Fotball

Liverpool-legende advarer mot rovdrift på tenåringsstjerner

Skal man tro Jamie Carragher, vil Martin Ødegaards prestasjonsnivå dale tidligere enn andre spillere.

 • Nicholas Bergh

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo ble fra alle kanter oppfordret til å ta 15-åringen Martin Ødegaard inn i A-landslagstroppen foran kampen mot Italia. Lørdag fortalte imidlertid Høgmo at en skade gjør at Ødegaard er uaktuell.

Ødegaard har imponert stort for Strømsgodset denne sesongen, og var glimrende i sin debut for U21-landslaget torsdag, men enkelte har advart mot å legge for mye press på unggutten.

Lørdag skriver Liverpool-legenden Jamie Carragher, som nå er en av Englands høyest respekterte fotballeksperter, om farene ved å drive rovdrift på unge fotballtalenter i sin Daily Mail-spalte.

Les også

Her blir Norge senket av Wayne Rooney

Carragher skriver ikke om Ødegaard, men bruker Wayne Rooney som eksempel.Rooney debuterte i likhet med Ødegaard i ung alder. Han var 16 da han debuterte for Everton, og 17 da han debuterte for England, altså eldre enn Ødegaard, men til gjengjeld spilte engelskmannen på et mye høyere nivå.

I sesongstarten har imidlertid Rooney vært i svært dårlig form for Manchester United, noe som fortsatte i privatlandskampen mellom England og Norge, selv om Rooney vel å merke avgjorde kampen på straffe.

— Press og intensitet

Carragher argumenterer for at Rooneys tidlige debut gjør at han muligens allerede har nådd toppen prestasjonsmessig, i en alder av 28 år.

— Verdien på en bil avgjøres ikke av nummerskiltene, men av hvor mange kilometer de har kjørt. Å konkurrere på det høyeste nivået i 12, med alt presset og all intensiteten det medfører, blir man preget av.

Wayne Rooney tok Premier League med storm i sin debutsesong 2003-03. Her feirer han sitt første ligamål for Everton, et sent vinnermål mot Arsenal i mars 2003. Foto: NTB SCANPIX

— Kan du forestille deg å være byrden av å være «the man» for klubb og landslag fra man er 18 år?, skriver Carragher.Martin Ødegaard har naturligvis fortsatt en lang vei å gå for å nå Wayne Rooneys nivå, men allerede er det knyttet forventninger til at Ødegaard vil kunne være en viktig spiller for Norge i årene fremover.

Ronaldo og Henry

Carragher mener spisser bærer mer preg av å spille på europeisk toppnivå i en årrekke.

— Se gjennom historiebøkene og du vil se at de spissene som slo gjennom i ung alder sjelden klarer å fortsette på det nivået i hele deres karrierer, skriver Carragher, som også trekker frem spisser som Robbie Fowler, Ronaldo, Thierry Henry, Michael Owen og Raúl som eksempler på spillere som nådde prestasjonstoppen tidlig.

Les også

Skadet Ødegaard ikke med mot Italia

Martin Ødegaard har så langt spilt som offensiv midtbanespiller i Strømsgodset, og stoler ikke bare på eksplosivitet i sin spillestil, men snarere også overblikk og pasningssikkerhet.Dermed vil han ifølge Carraghers teori antagelig ikke preges like mye som Rooney av langvarig spill på toppnivå, dersom Ødegaard en gang skulle nå det nivået.

Les mer om

 1. Herrelandslaget fotball

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Fra gullgutt til utskjelt: EM kan være Rooneys siste sjanse til å gjenvinne engelske fotballhjerter

 2. FOTBALL

  Martin (15) debuterer tidligere enn alle superstjernene

 3. MENINGER

  Ta med Ødegaard mot England og Italia, Høgmo!

 4. FOTBALL

  - Kan være rett å gi Martin (15) sjansen på A-landslaget nå

 5. FOTBALL

  - Han er eliteseriens beste

 6. FOTBALL

  Høgmo mener Ødegaard må vurdere Real-fremtiden til sommeren