Fotball

Fant regnskapsfeil i selskapet til Starts nye eiere

De fem investorene som kommer inn i Start, er alle involvert i Gaming Innovation Group. Nå får spill- og bettingselskapet kritikk fra Finanstilsynet.

Finanstilsynet fant feil i regnskapet til Gaming Innovation Group Inc. under en regnskapskontroll nylig.
  • Håvard Karlsen

Finanstilsynet har gjennomført en regnskapskontroll i Malta-baserte Gaming Innovation Group Inc (GIG). De har tatt for seg årsregnskapet for 2015, samt foretakets delårsregnskap i 2015 og første halvår av 2016.

«Etter Finanstilsynets vurdering har GIGs regnskapspraksis for virksomhetssammenslutninger og kjøp av grupper av eiendeler vært av lav kvalitet, noe som har medført flere vesentlige feil og utelatelser knyttet til innregning, måling og noteopplysninger av disse transaksjonene», skriver Finanstilsynet på sin nettside fredag.

Ifølge E24 skal GIG ha hatt høyere kostnader og avskrivninger enn det som framkom i regnskapene, og selskapet skal ha bommet i måten de har bokført immaterielle eiendeler med begrenset utnyttbar levetid.

Les også

Disse blir Starts nye eiere

– Har rettet regnskapsfeilene

«GIG har rettet regnskapsfeilene og utelatelsene som Finanstilsynet har identifisert, enten i årsregnskapet for 2016 eller i foregående delårsrapporter. GIG har presentert endrede sammenligningstall for tidligere regnskapsperioder, men endringene og retting av feilene vil ikke ha full årlig effekt før i 2017. Sammenlignet med opprinnelig regnskapsføring av transaksjonene i regnskapene for 2015 og for halvår 2016 er effekten en økning i GIGs avskrivninger og kostnader i 2017 på ca. EUR 3,2 millioner», skriver Finanstilsynet.

Tore Formo er finansdirektør i GIG. Han har uttalt seg til Dagens Næringsliv om saken.

– Vi har vært uenige med Finanstilsynet for hvordan man definerer eiendeler. Vi benyttet samme prinsipper som andre selskaper i samme bransje i utlandet som har gjennomgått lignende oppkjøp som oss, sier han.

GIG kommer til å følge Finanstilsynets retningslinjer videre.

Millionverdier i aksjer

Starts nye eiere, som trolig blir godkjent under det ekstraordinære årsmøtet onsdag, har alle vært involvert, eller tjent gode penger på GIG.

Her er de nye eierne:

Christopher Tingvatne Langeland, 33 år fra Kristiansand:

Langeland var fotballspiller på Starts juniorlag, men gjorde det bedre i oddstipping. Ble bookmaker i Centerbet før han startet sitt eget OddsModel AS. Selskapet ble i fjor solgt til Gaming Innovation Group og Langeland mottok aksjer i bytte. Har verdier for rundt 80 millioner i GIG.

Robin Eirik Reed, 36 år fra Kristiansand:

Oppvokst i Kristiansand men bosatt på Malta der han leder Gaming Innovation Group (GIG). Var profesjonell pokerspiller og startet GIG sammen med Frode Fagerli i 2008. Solgte akjer for 42 millioner kroner i juni i år, men eier ifølge Dagens Næringsliv fortsatt aksjer for rundt 350 millioner.

Mads Nesset, 31 år fra Birkenes:

Var med på å grunnlegge OddsModel AS sammen med Christopher Langeland, hans kamerat fra tiden som juniorspiller i Start. Største eier i Flaxvatn Holdning AS som har aksjer verd rundt 70 millioner kroner i Gaming Innovation Group.

Kjetil Myrlid Aasen, 42 år fra Bergen:

Investor i Bergen. Var administrerende direktør i Nio Inc som i 2015 overtok alle aksjene i Gaming Innovation Group. Grunnlegger og eier av Bergen Sports Consulting AS, et programvareselskap som leverer strategisk analyse til flere selskaper spillindustrien.

Frode Fagerli, 46 år fra Drøbak:

Kjent norsk pokerspiller. Eier og arrangerer norgesmesterskapet i poker hvert år. Var med på å starte Gaming Innovation Group i 2008. Har ifølge flere medier tjent stort på sine eierandeler i Gaming Innovation Group.

Les mer om

  1. Finanstilsynet
  2. Gaming Innovation Group
  3. Fotballpakka
  4. IK Start