Fire VAR-situasjoner tok tolv minutter: – Ødelegger fotballen
En rekke avgjørende VAR-situasjoner tok over tre minutter hver å avgjøre i lørdagens eliteserierunde.
Totalt tok fire VARVARVideo assistant referee - videodømming.-situasjoner rundt tolv minutter fra hendelsene skjedde til avgjørelsen ble tatt:
- Vålerengas straffespark i Haugesund: Rett i underkant av tre minutter.
- Bodø/Glimts 3–2-scoring mot Rosenborg (mulig offside): Rett i underkant av tre minutter.
- Sarpsborgs 2–0-scoring mot Brann (mulig offside): Nøyaktig tre minutter.
- HamKam-keeper Marcus Sandbergs røde kort mot Tromsø: Over tre minutter.
Da Henrik Bjørdal gikk i bakken for Vålerenga mot Haugesund, valgte hoveddommer Sigurd Smehus Kringstad ikke å gjøre noe ved første øyekast. Så grep VAR inn, og Kringstad gikk til TV-skjermen for å vurdere situasjonen selv.
Tre minutter senere pekte han på straffemerket, men Bjørdal bommet fra 11-metersmerket.
Talsmann i Norsk supporterallianse (NSA) og Vålerenga-supporter Ole Kristian Sandvik mener det er altfor lang tid å vente.
– Nå har jeg sett både situasjonen i Haugesund og den på Hamar, og man skal ikke bruke tre minutter på det der, sier han til VG.
– I Haugesund skal dommeren klare å dømme straffespark uten VAR. Det er en ganske enkel situasjon. Å bruke tre minutter på det er imponerende, og hvis man bruker så lang tid er det ikke «clear and obvious», legger han til.
Sandvik sitter også i styret i Vålerenga Fotball Elite, som på årsmøtet i mars fattet vedtak om å jobbe mot VAR i norsk fotball.
– Alle unødvendige stopp i spillet ødelegger jo fotballen. Det dreper stemningen på stadion for en stående, syngende supporter – og det dreper momentumet, sier han.
Han hevder også at Vålerengas supportere på Haugesund stadion snudde ryggen til i protest mens spillerne ventet på avgjørelsen.
VG har forsøkt å komme i kontakt med NFFs dommersjef Terje Hauge gjentatte ganger lørdag kveld. Han har foreløpig ikke besvart henvendelsene.
På innsiden av VAR-rommet
Også i Bodø tok det nærmere tre minutter før VAR-teamet var ferdige med å sjekke Joel Mvukas 3–2 – scoring mot Rosenborg. Ballen lå i buret på tiden 59:31 og Kristoffer Hagenes satte i gang spillet igjen 62:39.
Overfor VG forklarer kampens hoveddommer at det tok ekstra lang tid på Aspmyra lørdag på grunn av ulik kameraplassering enn tidligere.
– Før kampen fikk vi beskjed om at «offside-kameraene» var satt opp litt for nærme banen. Det betyr at man må tegne opp strekene før man tar en avgjørelse med linjer. Dermed tok det nok litt lengre tid å sette linjene akkurat i dag, sier Kristoffer Hagenes til VG.
Normalt er disse linjene klare fra før av når man skal sjekke en offside, forklarer dommeren. Dette var ikke tilfelle med lørdagens plassering av «offside-kameraene».
Den «norske VAR-modellen» er ikke like god som versjonene man ser i Champions League, Premier League eller VM, og det er ikke semiautomatisk teknologi på offside-situasjoner.
Hagenes var VAR-dommer i Eliteseriens andre serierunde, og mener teknologien som brukes i Norge er god nok til å kunne konkludere i marginale offside-situasjoner.
– Jeg opplever at det er veldig bra. Husk at vi setter to typer linjer med VAR. Den ene er den «vanlige» streken man kjenner til fra TV uten VAR, og i de aller fleste situasjoner klarer man å løse det med den.
– Så har du noen som er veldig «tight», og da må man muligens triangulere slik vi måtte i dag. Da var det kneet til Mvuka som måtte måles, og da trenger man to linjer som gjør at det tar litt mer tid, legger han til.
I Sarpsborg satte Jeppe Andersen ballen i mål etter et lekkert angrep mot Brann, men også han måtte vente før en endelig avgjørelse ble tatt.
Først dømte Marius Liens assistent offside, men VAR-rommet i Holbergs gate i Oslo grep inn og godkjente nettkjenningen. Denne situasjonen tok nøyaktig tre minutter å sjekke.
Marcus Sandbergs røde kort på Hamar tok over tre minutter å sjekke med VAR. Keeperen ble utvist etter å ha slått borti Jostein Gundersens ansikt med ballen i hendene.
Tromsø fikk også straffe og vant 2–1 på bortebane.