Fotballprofilen har plutselig byttet landslag - ga blaffen i reglene

Stor kontrovers i storturnering.

Florent Malouda hadde ikke lov, men spilte likevel mot Honduras i natt. Nå kan Fransk Guyana bli straffet. Til venstre feirer Malouda en Frankrike-scoring sammen med legenden Zinedine Zidane.
  • Nicholas Bergh

Florent Malouda (37) har hevdet seg på det aller øverste nivået i europeisk toppfotball. Han har 80 landskamper for Frankrike, og var med på laget som spilte seg til VM-finale i 2006. I 2012 var imidlertid Maloudas landslagskarrière over – trodde alle.

I natt dukket han imidlertid opp igjen, i fargene til Fransk Guyana. Malouda var Fransk Guyanas lagkaptein i kampen mot Honduras i Gold Cup, som er Nord- og Mellom-Amerikas svar på EM.

Fransk Guyana ligger på nordspissen av Sør-Amerika, men er et fransk oversjøisk department og altså ikke en uavhengig stat. Området er en del av CONCACAF (fotballforbundet for Nord- og Mellom-Amerika og Karibia) i internasjonal fotball.

Da Malouda plutselig dukket opp, satt mange igjen med spørsmålet: Er det egentlig lov?

Nå blir Fransk Guyana etter alle solemerker straffet.

Malouda var en del av Fransk Guyanas bronselag under Caribbean Cup i juni. Etter den turneringen gjorde imidlertid FIFA det klart at han ikke kunne delta i Gold Cup. Årsaken er at FIFA forbyr spillere å representere mer enn ett land i offisielle turneringer.

Les også

Tre avtaler som forklarer fotballens vanvidd: – Spillerne blir skurker i et til tider uverdig spill

Ga blaffen i reglene

Fransk Guyana ga imidlertid blaffen i regelverket, og står nå i fare for å bli dømt til 0–3-tap. I en pressemelding skriver CONCACAF at saken er sendt videre til disiplinærkomiteen for Gold Cup.

Tidligere hersket det en generell oppfatning om at Malouda kunne spille for Fransk Guyana, siden landet kun er medlem av CONCACAF, og ikke FIFA.

Florent Malouda har blant annet spilt for Chelsea. Her jubler han over en scoring mot Sunderland i 2010, året da han vant ligagull med klubben.

Ifølge Sports Illustrated kunne FIFA dermed akseptert at Malouda spilte i Gold Cup. Men CONCACAF setter altså foten ned.

I Gold Cup-reglene står det nemlig at spillerne som velges må være «kvalifisert i henhold til FIFA-reglene». Og Malouda kan altså ikke spille for andre land enn Frankrike i turneringer som følger FIFA-regelverket.

– Vi er lilleputter

CONCACAF skal ha informert Fransk Guyanas landslagsledelse om at Malouda ikke var spilleberettiget. Kvelden før kampen mot Honduras bekreftet imidlertid lagets trener Jaïr Karam at Malouda skulle spille kvelden før kampen.

– Vi er lilleputter her, men vi vil gi alt vi kan for å gi oss selv en sjanse, sa Karam ifølge Sports Illustrated.

Les også

Prisene får TV 2-ekspert til å riste på hodet: – Det henger ikke på greip

Sportslig sett fikk Fransk Guyana et oppløftende 0–0 resultat mot Honduras. Det virker imidlertid som at askeladdens innsats kun munner ut i et tvunget 0–3-tap.

Fransk Guyanas neste kamp er mot Costa Rica på fredag.

Florent Malouda er for øvrig født i Fransk Guyana, men har bodd store deler av livet i Frankrike. De siste årene har han blant annet spilt for egyptiske Wadi Degla. Han var også lagkamerat med John Arne Riise i indiske Delhi Dynamos.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport: