Fotball

TIL vant viktig bunnkamp - og brøt 16 år gammel forbannelse

TIL har så å si berget plassen i eliteserien etter sin første borteseier i Sogndal på 16 år.

Her jubler Thomas Lehne Olsen over Tromsøs 1–0-mål i Sogndal. NTB scanpix

 • Tobias Stein Eilertsen
  iTromsø

SOGNDAL-TROMSØ 0–2

Det var en ganske rolig åpning på nedrykksthrilleren på Fosshaugane Campus i Sogndal, der begge lag slet med å komme til sjanser tidlig i kampen.

Etter 25 minutter var Gjermund Åsen imidlertid nær ved å finne Runar Espejord i feltet, men ballen var akkurat litt for høy og skled av pannebrasken til TIL-spissen.

Det var like etter at Sogndal hadde skuslet bort en god overgangsmulighet etter en svak pasning fra Morten Gamst Pedersen, som tillot et brudd for hjemmelaget.

Har du lest TIL-børsen?

Les også

«Gi Åsen det han vil ha i lønn og signer ny kontrakt med ham»

Kongshavn med feberredning

Så etter 33 minutter smalt det for Sogndal. Et langt kast sørget for at Bendik Bye kom umarkert i feltet og smalt ballen i tverrligger og ut.

Returen så ut til å stanges knallhardt i mål, men TIL-keeper Gudmund Kongshavn kom seg lynkjapt opp og gjorde en enhånds feberredning.

Returen denne gang dunket Ulrik Yttergård Jenssen ut til en corner som ble klarert, og Gutan kunne takke sisteskansen for at det fortsatt var målløst etter den eventyrlige dobbeltsjansen.

Flott TIL-mål

TIL fortsatte å presse og etter 38 minutter gikk Gutan opp i ledelsen. En nydelig hælflikk fra Runar Espejord til Gjermund Åsen på gjennomløp, endte med at trønderen slo knallhardt inn.

Der hadde Thomas Lehne Olsen løpt seg fri og klinket inn sitt 9. mål for sesongen med en iskaldt avslutning i lengst hjørne.

En nærmest blåkopi av sist helgs 3-0-mål mot Viking da Åsen falt samme mann i feltet.

Dermed så det lyst ut for Gutan som kunne gå til pause, vel vitende om at om resultatet sto seg, ville de tatt et syvmilssteg mot fornyet eliteseriekontrakt med en seks poengs luke ned til Sogndal på kvalikplass, også med bedre målforskjell enn laget fra saftbygda.

Enorme sjanser

Hjemmelaget så ballen gå forbi Kongshavn både like før og etter hvilen, men ved begge anledninger var det korrekt avvinket for offside.

I 53. minutt skulle det imidlertid stått 0–2. Lehne Olsen vant ballen nydelig ved sidelinja, dro innover i banen, sentret videre til Gjermund Åsen, som dyttet videre til Mikael Norø Ingebrigtsen, som umarkert fra åtte meter, på et merkelig vis greide å sette ballen utenfor.

Fem minutter senere var det Sogndal som var centimetre å utligne da Kjetil Wæhler fikk gå mopp umarkert på en corner og stanget ballen i tverrliggeren og ut, men Gutan slapp med skrekken.

Men to minutter senere var Reiss Greenidge frempå, men briten headet like utenfor. Sogndal nærmet seg og Gutan hadde mer enn nok med å forsvare seg etter hektiske minutter.

Effektive TIL

Etter 66 minutter var Gutan frempå igjen. En corner havnet ut hos Kent-Are Antonsen, som forsøkte et skudd. Sogndal-forsvarerens blokk endte opp som en pasning på sølvfat til Mikael Norø Ingebrigtsen, som fra vel seks meters hold brant til i nærmeste hjørne. 0–2 var et faktum, og effektive TIL hadde nådeløst straffet Sogndal.

– Utrolig deilig å se den gå inn etter at jeg hadde hatt et par sjanser tidligere, sier Ingebrigtsen.

Hjemmelaget yppet seg på slutten med et par farlige muligheter, men det ble ikke flere mål, og dermed kunne TIL reise hjem til Tromsø med tre svært kjærkomne poeng i bagasjen med sin første seier i Sogndal på 16. år (!). Dette ble TILs andre seier i Sogndal på totalt 15 forsøk, og seieren kunne ikke ha kommet på et bedre tidspunkt.

TIL er fortsatt på 13.-plass på tabellen, men har seks poeng ned til Sogndal på plassen bak når to runder gjenstår. Gutan er også kun bak Lillestrøm og Kristiansund på svakere målforskjell etter helgens kamper.

KAMPFAKTA

28. serierunde, eliteserien:
Sogndal – TIL 0–2 (0–1)
Mål: 0–1 Thomas Lehne Olsen (38 min., Åsen), 0–2 Mikael Norø Ingebrigtsen (66 min.)
Sjanser: 5–3
Cornere: 7–5
Gult kort: Elhadji Mour Samb, TIL
Dommer: Tore Hansen, Feda IL
Tilskuere: 3.675

Les mer om

 1. Tromsø IL
 2. Sogndal Fotball

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Søvndyssende kveld på Alfheim endte med poengdeling

 2. FOTBALL

  TIL vant snøslaget på Alfheim – kan sikre plassen neste helg

 3. FOTBALL

  Åsen-dobbel sikret årets første TIL-seier

 4. FOTBALL

  TIL-børsen: «Han var som vanlig én av TILs beste»

 5. FOTBALL

  Tapte «Slaget om Nord-Norge» etter fire marerittminutter

 6. FOTBALL

  TIL-børsen: «Elendigheten fortsetter med nytt tap og nye skader»