Høgmo hyller Zlatan: - De kan gå videre i EM

Norges landslagssjef er stor beundrer av svensken.

Per-Mathias Høgmo mener Sverige og Zlatan kan overraske i sommerens sluttspill.
  • 100% Sport

Per-Mathias Høgmo vil ikke svare et klart «ja» på at Norge hadde vært i fotball-EM med Zlatan Ibrahimovic på laget, men lar seg beundre over hva supersvensken får til.

— Når vi ser hvor marginalt det ble, kan vi vel si, at hadde vi hatt noe mer rutine og litt flere målscorere i laget, hadde sjansen i hvert fall økt betraktelig for at vi hadde fått målet vi trengte, sier landslagssjefen til NTB.

Portrettintervjuet med Sveriges landslagssjef Erik Hamren:

Les også

- En bil bråbremset og stoppet. Ut hoppet en mann i 30-årene som ga meg en klem

I en årrekke har Ibrahimovic herjet for klubb— og landslag. På klubbsiden blir den svenske superspissen, med foreldre fra Balkan, seriemester år etter år. Nå håper svenskene at veteranen vil hjelpe de blågule videre fra gruppespillet i Frankrike.

— Han er en sterk ledertype og en slik person smitter rundt seg. Det er faktisk litt unikt det vi ser med Zlatan, hvilken rolle han har hatt i sine klubblag og ikke minst for Sverige. På samme måte som Cristiano Ronaldo har vært unik for Real Madrid og Portugal, sier Høgmo.

Kan avansere

Han er spent på hva Sverige kan få til i en vanskelig gruppe hvor Belgia, Italia og Irland er med.

— Det er bare nok en gang å la seg beundre over måten Zlatan tok det laget til EM på. Han avgjorde nesten kampen i Parken (mot Danmark) på egen hånd. Når jeg hører i ettertid hvordan han kom inn i troppen og nærmest hadde bestemt at det laget skulle til EM, snakker vi om en stor idretts- og fotballpersonlighet.

— Med Zlatan på laget, og en trygg svensk struktur, vet en at Sverige kan gå videre, selv om de er kommet i en veldig tøff gruppe, mener Høgmo.

Engelsk outsider

Landslagssjefen trekker fram tre favoritter og to outsidere foran EM.

— Jeg tror Spania kommer sterkt tilbake etter nedturen i VM, mens Frankrike blir en stor favoritt på hjemmebane. Sammen med Tyskland blir de tre lagene mine favoritter. England har dessuten fått et veldig bra lag og vant alle sine kamper i kvalifiseringen. Det skal bli artig å se om England er med i en fight om en finale. De er sterk outsider, sier Høgmo.

Han skal selv ned til Frankrike for å følge de første EM-kampene.

— Så får vi også se om Italia revansjerer seg etter forrige VM. De er et mesterskapslag, som alltid er vanskelig å slå. Jeg ser ingen overraskelser komme nå, sier Høgmo.

— Men ingen glemmer at Hellas vant i 2004 eller at Danmark, som kom bakveien, vant EM i Sverige i 1992, sier en EM-klar Høgmo.

(©NTB)