

– Det er fin læring for Erling å være midtpunktet og kjenne på den følelsen. Han tåler det godt og får bare mer energi når det koker rundt ham. Dette er en ung gutt som kan forberede både hodet og kroppen på nye prestasjoner. Og så er han flink til å tenke på det han skal gjøre i stedet for å tenke på hvem som sitter på tribunen. Det er en veldig god egenskap.

Følges tett: Mange store klubber jakter Erling Braut Håland. Trener Ole Gunnar Solskjær mener det er god læring for unggutten.
Les også

Bekreftet: Tidligere Barcelona-trener overtar et spansk landslag i krise

– Han viser at det er mulig

Nåværende assistentrener for Bryne på nivå tre, Even Sel, trente Braut Håland på jærklubbens juniorlag. Han fryder seg over fremgangen til sin tidligere elev.

– Jeg blir glad av å se at han lykkes, for jeg vet hvor mye han har lagt ned i form av trening. Han har hatt en indre motivasjon og alltid synes at det har vært gøy å spille fotball, sier før han legger til:

– Han kommer til å bli veldig god, og er det allerede. Utviklingen hans vil fortsette, fordi han er veldig selvkritisk og alltid på jakt etter å utvikle seg, sier han.

Naturlig målscorer: Erling Braut Håland har alltid scoret mål. Her feirer han etter å ha scoret mål i lilleputt-turneringen «Gatecupen», arrangert av Rogaland Fotballkrets og Stavanger Aftenblad.

Kraftspissens suksess blir brukt for alt det er verdt i gamleklubben.

– Vi bruker Erling som eksempel for ungguttene her i Bryne. De kan lære av drivkraften og dedikasjonen hans. Han viser at det er mulig å bli god i Norge, hvis du bare vil det nok.

Bryne vil også tjene på et eventuelt Håland-salg. Det bekrefter klubbens daglige leder, Asle Tjøtta.

– Vi har en god avtale med Molde, men den er konfidensiell. Hvor mye vi får etter et eventuelt salg avhenger av overgangssummen. Det er veldig kjekt at Erling har utviklet seg som han har gjort, og vi ønsker ham all mulig lykke til, sier den daglige lederen.

Les mer om

  1. Molde FK
  2. Ole Gunnar Solskjær
  3. Manchester United
  4. Juventus FC
  5. Bryne FK
  6. Norsk fotball