Fotball

Refset nettsjikane mot Bjørnebye

<p><strong>KRISTIANSAND:</strong> Svein Mathisen sier nettsjikanen mot Stig Inge Bjørnebye ble så massiv at den til slutt bidro til at treneren sluttet. «Matta» refser redaktørene for manglende kontroll.</p>

KRISTISK: Svein Mathisen er svært kritisk til det han mener var manglende kontroll med rykteflommen om Stig Inge Bjørnebye på nettet. I går kveld diskuterte han denne dekningen med Agderopsten-redaktør Stein Gauslaa og lektor Liv Iren Hognestad i NRK Sørlandets lokaler. FOTO: LARS HOEN
  • Vidar Udjus

— Etter en flodbølge av hets og sjikane på nettet, ble Bjørnebye tydelig preget av det som skjedde. Til slutt ble hetsen så stor og massiv at den ble en medvirkende årsak til at han måtte gå fra jobben, sa Starts sports- og mediedirektør Svein Mathisen på et debattmøte i går kveld.

Agder Journalistlag arrangerte debatten for å rette søkelyset mot regler for publisering av sjikane på nettet, i etterkant av Bjørnebye-saken.

- Tok helt av

Mathisen fortalte at også han ble utsatt for hets, men at det gikk verst ut over Bjørnebye. Til slutt preget ryktespredningen og sjikanen av treneren hele tilværelsen.

— Vi som har vært lenge i media, vet å beskytte oss ved å dekke oss bak et skall. Men når du uansett hvor du kommer møtes av hets, sjikane og rykter, var det til slutt nok, sa Mathisen.

— Men var det ikke fotballfaglige grunner til at treneren måtte gå? spurte distriktsredaktør og ordstyrer Kjell Pihlstrøm.

— Grunnen til at situasjonen oppsto var jo at vi tapte mange fotballkamper. Og det er ikke tvil om at vi fortjente kritikk. Men den kritikken vi fikk, var usaklig og direkte støtende, sa Mathisen.

— Det tok helt av. Til slutt ble vi enige med Stig Inge om at vi måtte sette strek for å prøve å få en slutt på det. Ellers vet jeg ikke hvor det skulle endt, sa Mathisen.

Han er svært kritisk til det han mener er manglende kontroll med hvilke ytringer som slippes til på mediehusenes nettsider.

- En ansvarlig redaktør er en ansvarlig redaktør. I denne sammenhengen har de vært noen feige kyllinger, sa Mathisen til Agderposten-redaktør Stein Gauslaa som satt ved siden av.

Gauslaa tok selvkritikk på at Agderposten laget en redaksjonell sak på ryktespredningen om Bjørnebye. Og sa at han sendte en skriftlig beklagelse for dette til treneren.

- Kommer uansett

Men Gauslaa, som også leder Norsk Redaktørforening, er ikke enig i kravet om strengere kontroll av innlegg på nettet.

— Debatter som vi her så eksempel på, fins der ute. Og de vil komme opp et eller annet sted. Da er det bedre at de kommer opp et sted hvor noen står ansvarlig, sa Gauslaa.

Han viste til at enhver ansvarlig redaktør i dag har plikt til å fjerne innlegg med støtende innhold så fort man blir oppmerksom på dem.

Gauslaa avviste Mathisens ønske om at en i redaksjonen leser gjennom nettinnleggene før de slippes ut. Men var åpen for å diskutere tanken om å fjerne anonymiseringen av innleggene.

— Men generelt har nettdebatten mye for seg. Mens elitene kommer til i papiravisen, er det fritt fram for alle på nettet. Det er en debatt vi gjerne vil ha, sa Gauslaa.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien