Tyriberget assistent på landslaget: Oppfyller ny UEFA-regel

Lena Tyriberget blir assistenttrener for kvinnelandslaget sammen med Anders Jacobson fordi NFF må følge Uefas krav om kvinnelig trener i VM-kvalifiseringen.

NY TRENER: Lena Tyriberget, her som sportssjef i Avaldsnes for tre år siden, er ansatt som assistent for det norske kvinnelandslaget.

Det opplyser toppfotballsjef Lise Klaveness i Norges Fotballforbund til NTB. I Uefas reglement heter det at hvert kvinnelandslag i den kommende VM-kvalifiseringen må ha en kvinne enten som hoved- eller assistenttrener.

– Vi hadde ingen vanskelig debatt om dette internt hos oss. Da kravet kom, understøttet det prosessene vi uansett holder på med, sier Klaveness til NTB.

Les også

Nytt avslag til NFF – flytter trolig VM-kvalikkamp

Toppfotballsjefen peker på trenerprosjektet «Topptrener kvinner».

Også i Sverige har forbundet vært nødt til å ta grep for å få inn en kvinne i trenerteamet. Victoria Sandell - tidligere Svensson (168 landskamper/68 mål) er hentet inn som assistent med fokus på angrepsspillet for sølvvinnerne fra OL.

– Det er alltid kvinnesiden som får slike krav selv om det egentlig er på herresiden det er behov for dem. Men dette føles typisk menn med makt. Jeg er ikke overrasket, sier en kritisk Sandell til TT gjengitt av Aftonbladet.

48 år gamle Tyriberget var ansatt som trener for J16-landslaget. Hun deltar på sin første landslagssamling som assistent mandag. Tidligere har hun blant annet vært sportssjef for Avaldsnes.

Les også

Thorisdottir har lagt bak seg den vonde tiden

Klaveness opplyser at landslagssjef Martin Sjögren har brukt et halvt års tid på å vurdere ulike alternativer før valget falt på Tyriberget.

Tyriberget har vært med på tidligere samlinger for å bidra på A-landslaget.

Norge skal denne uken forberede seg til VM-kvalifiseringskamp mot Armenia på Ullevaal torsdag. Fem dager senere er det bortekamp mot Kosovo.