De utenlandske profilene i eliteserien: Hvem er tidenes største?

I alt hysteriet rundt Nicklas Bendtner er det lett å glemme at andre norske klubber har hentet større stjerner før.

Moldes Eidur Gudjohnsen, Rosenborgs Nicklas Bendtner og Lillestrøms Uwe Rösler er alle blant de største profilene norsk fotball har hatt. Men hvem er den største?

Mange har allerede utpekt den ferske Rosenborg-signeringen som tidenes spillerprofil. Er han egentlig det? Vi har gått tilbake til starten av 1990-tallet for å se om det er noen utlendinger som kan overgå dansken.

Les også

«Sjeleglad for å være kvitt Nicklas Bendtner»

Vi har altså kun sett på utenlandske spillere, og dermed ser vi bort fra nordmenn som gjerne har rundet av strålende utenlandskarrierer i norsk fotball. Her kan nevnes John Arne Riise, Steffen Iversen og Tore André Flo.

Moldes sjokksignering

Så sent som i fjor hadde eliteserien en stor, utenlandsk profil i islandske Eidur Gudjohnsen. Det ble sett på som nesten uhørt at Molde hadde klart å få tak i den tidligere Barcelona- og Chelsea-stjernen.

Det viste seg snart at Gudjohnsen var på tampen av sin karriere, og etter et halvt år ble man enige om å skille lag.

Les også

Bendtners første ord etter overgangen: – Perfekt match mellom meg og Rosenborg

TIDLIG EXIT: Eidur Gudjohnsen skrev toårskontrakt med Molde, men oppholdet var over etter et halvt år.

Hva så med Rosenborg, Bendtners nye klubb? Marek Sapara, Borek Dockal, Rade Prica og Mikael Dorsin var store profiler i Trondheim, men de når ikke Bendtner til knærne.

England-helt i Bergen

I Bergen er det vanskelig å komme utenom Trevor Morley. På tidlig 90-tall, mens han spilte for West Ham og Reading, hadde han flere sommeropphold på utlån til Brann. Morley ble en stor publikumshelt.

SOMMERVIKAR: Trevor Morley var en megahit i Bergen da han var sommervikar i SK Brann. I dag er han Premier League-ekspert for TV 2.

Det var også Paul Scharner, Seyi Olofinjana og Charlie Miller. Men heller ikke disse kan måle seg med Lord Bentdner i profilstørrelse.

Lyns gullgraving

Lyn har sannelig gravd frem mye gull. I 2004 klarte de kunststykket å hente brasilianske Edmilson, som blant annet hadde vært stor stjerne i Porto og Paris Saint Germain.

SJOKKOVERGANG: Brasilianske Edmilson er en av mange stjerner som havnet i Lyn.

Tre år senere ble argentinske Mathias Almeyda klar for Lyn. Han hadde spilt for klubber som Sevilla, Lazio og Inter, og han hadde deltatt i to VM-sluttspill.

Oslo-klubben har hentet en lang rekke stjernenavn, og vi glemmer ikke John Obi Mikel. Men han ble først en stor stjerne etter Lyn-tiden da Manchester United og Chelsea havnet i slåsskamp om nigerianerens signatur. Edu og Odion Ighalo er også spillere som brukte Lyn som springbrett til en fantastisk karriere.

Citys kulthelt

Hva så med Viking? Peter Ijeh, Allan Gaarde, Magnus Svensson og Hannu Tihinen er store utenlandske profiler i Vikings moderne historie, men de kan ikke sammenlignes med Bendtner.

Da Lillestrøm i 2002 sikret seg Uwe Rösler ble det virkelig sett på som en storsignering. Rösler hadde spilt for flere toppklubber i Tyskland og England, og i Manchester City var han en kulthelt.

Seks år tidligere hadde Lee Chapman vært en kjapp tur innom Strømsgodset etter en lang og innholdsrik karriere i England.

STORHET: Uwe Rösler ble spiller og senere trener i Lillestrøm.

I Stabæk var brasilianske Alanzinho en sterkt medvirkende årsak til at klubben vant seriegull i 2008. Og vi kunne trolig ha ramset opp mange flere.

Men det er høyst tvilsomt om noen er på Bendtner-nivå rent profilmessig.

  • Mener du at vi har glemt noen åpenbare utenlandske profiler? Skriv det i kommentarfeltet under.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde23183254213357
2Lillestrøm23135540241644
3Rosenborg23127449311843
4Bodø/Glimt23126556302642
5Vålerenga23123842321039
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk