Fotball

TIL-talentet fikk gladnyheten – får debuten på søndag

For å gi Mehdi Dioury (18) ro inn mot oppgjøret mot Kristiansund valgte TIL-trener Simo Valakari å offentliggjøre at unggutten starter.

Mehdi Dioury i aksjon for TIL i treningskampen mot TUIL.
 • Rune Robertsen
  iTromsø

ALFHEIM (iTromsø): Dioury har etter overgangen fra Diambars i Senegal i februar ikke spilt et eneste minutt for TILs A-lag i Eliteserien.

Det blir ikke lenger tilfellet etter søndagens meget viktige kamp mot Kristiansund på Nordmøre. Etter fredagens trening møtte hovedtrener Simo Valakari pressen på Alfheim. Troppen kunne han si lite om, men en ting var han klar på.

– Mehdi kommer til å starte på søndag, sa Valakari. 18-åringen erstatter dermed suspenderte Christian Landu-Landu som sentral midtbanespiller sammen med Morten Gamst Pedersen.

Les også

 1. Papirkrøll kan velte TIL-overgang for spansk keeper

 2. TIL-spiller: – Vi må ha Listhaug i regjering

Ville ikke flytte spillere fra andre posisjoner

Russiske Shamil Gasanov ble hentet inn før overgangsvinduet stengte i august, men ble skadet ut sesongen. Dermed var det en ledig plass som den finske treneren nå har valgt å fylle med en 18 år gammel debutant. Gjennom en rekke treninger de siste ukene har Dioury blitt testet sentralt på midten, og iTromsø omtalte i forrige uke muligheten for at han skulle få sjansen.

– Mehdi har over tid spilt godt på B-laget vårt. Han passer naturlig inn i den posisjonen. Som spiller må du starte et sted, og dette er hans mulighet. Jeg tror han er klar for det neste steget, sier Valakari.

Alternativet til Dioury ville vært å flytte spillere inn fra andre posisjoner. Det ønsket Valakari å unngå, og heller sette en spiller rett inn.

– Det er bedre hvis du kan beholde så mange spillere som mulig i de posisjonene de er i. Så kan man få så få endringer som mulig. Det var planen her, sier Valakari som i tillegg til Landu-Landu ikke kan bruke Lasse Nilsen og Simen Wangberg grunnet gule kort. Der kommer Kent-Are Antonsen og Jostein Gundersen rett inn.

Det er uvanlig at TIL utad gir beskjeden om at en spiller skal starte så lang tid før kampstart.

– Vi slipper spekulasjoner og den unge gutten vet at han skal starte. I fotball er det alltid press, men han har vært sterk de siste ukene. Jeg kommer til å følge han opp fordi vi må sikre oss at han er komfortabel med det som skal skje. Men slik er det egentlig med alle spillere, sier Valakari.

Mehdi: – Jeg er klar

Senegaleseren selv ser fram til kampen.

– På en måte kommer det til å bli tøft, fordi det er min første kamp. Uansett er det bare en fotballkamp, og jeg skal gjøre det jeg må, sier Dioury, som har «ventet lenge på denne sjansen».

– Men i mellomtiden har jeg fått mer erfaring, trent mye og er klar fysisk. Jeg tror det kommer til å gå bra.

Uttaket betyr at Valakari trolig velger å fortsette med trioen Gjermund Åsen, Mushaga Bakenga og Thomas Lehne Olsen på topp. Dermed fortsetter Aron Sigurdarson og Mikael Norø Ingebrigtsen på benken.

– Mot Aalesund var denne trioen veldig farlig og har skapt en forbindelse med hverandre. Nå har vi en god konkurranse i angrep. Vi kommer til å trenge alle for de kampene som kommer framover, slår Valakari fast.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt22145346202647
2Molde22135454262844
3Kristiansund2212372925439
4Rosenborg22115645291638
5Viking2211564240238
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Tromsø IL
 2. Eliteserien