Fotball

VIF har ingen Stengel-garanti

KOMMENTAR: Opsjonsavtalen. Vålerenga risikerer å sitte med skjegget i postkassen og tape fire millioner.

TALENT: Herman Stengel er en talentfull fotballspiller. Det er de fleste enige om. Hvor mye en opsjon på hans tjenster er verd, det strides de lærde om.
 • Rettskommentator Inge D. Hanssen
svp://15445

Sandvika (Aftenposten.no): 17 år gamle Herman Stengel er blitt kalt Stabæks arvesølv. Et stortalent som klubben håper å tjene en masse penger på når de en gang skal selge ham.

Allerede i 2010 ble Vålerengas manager Martin Andresen klar over hvilket talent som var i naboklubbens besittelse. Han snakket med sportsdirektør Truls Haakonsen flere ganger om at det var en gutt Enga måtte sikre seg.

 • Les også:

Les også

 1. Samstemte forklaringer

 2. Et stygt innblikk i norsk fotballs pengebruk

Anledningen bød seg altså sommeren 2011 da Stabæk holdt på å bli drevet fra gård og grunn. Alt var til salgs for å sikre at Fotballforbundet ikke skulle frata klubben lisensen. Egenkapitalen måtte opp, og det var nesten ikke penger igjen til driften – les: skyhøye spillerlønninger.

Opsjon på Stengel.

Bærums sportslige leder Inge Andre Olsen sminket opp den aldrende Veigar Pall Gunnarson så godt han kunne for at Vålerenga skulle bli interessert. Dessuten ville Olsen gjerne selge en spiller eller to til.

OK, sa Vålerenga – da vil vi ha en opsjon på unge Stengel.

Det fikk VIF. Avtale ble inngått, og Stabæk fikk fire hardt tiltrengte millioner inn på konto. Pluss èn million for islendingen Gunnarson.

— Jeg ga klar beskjed til sportslig leder om at han måtte sørge for at de to avtalene var helt uavhengig av hverandre, sa tidligere styreformann Lars Holter-Sørensen under sin forklaring i Asker og Bærum tingrett onsdag.

Det er altså her politi og påtalemyndighet mener noe annet: Prisen på unggutten ble blåst opp, mens prisen på islendingen ble satt kunstig lavt. Alt i den hensikt å snyte den franske klubben Nancy for halvparten av overgangssummen for Gunnarson. Den reelle overgangssummen mener aktor var fem millioner.

Grovt bedrageri, kalles dette i straffeloven.

Vanskelig verdivurdering.

Hvordan vurderer man verdien av en profesjonell fotballspiller?

Det er ikke så lett, mener de tiltalte. Spilleren er ikke mer verd enn det noen er villig til å betale. En klubbleder kan jo tro at han har gjort et godt kjøp, men så brekker spilleren benet på første trening. Da er det ikke lenger noe godt kjøp.

Å kjøpe en fotballspiller, er ikke som å kjøpe ny bil. Det finnes ingen garantiordning når motoren fusker.

Selv med opsjonsavtalen er det ikke sikkert at Herman Stengel ender i Vålerenga. Det er ingen garantier, og Stengel selv eller hans foresatte har aldri skrevet under noen avtale. Skulle det dukke opp et godt tilbud fra utlandet, kan han like gjerne hoppe på det. Spilleren bestemmer, ikke klubben.

— Fotballen er crazy, sa Holter-Sørensen til dommer Nils Ole Bay.

Tiltredes!

Fakta: Overgangssaken

 • Tre ledere i Stabæk og en tidligere leder i Vålerenga er i Asker og Bærum tingrett tiltalt for grovt bedrageri av to millioner kroner overfor den franske klubben Nancy.
 • Bedrageriet skal ha skjedd i forbindelse med Veigar Pall Gunnarsons overgang fra Stabæk til Vålerenga i 2011. * De fire tiltalte nekter straffskyld.
 • Også foretakene Stabæk Fotball og Stabæk Fotball A/S er tiltalt.
 • Administrator: Tingrettsdommer Nils Ole Bay.
 • Aktorer: Politiadvokatene Morten Stene og Iselinn Håvarstein.
 • Forsvarere: Advokatene Peder Morset, Ole Petter Drevland, Ellen Holager Andenæs, Berit Reiss-Andersen og John Chr. Elden.
svp://15445

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm86201751220
2Viking86111761119
3Molde8512158716
4Sarpsborg 086312107310
5Strømsgodset731389-110
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Fotball 1. div
 3. Vålerenga Fotball
 4. Stabæk Fotball