Se, landslagsspillerne jublet i natt

Her kan du lese hvorfor.

I natt var smilene tilbake hos landslagsgutta trass nedturen i Ungarn. Vegard Forren, Markus Henriksen, Markus Pedersen, Rune Jarstein og Pål Andre Helland foran, samt kaptein Per Ciljan Skjelbred hyllet Tom Høgli (nummer fire fra venstre) for sine 49 landskamper.

BUDAPEST: Etter tapet for Ungarn tok lagkameratene seg tid til å gi landslagsveteran Tom Høgli (31) en skikkelig avskjed.

Nedturen var stor i den norske leiren etter to svake kamper mot Ungarn i EM-playoffen som endte med 1-3-tap sammenlagt.

Etter kampslutt sent i går kveld spiste landslagsgutta etter midnatt en siste middag sammen på spillerhotellet før de i dag reiser hver for seg tilbake til hver sine klubblag.

For Tom Høgli var middagen den siste sammen med gutta siden han nå legger opp som landslagsspiller.

Tross skuffelsen var humøret tilbake hos spillerne som lot Høgli være midtpunktet på bildet som iTromsø eksklusivt har fått tilgang til.

Les også

Ciljan etter EM-fiaskoen: - «The sky is the limit» for dette laget

Vurderer å fortsette i Danmark

49 landskamper over sju år gjorde nemlig at det var det tid til ettertanke da den største skuffelsen over at det ikke ble EM til sommeren hadde lagt seg. Høgli fikk ikke spilletid i Ungarn etter å ha spilt 90 minutter på hjemmebane, men forsto at han ble vraket fra det som hadde blitt hans landskamp nummer 50. — Jeg syns laguttaket var fornuftig. Vi jager mål og gjør noen endringer. Jeg kom tilbake fra et langt skadeavbrekk, og var kanskje ikke så sterk som jeg hadde trodd på torsdag som jeg hadde trodd. Vemodig å stå her å vite at dette er siste tur med gutta, sier Høgli til iTromsø i den kjølige høstkvelden i pressesonen under et feststemt Groupama Arena.

En grunn til at han gir seg på landslaget er at Høgli vil ”slippe yngre krefter til”. En annen at familien hjemme i København også må prioriteres. Nå venter dessuten avgjørelsen på hvor han skal spille fra sommeren, En mulighet er å forlenge avtalen med FC København til sommeren 2017. Alternativet er å dra tilbake til TIL og Tromsø kommende sommer.

Tom Høgli ble sittende på benken i sitt farvel med landslaget.

— Avgjørelsen tas før vi går på ferie i starten av desember. Jeg må innrømme at det er interessant å fortsette i København ett år til, sier Høgli som understreker at det ikke er tatt noen avgjørelse.

Husker debuten best

Han minnes tilbake til debuten i august 2008 mot Irland da han ifølge seg selv var «dritnervøs og bare ville bli ferdig med hele kampen».

— Jeg husker nok det oppgjøret best fordi jeg ble etterinnkalt, og alt var så nytt. Dessuten står kampene mot Portugal og Tyskland på bortebane, samt de to målene jeg har scoret står høyt i kurs, sier Høgli som faktisk har scoret dobbelt så mange mål på landslaget som i eliteserien for TIL.

— Det må jeg få gjort noe med en gang, sier han med et smil.

Landslagstrener Per-Mathias Høgmo fikk mye kritikk etter kampen, men Høgli mener det ikke er tvil om at han bør få tillit videre.

— Jeg syns Per gjør en god jobb og bør fortsette. Noe annet ville være galematias. Jeg tror vi kan komme til mesterskap ved å bygge videre på det laget vi har nå, sa Høgli.

- Fortjener alle kampene han har fått

Ekspertene er ikke i tvil om at Høgli kommer til å få en høy stjerne når landslagshistorien skal skrives.

— Tom har gjort det veldig bra. Han er en av de mest stabile backene vi har hatt, og høydepunktet var da han tok luven av Cristiano Ronaldo da vi møtte Portugal på bortebane, sier TV2s fotballekspert Mini Jakobsen til iTromsø.

Les også

Nyland: - Pinlig å ryke mot Ungarn

I det spillerbussen kjører av gårde fra Groupama Arena noen kilometer utenfor sentrum av Budapest slår eksperten fast hvor viktig Høglis bidrag har vært for landslaget siden debuten mot Irland i 2008. — Skal man snakke om alle de flotte ordene som solid og hel ved som er sagt om Tom så kan du gå inn på Wikipedia og søke på ordentlig gutt, så kommer navnet hans opp der. Og da snakker jeg om både spilleren og hvordan han er som person til Jakobsen til iTromsø.

VGs landslagskommentator er overrasket over den positive utviklingen skånlendingen har hatt.

— Han er en av de som har beriket landslaget både på og utenfor banen. Han er blitt en bedre fotballspiller enn det jeg trodde da han var i starten av landslagskarrieren. Jeg så litt senere enn andre at han var så rask, for Tom er hurtigere enn det jeg trodde, og det hjelper alltid som back. Så har han utviklet en klokskap og det er helt fortjent at han har 49 landskamper, sier Knut Espen Svegaarden til iTromsø.

Hør Aftenpostens podcast etter at EM-drømmen brast: