Fotball

Da Gjermund Åsen besøkte Julian (22), opplevde han en glede han aldri har sett før

Rosenborg-profilen mener alle har et ansvar for å gjøre samfunnet til et så bra sted som mulig. Derfor fikk Julian Sommer et drømmemøte.

 • Christian Skare Stendal

– Han ble veldig glad. Etterpå ble jeg spurt om jeg har sett en gladere førstereaksjon hos en person, og jeg kan ikke huske at noen er blitt så glad for at jeg har kommet på døra med en spillerdrakt.

Gjermund Åsen forteller om møtet med Julian Sommer. Et møte som kom i stand etter at Åsens tidligere klassekamerat, Simon Sommer, tok kontakt. Han lurte på om Åsen kunne besøke fetteren Julian, som har Downs syndrom.

– Da Simon spurte, var det selvfølgelig et ja fra meg. Det koster meg ingenting. Det er en stor glede for meg å ordne en drakt til Julian, og komme på besøk og snakke i 20–30 minutter, sier Åsen.

– Han nølte ikke heller. Det var veldig koselig gjort, og det er artig at han tar seg tid til det, sier Simon Sommer.

Les også

Sa nei til Israel-tilbud: Nå forklarer Åsen hvorfor

Tatt på sengen

Videoen øverst i artikkelen viser reaksjonen da Rosenborg-spilleren kom på døren. Det er pur glede.

– Det var et sjokk, sier Julian Sommer selv om møtet.

Gjermund Åsen og Julian Sommer knyttet bånd da Åsen kom på besøk i midten av februar. PRIVAT

– Jeg visste ingenting om det. Jeg var bare hjemme og trodde Simon skulle komme for å spille Fifa med meg. Og plutselig sto de der begge to, beskriver han med stor entusiasme.

– Han er en mann med mye følelser. Det er ekte glede og artig å se, sier fetter Simon.

Les også

Alt som er lov, er ikke greit, Rosenborg

– En sann glede

Under intervjuet med Adresseavisen må 22 år gamle Julian ty til tårene bare ved tanken på møtet med fotballhelten i Rosenborg.

De to så på skiskyting, snakket sammen og ble bedre kjent med hverandre. Det siste er viktig for Åsen.

Rosenborg-profilen mener det er viktig å gi tilbake til de som støtter ham og klubben. Rune Petter Ness

– For meg handler det om at man ikke bare møter opp på døren, men får et personlig forhold. Det er viktig at de som har litt utfordringer kjenner at de blir hørt og sett. Han har en veldig stor interesse for Rosenborg, og det er viktig at jeg viser interesse tilbake. Det er veldig artig, sier han.

– Det er en sann glede. Det gir meg så mye energi, det gir meg en relasjon til Julian, og det gir meg masse som person og fotballspiller, sier Åsen.

Les også

Åsen etter RBK-returen: – Det er ikke mye fra de første seks månedene jeg kan ta med videre i karrieren

Inspirert av brødrene

28-åringen fra Heimdal har selv to brødre med funksjonshemning. Det har gjort ham bevisst på å bidra der han kan.

– Jeg har fra tidlig alder hatt et hjerte for dem som ikke har fått en fair sjanse fra starten i livet, og har alltid prøvd å være en som bidrar til at de får en opplevelse og til å gjøre livene deres bedre.

– Hvordan har brødrene dine påvirket deg?

Åsen har selv vokst opp med to brødre med en funksjonshemning. – Jeg har alltid prøvd å være en som bidrar til å gjøre livene deres bedre. Håvard Haugseth Jensen

– De har gjort meg bevisst på at mine utfordringer i hverdagen ikke er like store som deres. Det har gitt meg et hjelpende hjerte, og om noen i min krets trenger hjelp stiller jeg gjerne opp. Brødrene mine har tatt alle utfordringer på strak arm, og det er en innstilling jeg har fått av dem. Jeg ser lyst på utfordringer, og prøver å løse dem i stedet for å grave meg ned. Det finnes ingen utfordringer som er for store, sier Åsen.

Midtbanespilleren, som kom hjem til Trondheim før sesongen i fjor, er klar over at han som Rosenborg-spiller når ut til mange.

– Rosenborg-familien er veldig stor. Julian er som mange andre ofte på kamp og støtter oss. Det er vårt ansvar å se dem også. Der har vi en viktig jobb, sier han.

Les også

Fotballtoppen tar selvkritikk på én ting etter banebråket

Ser gleden

Åsen har selv vært der. Han har selv hørt på seniorspillere og hentet inspirasjon. Da han var 11–12 år, dro han til kunstgresset på Heimdal og så på RBK-junior Ole Kristian Kråkmo. Åsen sugde til seg det han kunne av å se på Kråkmo.

– Jeg vet alt om hvordan det kan påvirke deg. Jeg sier ikke at jeg har fasiten, men om noen er interessert i hva jeg gjorde da jeg var mindre og hvordan jeg har tatt steg, vil jeg selvfølgelig dele læringen der.

– Vi betyr mer for folk enn vi selv tenker over. På et arrangement som «Åpen dag» (som Rosenborg har i forbindelse med hver sesong) trikser vi med barna og ser hvor glade de blir av å spille fotball. Det er da man innser at man betyr en del for dem som støtter i med- og motgang. Da må man være bevisst på å gi noe tilbake.

– Vi betyr mer for folk enn vi tenker over selv, sier Gjermund Åsen. Morten Antonsen

Derfor forsøker Åsen å stille opp. På bursdagshilsener på video. På foredrag for fotballag. Eller på hjemmebesøk.

– Det har skjedd flere ganger at jeg har vært på besøk til folk med utfordringer i livet. Da har jeg gjerne vært med dem i et par timer, spilt Fifa, hatt det artig og utviklet et vennskap. Blir jeg spurt, prøver jeg å stille, sier han.

Rosenborg-profilen, her sammen med daglig leder Tove Moe Dyrhaug, er klar på at spillerne i klubben har mulighet til å nå ut til mange. Richard Sagen

Og mener at fotballspillere, med den innflytelsen de har, kan være flinkere til å bruke sin posisjon til nettopp det.

– Ja, det tror jeg. Alle fotballspillere har et samfunnsansvar, det har vi alle sammen. For at samfunnet vi lever i skal være best mulig, er det viktig at alle bidrar med det man kan. Et godt samfunn der alle trives har større muligheter enn et samfunn med større klasseskille. Det å se hver og en i samfunnet er veldig viktig. Og vi som spillere kan nå ut til en del folk. Når vi møter noen som rekker ut en hånd er det viktig å rekke ut en hånd tilbake. I hvert fall for min del. Det krever så lite, men gir så mye, sier han.

Les også

RBK kuttet ut treninger etter kritikk. Nå tas klubben i forsvar.

Planlagt gullfest

Koronaviruset gjør at det foreløpig er helt uvisst når sesongen kommer i gang. Men når det skjer, kan Åsen spille med vissheten om at han har 22 år gamle Julian i ryggen.

Der har han en fan for livet.

– Jeg håper de kommer til å gjøre det bra. Jeg tror det blir seriegull, sier Julian.

Dersom det skjer, skal Julian på en skikkelig fest sammen med Åsen og resten av Rosenborg-spillerne.

Det har kompisene en avtale om.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Gjermund Åsen
 2. Fotball
 3. Rosenborg BK
 4. Norsk fotball
 5. Eliteserien

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Nå sprudler RBK-profilen etter flere tøffe måneder i klubben

 2. FOTBALL

  12 økter i uken og maks to «lekekamerater». Slik er RBK-spillernes nye treningshverdag

 3. FOTBALL

  RBK-matchvinneren og servitøren var i samme treningsgruppe. Det har hjulpet.

 4. MENINGER

  Når alt dette er over, vil Rosenborg vinne

 5. MENINGER

  Alt som er lov, er ikke greit, Rosenborg

 6. FOTBALL

  Klar beskjed fra RBK-sjefen: Spillerkjøp må settes på vent